Fostul ministru Nicolae Banicioiu ar fi stiut de la SRI despre dezinfectantii diluati de la Hexi Pharma

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 08:45
6895 citiri
Fostul ministru Nicolae Banicioiu ar fi stiut de la SRI despre dezinfectantii diluati de la Hexi Pharma
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Baniciou, ar fi stiut de problemele cu dezinfectantii diluati ai Hexi Pharma. SRI i-ar fi transmis, in 2015, fostului ministru o informare in care arata mai multe neregului despre substantele biocide.

Surse medicale au declarat pentru Romania Libera ca SRI i-ar fi trimis lui Banicioiu cel putin o informare in care era indicat numele companiei Hexi Pharma. Aceasta viza Spitalul judetean din Cluj Napoca.

La acea vreme, Banicioiu a trimis Corpul de Control sa faca o ancheta la unul dintre spitalele din Cluj Napoca, insa nu s-a luat nicio masura cu privire la aceste nereguli. Mai mult, acolo inspectorii au gasit atunci si alte nereguli.

Contactat de sursa citata, Banicioiu a refuzat sa vorbeasca despre informarile de la SRI, sustinand ca este interzis sa sa faca public continutul actelor confidentiale primite de la un serviciu secret.

Pe de alta parte, acesta ca a trimis Corpul de Control la mai multe spitale din tara pentru a verifica sesizarile cu privire la infectiile nosocomiale si la calitatea biocidelor.

Purtatorulul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu, a anuntat ca miercuri MS va transmite un punct de vedere oficial referitor la acest subiect, dar dupa ce vor fi consultate toate documentele aflate la dispozitia institutiei.

Amintim ca sistemul medical romanesc a fost zdruncinat din temelii de scandalul dezinfectantlor diluati. Catalin Tolontan a dezvaluit ca Hexi Pharma a furnizat la scara larga si a umflat preturile unui dezinfectant diluat de pana la 4.000 de ori, livrat in sute de spitale si mii de camere de operatii.

In prima faza, SRI a spus ca a trimis 100 de informari privind infectiile intraspitalicesti. Cand scandalul Hexi Pharma a luat amploare, un alt comunicat SRI ne anunta ca peste 500 de note au plecat catre factorii decidenti, in ultimii cinci ani, pe subiectul infectiilor nosocomiale si a calitatii indoielnice a dezinfectantilor din spitale.

Procurorul general al Romaniei a anuntat ca note SRI legate de nereguli privind achizitiile si produsele livrate in spitale au ajuns atat la DNA, cat si la alte parchete din tara. De altfel, dosare legate de dezinfectantii diluati sunt deschise si la DNA, si la Parchetul General.

Subiectul a fost dezbatut inclusiv intr-o sedinta CSAT.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Banicioiu informari SRI Hexi, #Banicioiu SRI Hexi Pharma , #ministrul Sanatatii