Adrian Cioroianu si Zoe Petre, printre cei care s-au autosuspendat din IICCMER - Iata motivul

Luni, 31 August 2015, ora 22:44
9019 citiri
Adrian Cioroianu si Zoe Petre, printre cei care s-au autosuspendat din IICCMER - Iata motivul
Foto: Facebook/Adrian Cioroianu

Cinci membri ai Consiliului stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc s-au autosuspendat in semn de protest fata de declaratiile presedintelui IICCMER, Radu Preda. Acesta a sustinut public faptul ca legea "anti-legionara" ar fi de fapt una "pro-comunista".

Dezaprobam declaratiile presedintelui Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), dl. Radu Preda, care, intre altele, sustine teza ca asa numita "lege anti-legionara" este o lege "pro-comunista".

"Consideram ca aceasta apreciere este in masura sa jigneasca memoria tuturor celor care au fost victime ale terorii legionare si/sau ale dictaturii comuniste", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com, in care se mentioneaza ca foarte multi intelectuali sau oameni politici romani s-au opus legionarismului, fara ca prin aceasta sa fi devenit vreo clipa comunisti.

Legea antilegionara: Cine are interesul sa se deschida un conflict?

Mai mult, sustin Adrian Cioroianu, Zoe Petre, Dennis Deletant, Cristian Parvulescu si William Totok, "o seama dintre cei care s-au opus legionarismului in anii '30 ai secolului trecut au devenit apoi victime ale regimului comunist, dupa 1946".

"Consideraram ca un cetatean al unei Romanii democrate trebuie sa respinga in egala masura extremismul, indiferent daca acesta apare la stanga sau la dreapta spectrului politic. In consecinta ne auto-suspendam din Consiliul stiintific al IICCMER pana-n momentul desemnarii unui nou presedinte executiv al acestui institut de catre guvernul Romaniei", se arata in incheierea comunicatului.

"Legea antilegionara este de fapt o lege pro-comunista", a afirmat recent presedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) Radu Preda. Declaratiile sale pe acest subiect controversat au facut ca unii membri ai forului sa ceara schimbarea sa din functie.

Directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a anuntat ca va adresa in numele IICMER o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului in legatura cu greselile din legea antilegionara. "In primul rand, rolul Parlamentului nu este de a scrie si de a interpreta istoria, ci eventual de-a o face. (...)

Aceasta lege ne complica viata pentru ca este o lege pro-comunista, care condamna extremismul de dreapta, dar nu si extrema stanga. Legionarismul este condamnat, dar comunismul este scapat", a explicat el.

Radu Preda a criticat faptul ca Legea 217 din 2015, care aduce completari Ordonantei de Urgenta nr. 31/ 2002 privind interzicerea negarii Holocaustului in spatiul public, cultului persoanelor condamnate definitiv pentru genocid, crime impotriva umanitatii sau crime de razboi, precum si promovarea in spatiul public a simbolurilor fasciste, xenofobe, rasiste, anti-semite, ignora total crimele comise de regimul comunist si de reprezentantii acestuia in contextul in care "Romania n-a avut o lege a lustratiei pentru ca s-a opus Consiliul Europei, lichelele nu s-au retras, iar criminalii se incapataneaza sa nu li se spuna pe nume".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Cioroianu autosuspendat IICCMER, #Zoe Petre autosuspendat IICCMER, #Radu Preda legea antilegionara , #comunism