Care este stadiul dosarului tortionarilor si cand se vor finaliza investigatiile

Vineri, 21 Martie 2014, ora 18:24
2252 citiri
Care este stadiul dosarului tortionarilor si cand se vor finaliza investigatiile

Andrei Muraru, fostul presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), a explicat in ce stadiu se afla dosarul tortionarilor si cand ar trebui sa se finalizeze investigatiile.

"In aprilie 2013, anuntasem ca avem o lista de 35 de persoane, care sunt in viata, identificate pe teritoriul national si asupra carora exista indicii serioase cu privire la comiterea unor fapte pentru care pot raspunde astazi penal. Am sesizat Parchetul cu privire la trei cazuri de pe aceasta lista - Alexandru Visinescu, Ioan Ficior si Florian Cormos. In cazul lui Iuliu Sebestin, acesta decedase.

Investigatiile, cand am plecat (de la conducerea IICCMER - n.red.), erau in curs, exista un calendar, si acele investigatii urmau sa se finalizeze in vara acestui an, in iulie 2014, pentru ca pentru unele dintre aceste penitenciare ne propusesem sa sesizam Parchetul cu cate un lot de cate 2-3-4-5 persoane.

Cand am plecat de la conducerea Institutului, pe 5 martie, aceasta era situatia. In cazurile Visinescu si Ficior, se incepuse deja urmarirea penala si Parchetul urma sa trimita aceste dosare in instanta, adica sa-i trimita in judecata. Banuiesc ca lucrurile se misca din punctul acesta de vedere, la Parchet. La Institut, din cate stiu, nu a fost numit inca nimeni", a declarat Andrei Muraru, pentru Ziare.com.

Surpriza PNL de pe lista pentru europarlamentare si obiectivele sale - Interviu

Intrebat daca, odata cu plecarea sa din Institut, termenul de iulie 2014 ar putea fi intarziat, fostul presedinte IICCMER a precizat: "Probabil ca s-ar mai putea intarzia".

"Noi ne propusesem sa incepem un alt dosar, odata cu finalizarea dosarului tortionarilor - dosarul pompieristilor - si de aceea vroiam ca lucrurile sa fie grabite, mai ales ca cei care au comis asemenea fapte sunt octogenari sau nonagenari, iar posibilitatea ca ei sa treaca la cele vesnice este destul de mare", a mai spus Andrei Muraru.

Andrei Muraru a demisionat de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului

Al patrulea tortionar a fost deconspirat - omora cate un om pe zi

In perioada in care Andrei Muraru a condus Institutul, fiind propus de PNL, au fost demascati mai multi tortionari, primul fiind Alexandru Visinescu, fostul comandant al penitenciarului de la Ramnicu Sarat. I-au urmat Ioan Ficior, care a condus lagarul de detinuti politici de la Periprava, din Delta Dunarii, Iuliu Sebestin, care a murit toamna trecuta, si Florian Cormos, care a condus Colonia de munca de la Cernavoda intre decembrie 1952 si aprilie 1953.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Andrei Muraru dosar tortionari, #Andrei Muraru investigatii tortionari, #Andrei Muraru demisie IICCMER , #comunism
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Traiasca tortzionarii, doar pana i-or lua pe sus,