10 lucruri surprinzatoare si putin stiute despre Nelson Mandela

Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 11:16
8271 citiri
10 lucruri surprinzatoare si putin stiute despre Nelson Mandela
Foto: AFP

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela a fost iubit si admirat in toata lumea, insa chiar si o personalitate ca el are lucruri mai putin cunoscute de publicul larg.

CNN a intocmit o lista cu 10 lucruri surprinzatoare despre Nelson Mandela pe care cu siguranta nu toti le stiau:

1. Numele de nastere al lui Mandela a fost Rolihlahla, nu insa si Nelson. Rolihlahla insemna, in limba tribului sau - Xhosa - "care creeaza probleme". Numele Nelson i-a fost dat de invatatoarea sa, in prima zi de scoala. Nu se stie de ce a ales acest nume, insa in anii '20 copiii africani primeau nume englezesti pentru ca stapanii coloniali sa le poata pronunta cu usurinta.

2. A avut un rol intr-un film al lui Spike Lee, biograficul "Malcolm X" (1992). La sfarsitul filmului, joaca rolul unui profesor care recita din faimosul discurs al liderului afro-american, in fata unei clase de copii. Insa pacifistul Mandela nu a rostit si cuvintele "prin orice mijloace", astfel incat Spike Lee a fost nevoit sa adauge, la montaj, o imagine de arhiva cu Malcolm X care spune aceste cuvinte, pentru a incheia filmul.

3. O ciocanitoare a fost numita dupa el. In anul 2012, oamenii de stiinta au denumit o ciocanitoare preistorica dupa el - Australopicus nelsonmandelai. De asemenea, in anul 1973, institutul de fizica de la Universitatea din Leeds i-a dat numele unei particule - particula Mandela. Totodata, multe strazi din lume ii poarta numele, de la Cape Town in California.

4. S-a casatorit cu o fosta Prima Doamna. Inainte de a se casatori cu Mandela, odata cu cea de-a 80-a aniversare a acestuia, Graca Machel a fost maritata cu presedintele Mozambicului, Samora Machel. Casatoria sa cu Mandela dupa moartea sotului a facut ca Grasa sa fie singura Prima Doamna a doua tari.

Nelson Mandela a murit

5. Era un maestru al deghizarilor. Cand incerca sa scape de autoritati, in timpul luptei impotriva apartheid-ului, s-a deghizat in mai multe feluri, inclusiv in sofer.

6. Era pasionat de un sport. In afara de politica, o alta pasiune a lui Mandela a fost boxul. "Nu imi placea violenta boxului. Eram mai interesat de stiinta sa - cum iti misti corpul pentru a te apara, cum folosesti un plan pentru a ataca si a te retrage, dar si cum iti maresti ritmul intr-o lupta", a spus Mandela in biografia sa.

7. Felul sau de mancare favorit era unul putin probabil preferat de altii. Cu toate ca a luat cina cu multi lideri mondiali, lui Mandela i-a placut cel mai mult mancarea facuta din maruntaiele animalelor.

8. A renuntat la slujba zilnica. A studiat dreptul la o Universitatea Witwatersrand din Johannesburg si a deschis primul barou al populatiei de culoare, in oras, in anul 1952.

9. A fost pe lista de observatie a teroristilor urmariti de Statele Unite. Mandela a figurat pe lista pana in anul 2008, aproape de varsta de 90 de ani. El si alti membri ai Congresului National African au fost pusi pe lista din cauza luptei impotriva apartheid-ului.

10. Si-a luat inspiratia dintr-o poezie. Cand era in inchisoare, Mandela le citea celorlalti detinuti "Invictus" a lui William Ernest Henley. Poezia este despre a nu te da niciodata batut si era preferata de Mandela pentru versurile "Sunt stapanul soartei mele, sunt capitanul sufletului meu".

Lucruri amuzante pe care nu le stiai despre Nelson Mandela

Nelson Mandela a murit, joi seara, in locuinta sa din Johannesburg, la varsta de 95 de ani. Anuntul a fost facut de presedintele sud-african Jacob Zuma. Funeraliile vor avea loc la 15 decembrie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Nelson Mandela lucruri putin cunoscute, #lucruri surprinzatoare Mandela, #Nelson Mandela murit , #murit