Nelson Mandela a murit: Liderii mondiali si celebritatile transmit condoleante

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 07:13
3447 citiri
Nelson Mandela a murit: Liderii mondiali si celebritatile transmit condoleante

Fosti si actuali lideri din Europa, din Statele Unite ale Americii sau din alte partii ale lumii, actori, artisti, sportivi sau alte personalitati au transmis mesajele de condoleante si au adus un omagiu fostului presedinte sud-african Nelson Mandela, care a murit joi seara, la varsta de 95 de ani.

Primii care si-au exprimat condoleantele, la putine minute dupa anuntarea vestii, au fost presedintele american Barack Obama, fostii lideri de la Casa Alba George Bush, George H.W. Bush, Jimmy Carter si Bill Clinton, dar si premierul britanic David Cameron.

Nelson Mandela a murit

Cancelarul german Angela Merkel l-a numit pe Nelson Mandela "un exemplu pentru lumea intreaga": "Anii multi petrecuti in inchisoare nu l-au doborat pe Nelson Mandela. Din mesajul sau pentru reconciliere a aparut o Africa de Sud noua si mai buna".

Presedintele Frantei, Francois Hollande, si-a exprimat condoleantele si a afirmat ca luptatorul impotriva apartheid-ului "a facut istorie in Africa de Sud si in intreaga lume".

"Ne-a aratat ca vointa umana poate nu doar sa rupa lanturile robiei, ci si sa elibereze energia pentru a reusi in construirea unui destin comun. Mesajul lui Mandela nu va muri niciodata. Va continua sa inspire luptatorii pentru libertate si sa dea incredere oamenilor care apara cauzele drepte si drepturile universale", a transmis liderul de la Paris.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a spus ca fostul presedinte al Africii de Sud a schimbat istoria intregii lumi, nu doar a tarii sale: "Nelson Mandela a schimbat cursul istoric pentru propriul popor, al tarii sale, al continentului african, dar si al lumii intregi".

In acelasi timp, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat ca Nelson Mandela "este una dintre cele mai importante personalitati ale timpurilor noastre" si ca "trebuie sa-i cinstim memoria printr-un angajament ferm in favoarea democratiei".

De asemenea, presedintele Parlamentului European, Martin Schulz a transmis ca, joi seara, "Africa de Sud si-a pierdut tatal, iar lumea si-a pierdut eroul": "A fost un luptator, un lider si o sursa de inspirtatie pentru multi oameni".

La randul sau, printul William l-a numit pe fostul presedinte sud-african "un om extraordinar si insufletitor", complentand ca vestea este "extrem de trista si tragica". Si fostul prim-ministru al Marii Britanii Tony Blair a spus ca Mandela "a facut ca rasismul de pretutindeni sa fie nu doar imoral, ci si prostesc, (...) punand in loc dreptul inalienabil al tuturor fiintelor umane de a fi libere si egale".

Fostul presedinte polonez si castigator al Premiului Nobel pentru Pace, Lech Walesa a spus despre Mandela ca, impreuna cu Martin Luther King si cu arhiepiscopul Desmond Tutu a reprezentat un simbol maret al luptei impotriva apartheid-ului: "Asa va ramane in memoria lumii si a mea".

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a afirmat despre fostul lider african ca a fost "unul dintre cei mai mari lideri morali si politici ai vremurilor noastre". Un alt ministru de Externe european, cel al Frantei, Laurent Fabius, a declarat ca, "odata cu Nelson Mandela, a disparut si tatal Africii de Sud, stalpul luptei pentru libertate si intelegere".

Liderii americani: Mandela, un pionier al pacii

Secretarul american de stat John Kerry a sustinut ca "'lungul drum catre libertate' al lui Madiba a dat un nou inteles curajului, iertarii si demnitatii umane".

"Acum, ca lungul sau drum s-a incheiat, exemplul pe care l-a dat intregii omeniri traieste in continuare. Va fi tinut minte ca un pionier al pacii", a declarat oficialul american. Steagul Statelor Unite va fi coborat in berna, pana luni seara.

Vicepresedintele american Joe Biden a spus ca "in mainile lui Nelson Mandela, speranta si istoria au rimat. Aceasta este o lume mai bune pentru ca Nelson Mandela a fost in ea". Hillary Clinton a declarat ca "Nelson Mandela a fost un luptator pentru dreptate si demnitate umana, cu o gratie fara pereche. Mi-l voi aminti ca Madiba, un suflet cu adevarat de neinvins".

Si fostul candidat republican la alegerile prezidentiale din Statele Unite, din anul 2012, Mitt Romney, si-a exprimat condoleantele fata de moartea fostului presedinte sud-african: "In epoca moderna, Nelson Mandela va ramane in memorie drept un neintrecut vindecator de inimi". De asemenea, primarul ales al New York-ului, Bill de Blasio, si-a exprimat si el condoleantele, pe Twitter: "Traim intr-o lume mult mai buna, astazi, datorita vietii si muncii lui Nelson Mandela".

