A demisionat un ministru. Ceilalti stau smirna

Sambata, 01 Septembrie 2018, ora 10:33
9294 citiri
A demisionat un ministru. Ceilalti stau smirna

Este atat de lapidar comunicatul domnului ministru al Cercetarii, Nicolae Burnete, cu privire la demisia sa irevocabila, incat nu lasa loc la prea multe comentarii.

Totusi, cativa asa zisi analisti s-au si repezit sa aprecieze in presa faptul ca dl Burnete a fost un ministru slab, ca nu s-a prea auzit despre activitatea domniei sale, precum despre multi altii, si ca demisia n-ar avea alta explicatie decat propria recunoastere a incapacitatii de a face fata postului.

Altii, dimpotriva, sustin ca domnul Burnete este un valoros cercetator, dar i s-a umplut paharul si nu mai suporta sa se lase condus de doamna Vasilica-Viorica, sub bagheta semidoctului Dragnea si inghiontit de alti sfertodocti, aflati in preajma.

Nu demisioneaza cine trebuie

Necunoscandu-l personal pe demisionar, mi-ar fi greu sa le dau dreptate unora sau altora, dar am o observatie de fond. Nu este in traditia Palatului Victoria sa demisioneze ministrii, oricat de incapabili ar fi ei. Ba, as zice, din contra. Cu cat sunt mai nepriceputi, mai ageamii si mai dusi cu pluta, cu atata se cramponeaza mai tare de scaun, ca sa nu-l piarda.

Demisioneaza cumva doamna Dancila, campioana gafelor, printesa balbelor si regina neincoronata a dezacordurilor dintre subiect si predicat?

Demisioneaza doamna Olguta, ajunsa de pomina cu ingineria financiara de glisare a contributiei CAS de la angajator la angajat, facuta pentru ca angajatul sa nu observe ca, dupa majorarea salariului, nu s-a ales cu mai nimic in buzunarul sau?

Demisioneaza doamna Carmen Dan, incapabila sa fi prevenit agresiunea huliganilor la protestul diasporei, dar capabila sa-i lase pe protestatarii pasnici si nevinovati nu numai ciomagiti, dar si gazati, udati si chiar urcati in duba, sub pretextul ca asa a vazut in filmele cu nemti si cu americani?

Demisioneaza ministrul Agriculturii, Petre Daea, care in loc sa-si concentreze toata energia pe localizarea, prevenirea si izolarea pestei porcine, ne-a facut capul calendar numai cu spectacole mediatice, preamarind oile si luand asupra lui tot meritul ca a plouat la timp si s-au facut recolte bogate?

Demisioneaza ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, pentru ca l-a mintit pe presedinte, cand sustinea ca bugetul are alocati bani destui pentru pensii si salarii, iar acum ii cere presedintelui aviz CSAT, ca sa obtina bani de salarii si pensii, taind de la altii?

Demisioneaza ministrul Transporturilor, Lucian Sova, caruia i-au ramas intarziate absolut toate lucrarile de infrastructura din tara, de la autostrazi si pana la cai ferate?

Demisioneaza ministrul Educatiei, Valentin Popa, sustinatorul manualelor unice in scoli, ajuns de pomina cu manualul de geografie gresit, inutilizabil, dar si imposibil de inlocuit cu unul alternativ, pentru simpul motiv ca acesta nu exista?

Demisioneaza ministrul Justitiei, Tudorel Toader, dupa ce s-a facut luntre-punte sa subordoneze Justitia politicului, Parchetul Parlamentului, instanta inculpatului si totul lui Liviu Dragnea, alaturi de inseparabilului sau coleg Tariceanu?

Fireste, nu demisioneaza niciunul. Dar demisioneaza ministrul Cercetarii, despre care recunosc ca nu stiu multe lucruri bune, dar nici rele nu stiu. In plus, motivele demisiei plutesc deocamdata in ceata. Marturisesc ca mie nu-mi place ceata si atunci, in mod automat, incep sa am banuieli.

Alba-neagra cu rectificarea bugetara

Ca sa inteleg mai bine lucrurie, imi vine sa ma pun in pielea demisionarului, intebandu-ma ce m-ar fi putut determina pe mine sa demisionez, daca as fi fost in locul domnului ministrul al Cercetarii.

In primul rand, m-as fi simtit ofensat si umilit sa aud ca vine cineva - poate premierul, poate Teodorovici, poate Valcov - si imi diminueze bugetul cu 122 milioane lei, cu explicatia ca altfel nu se vor putea plati pensiile si salariile, pentru care pana acuma atat premierul Dancila, cat si Teodorovici, inclusiv Valcov se jurau ca sunt bani garla, atat cat trebuie, ca sa ajunga pana la ultima zi a anului.

In al doilea rand, daca doamna Dancila a operat reducerea fara ca macar sa le ceara acceptul ministrilor, m-as fi simtit de doua ori ofensat. Cum e asta, doamna Viorica, joci alba-neagra cu noi? Joci soarecele si pisica, ne duci cu zaharelul? Ne dai bani in ianuarie, ne tai in august si vrei sa indeplinim programul pana in decembrie "la virgula"? Nu e cinic?

Daca rectificarea bugetara este motivul demisiei, ii dau dreptate ministrului. As face la fel, ca sa demonstrez ca eu nu sunt nici Olguta sa fac sluj, nici Tudorel Toader sa stau drepti, nici Carmen Dan sa-i lustruiesc cizmele jupanului. Sunt ministrul Cercetarii, iar cercetarea este prioritate in toate tarile civilizate si numai in Romania se taie fondurile la acest capitol.

Cercetarea, in coada prioritatilor

Am citit CV-ul dlui Nicolae Burnete. Jos palaria! Un bogat palmares profesional-stiintific. Deduc ca a promovat in viata prin propriile puteri, urcand scara valorilor treapta cu trepta si a ajuns sus de tot.

Profesor universitar, doctor, decan al facultatii de mecanica (Cluj-Napoca), specializat in mai multe universitati din Franta si Germania, autor al 171 de studii stiintifice, din care 156 publicate, autor al 16 lucrari didactice publicate si detinator al 53 de contracte de cercetare tehnico-stiintifica, cunoscator al 3 limbi straine, palmaresul domnului Burnete il recomanda perfect pentru domeniul cercetarii.

Dar tocmai asta ma face sa ma intreb daca, in asemenea situatie, cu atatia lauri pe frunte, as suporta sa fiu subalternul doamnei Dancila, sa lucrez sub obladuirea dlui Dragnea, intarita de tutela dlui Tariceanu, sa fiu coleg cot la cot cu Olguta, Popa, Sova, Daea si ceilalti?

Poate ca dl Burnete a fost deranjat ca i s-au redus fondurile, poate nu-i convine condescendenta din partid si din Guvern, poate observa ca nu cercetarea este pe lista prioritatilor in Romania, poate pur si simplu i s-a facut lehamite, asa cum mi se face si mie, cand vad cine ne conduce si in ce directie ne duce.

Eu unul nu ma intreb de ce a demisionat ministrul Cercetarii. Ma intreb de ce au ramas ceilalti, in frunte cu premierul?

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Nicolae Burnete demisie, #ministrul cercetarii demisie , #ministrul Cercetarii si Inovarii