Funeraliile lui Mandela: Discursuri de la Obama si Raul Castro, dans, ploaie si 100 de lideri mondiali (Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 16:32
5537 citiri
Funeraliile lui Mandela: Discursuri de la Obama si Raul Castro, dans, ploaie si 100 de lideri mondiali (Video)

Aproximativ 50.000 de persoane s-au adunat in stadionul din Soweto pentru a participa la ceremonia omagiala destinata fostului presedinte sud-african Nelson Mandela. Printre ei s-au aflat si aproape 100 de lideri mondiali.

Zeci de demnitari straini au ajuns in Africa de Sud pentru ceremoniile de stat organizate pe parcursul acestei saptamani. Printre acestia, patru presedinti americani, presedintele cubanez Raul Castro, fostul premier britanic Tony Blair. Si celebritati precum Bono, Charlize Theron sau Naomi Campbell au venit in Africa de Sud pentru aceste ceremonii.

Multi dintre cei prezenti au parasit, insa, stadionul, dupa discursul liderului de la Casa Alba, astfel ca sfarsitul ceremoniei a fost unul dezolant, cu foarte putine persoane ramase in tribune.

Premierul Victor Ponta a plecat marti cu destinatia Africa de Sud, pentru a participa la funeraliile lui Mandela. Seful Executivului s-a intalnit cu mai multi fosti si actuali lideri mondiali, printre care Tony Blair si Barack Obama.

Ziare.com v-a prezentat cele mai importante momente de la ceremonia in onoarea lui Nelson Mandela:

16:10 - Ceremonia se incheie, la capatul a 17 discursuri tinute, aproape jumatate dintre ele din partea politicienilor.

16:00 - Arhiepiscopul Desmond Tutu ia cuvantul, spunand ca nu isi va da binecuvantarea pana cand toata lumea nu se va fi ridicat in picioare. Binecuvantarea sa inchide ceremonia. Foarte putini dintre cei prezenti se mai afla si acum pe stadion, cu toate ca un grup de muzicieni canta in incinta.

Trupul neinsufletit al lui Mandela va fi dus in capitala Pretoria pentru trei zile, inainte de funeraliile de stat care vor avea loc la Qunu, duminica.

15.50 - Ceremonia se apropie de final. Episcopul Ivan Abrahams tine o slujba religioasa.

15.30 - Premierul Victor Ponta a avut o intalnire cu presedintele american Barack Obama, cu care a discutat timp de 15 minute, "nimic oficial", in tribuna stadionului. Ponta a fost prezentat lui Obama de catre fostul prim-ministru britanic Tony Blair.

15.10 - Presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, rosteste un discurs. Multimea il huiduieste. "Moartea lui Nelson Mandela a declansat o revarsare de durere in intreaga lume", spune acesta.

15.00 - Castro spune multimii ca tara sa a avut privilegiul de a lupta alaturi de natiunile africane.

14.40 - In discursul sau, presedintele cubanez Raul Castro il omagiaza pe Mandela.

14.25 - Dupa discursul lui Obama, multi dintre cei prezenti au parasit stadionul.

14.05 - Presedintele Braziliei, Dilma Rousseff, urmeaza sa tina un discurs dupa Obama.

13.45 - Presedintele Obama este prezentat drept "fiu al pamantului african". Multimea e in delir. Obama tine un discurs despre Mandela, "ultimul mare eliberator al secoluli XX". Mandela este "un gigant al istoriei".

13.30 - Obama si Raul Castro si-au dat mana la funeraliile lui Mandela;

13.20 - A inceput sa ploua torential in timpul ceremoniei.

13.15 - Multimea il intampina cu un urias chiot pe Obama, care face cu mana stadionului.

13.00 - Nepotii lui Mandela vorbesc de pe scena. Il compara cu un copac ce a cazut si recita poezii.

12.50 - Desi ceremonia de pe stadion a inceput cu o intarziere de o ora, presedintele american Barack Obama paraseste abia acum hotelul in care este cazat.

12.30 - Multi dintre cei prezenti pe stadion s-au ridicat si canta cu pumnii ridicati in aer. "Traiasca!" striga acestia.

12.20 - Presedintele sud-african Jacob Zuma si anturajul sau sunt huiduiti la intrarea pe stadion. Secretarul general ONU Ban ki-Moon a sosit deja.

12.10 - Vaduva lui Mandela, Graca, si fosta sotie a acestuia, Winnie, s-au intalnit pe stadion si s-au imbratisat indelung.

12.00 - Presedintele Cubei, Raul Castro, este salutat cu bucurie de multime la intrarea pe stadion.

Inainte de inmormantarea in satul natal, Qunu, duminica, trupul lui Mandela va fi depus in amfiteatrul Cladirii Union din Pretoria, unde a depus juramantul de presedinte in 1994.

In fiecare dimineata, cosciugul sau va fi plimbat pe strazile capitalei intr-un cortegiu funerar, pentru ca tot mai multi oameni sa-si ia la revedere de la el.

In pofida unei ploi blande, zeci de mii de oameni s-au strans pe stadionul din Soweto. Mii de persoane au plecat din Johannesburg de dimineata pentru a ajunge aici. Cu steagurile sud-africane in maini, oamenii au cantat si au dansat pe strazi. Unii au cantat in Zulu: "Mandela nu doarme, doar ingenuncheaza".

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#funeralii Mandela, #comemorare Mandela, #Obama comemorare Mandela, #Mandela murit , #murit