Fostul secretar american de stat Condoleezza Rice a afirmat ca, "de-a lungul istoriei, cativa oameni speciali au putut sa depaseasca diferentele si sa schimbe lumea in bine. Nelson Mandela a fost unul dintre oamenii care au avut o viziune pentru drepturile umane si pentru egalitate". Un alt fost secretar american de stat, Madeleine Albright, a declarat ca "deseori spunem despre personaje celebre ca vorbele si realizarile lor vor ramane in urma lor; in acest caz este adevarat".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat ca este "profund intristat" de moartea lui Mandela, despre care a afirmat ca "a aratat ce este posibil pentru lumea noastra si in interiorul fiecaruia dintre noi". Si fostul secretar al organizatiei, Kofi Annan, a sustinut ca "lumea a pierdut un lider vizionar, o voce curajoasa a justitiei si o busola morala", adaugand ca "Nelson Mandela este o inspiratie pentru noi toti".

Prim-ministrul canadian Stephen Harper a scris, pe Twitter, ca "toata Canada plange alaturi de familia lui Nelson Mandela si de cetatenii Africii de Sud", adaugand ca "lumea si-a pierdut unul dintre marii lideri morali".

Premierul Australiei, Tony Abbott, l-a numit pe Mandela "unul dintre cele mai mari personaje ale Africii, fara indoiala unul dintre cele mai mari personaje ale secolului trecut", afirmand despre Madiba ca a fost "tatal Africii de Sud moderne". La randul sau, fostul premier australian Julia Gillard a afirmat ca "lumea a pierdut un mare om", odata cu moartea fostului presedinte sud-african.

Presedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a notat pe Twitter ca "lupta lui Mandela a evenit o paradigma pentru toti cei care se lupta pentru dreptate, libertate si egalitate", iar prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a numit pe Mandela unul dintre "cele mai onorabile personalitati ale epocii noastre": "A fost un tata pentru poporul sau, un vizionar, un luptator pentru libertate care a respins violenta".

Presedintele nigerian Jonathan Goodluck a transmis ca "moartea lui Mandela va crea un mare gol care va fi greu de umplut pe continentul nostru". Congresul African National a anuntat ca Africa de Sud a pierdut "un colos, un exemplu de umilinta, egalitate, justitie, pace si speranta a milioane de oameni".

Actori, artisti si sportivi deplang moartea lui Mandela

Cei doi actori care l-au interpretat pe Nelson Mandela in ultimii ani, Morgan Freeman, si Idis Elba, si-au exprimat si ei condoleantele.

"Asa cum ne amintim triumfurile sale, sa reflectam, in memoria lui, nu doar la cat de departe am ajuns, dar si la cat de mult mai avem de mers", a spus Freeman, care a jucat in "Invictus" (2009).

"Ce onoare a fost sa intru in pielea lui Nelson Mandela si sa portretizez un barbat care a sfidat sansele, a rupt barierele si a promovat drepturile omului in fata ochilor lumii", a spus si Elba, actor in filmul biografic "Mandela: Long Walk to Freedom" (2013).

Actrita sud-africana Charlize Theron si-a transmis "gandurile si dragostea" catre familia Mandela: "Odihneste-te in pace, Madiba. Ti se va simti lipsa, insa impactul asupra acestei lumi va trai pentru totdeauna".

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a spus ca fostul presedinte al Africii de Sud "a fost neobosit in cautarea egalitatii si dreptatii pentru toti oamenii", iar presedintele FIFA, Joseph Blatter, l-a numit pe Mandela "unul dintre cei mai mari umanisti ai epocii noastre".

Cel mai mare boxer al tuturor timpurilor, Muhammad Ali, a afirmat ca "spiritul sau s-a nascut liber, destinat sa se avante deasupra curcubeelor. Astazi, spiritul sau pluteste deasupra norilor. Este liber pentru totdeauna". Nu in ultimul rand, Oprah Winfrey a afirmat: "Va fi intotdeauna eroul meu. Viata lui a fost un dar pentru noi toti".

NASA a publicat o poza cu o imagine a Africii de Sud, asa cum este vazuta din Statia Spatiala Internationala, in memoria lui Nelson Mandela. De asemenea, teatrul Apollo din New York a posta un mesaj in memoria fostului lider sud-african.

Actorii Samuel L. Jackson, Simon Pegg, Olivia Wilde si Whoopi Goldberg, artistele Aretha Franklin, Fergie si Nicole Scherzinger, fostul membru Beatles Ringo Starr, solistul U2 Bono, baschetbalistii LeBron James si Kareem Abdul-Jabbar, fostul mare fotbalist Pele, Cristiano Ronaldo, jucatorul de golf Tiger Woods sau fiica fostului presedinte american Bill Clinton, Chelsea Clinton, au transmis si ei mesaje de condoleante pentru Nelson Mandela. De asemenea, tari precum Venezuela, Nicaragua sau Tanzania au anuntat ca se vor tine trei zile de doliu national.

Moartea lui Nelson Mandela a provocat peste trei milioane de postari pe Twitter, in primele doua ore de la anuntarea sa, iar cautarile pe Google despre fostul presedinte african au crescut cu 400 la suta. Anuntul mortii lui Mandela a fost facut de presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, cu putin timp inainte de miezul noptii, ora Romaniei.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#reactii moarte Mandela, #reactii Nelson Mandela murit, #Nelson Mandela murit , #murit