Fiica lui Mandela povesteste ultimele clipe ale fostului presedinte sud-african

Autor: Ana Ilie
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 08:45
2636 citiri
Fiica lui Mandela povesteste ultimele clipe ale fostului presedinte sud-african

Makaziwe, fiica fostului presedinte sud-african Nelson Mandela, a povestit cum s-au desfasurat ultimele clipe "minunate" ale acestuia, mort joia trecuta, la varsta de 95 de ani.

Makaziwe Mandela a povestit ca alaturi de laureatul Nobel se aflau sotia sa, Graca, copiii si nepotii sai, veniti sa-si ia la revedere, scrie BBC.

"Pana in ultima clipa am stat cu el, stiti...Copiii erau acolo, nepotii erau acolo, Graca era acolo, asa ca eram mereu in jurul lui si chiar in ultimul moment, am stat cu el toata ziua, joi", a povestit fiica acestuia.

"Cred ca saptamana anterioara, de vineri pana joi, a fost minunata, daca poti sa numesti minunat procesul mortii. Dar Tata (asa era numit Nelson Mandela de cei apropiati - n.red.) s-a simtit minunat, pentru ca eram acolo. Cand doctorii ne-au spus, cred ca joi dimineata... ca nu mai pot face nimic, mi-au zis: Maki, cheama pe toata lumea care e aici si care doreste sa il vada si sa-si ia la revedere. A fost un moment minunat pentru noi pentru ca nepotii erau acolo, noi eram acolo", a mai povestit femeia.

Makaziwe Mandela i-a laudat pe doctorii care l-au ingrijit pe tatal sau 24 de ore din 24: "Era ca si cum erau soldatii care pazeau aceasta perioada din viata regelui - da, tatal meu provine dintr-o familie regala - fara sa stie ca de fapt practicau ritualurile si cultura noastra, stateau acolo in tacere si cand venea cate un membru al familiei se retrageau si ramaneau acolo doar cativa, ca sa ne lase sa stam langa patul tatalui meu".

Doamna Mandela a mai spus ca tatal sau a luptat nu numai pentru libertate politica ci si pentru libertate spirituala.

"Vorbeste despre faptul ca e nevoie de curaj ca sa ierti. Iertarea este un lucru foarte dificil. Cred ca stia ca daca nu iarta, va fi toata viata prizonier in spirit. Lectia pe care trebuie sa o invatam din viata sa este sa avem curajul de a ierta pe ceilalti", a precizat ea.

Africa de Sud comemoreaza moartea lui Mandela saptamana aceasta, printr-o serie de ceremonii ce culmineaza duminica, cu inmormantarea. Peste 100 de sefi de state si guverne, fosti si actuali, sunt asteptati la ceremonia oficiala de marti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Nelson Mandela murit, #Nelson Mandela inmormantare , #murit