AP: Atunci si acum: Ce s-a schimbat in Romania in 25 de ani de la caderea comunismului

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 16:46
12236 citiri
AP: Atunci si acum: Ce s-a schimbat in Romania in 25 de ani de la caderea comunismului
Foto: Historia

Romania s-a schimbat dramatic in ultimii 25 de ani, de cand oamenii s-au ridicat impotriva dictatorului Nicolae Ceausescu si si-au inceput drumul spre democratie.

La 25 de ani de la caderea comunismului, jurnalistii de la Associated Press fac o trecere in revista a lucrurilor care s-au schimbat in doua decenii si jumatate.

Trecerea de la masina de scris la smartphone

Sub comunism, masinile de scris nu puteau fi cumparate din magazine, pentru ca regimul se temea ca oamenii vor distribui manifeste anti-sistem. Cei care detineau o astfel de masina de scris erau nevoiti sa le inregistreze la politie si sa explice, in fiecare an, de ce au nevoie de aceasta.

25 de ani de la Revolutie: Au vrut sa aprinda lumanari pentru martiri si au gasit catedrala incuiata

Astazi, chiar si copiii au tablete si telefoane inteligente si se bucura de Internet de mare viteza. Exista insa si un regres, comenteaza jurnalistii straini. Tastaturile moderne nu au diacritice, iar oamenii nu mai instaleaza softuri speciale pentru a putea folosi diacriticile, un motiv care ii nemultumeste pe turisti.

Masinile interzise... acum parcate pe trotuar

Ceausescu a rationalizat totul, de la paine la carne si benzina. Putinii oameni care au avut un autoturim aveau dreptul la 20 de litri de combustibil in fiecare luna si de multe ori asteptau la pompa si 48 de ore. Utilizarea automobilului personal a fost interzisa in timpul iernii, in anii 1980.

Astazi, in Bucuresti, unde locuieste mai mult de o zecime din populatia romaneasca, poate dura doua ore pentru a traversa orasul. In plus, pietonii sunt nevoiti sa mearga pe strada, pentru ca masinile sunt parcate pe trotuare.

Familiile bogate au adesea mai multe masini, SUV-urile fiind preferate de cei instariti, chiar daca Bucurestiul nu are nici dealuri, nici teren accidentat.

Liber la televizor, doua ore pe zi

Romanii se orientau, in comunism, spre televiziunea sarba, bulgara, maghiara sau rusa. Asta pentru ca programul de la televiziunea nationala era foarte prost: doua ore de program pe zi, dominat de stirile despre primul cuplu al tarii.

Astazi, telespectatorii pot alege intre cele cinci canale ale radiodifuzorului national de televiziune si mai mult de o duzina de posturi de televiziune prin cablu. Calitatea este, insa, si astazi sub semnul intrebarii.

Centre comerciale inspirate din Coreea de Nord

Dupa o vizita in Coreea de Nord in 1971, Ceausescu a fost inspirat sa construiasca masiv la Bucuresti. Dictatorul a ordonat sa fie construite primele "mall-uri", numite ironic de populatie "circuri ale foamei", in contextul in care hrana era greu de gasit.

Capitalismul a adus o multime de mall-uri moderne de tip occidental. Acestea sunt atat de populare, incat exista printre tineri si o denumire pentru cei care petrec foarte mult timp in aceste locuri: "mallisti".

O ducem mai rau ca in comunism?- sondaj INSCOP

Biserici demolate... pentru mai multe biserici

Sub comunism, religia nu a fost interzisa, insa a fost descurajata de membri ai partidului comunist si ai Securitatii. Mai mult de o duzina de biserici au fost demolate din Bucuresti pentru a face loc Casei Poporului.

Religia a inflorit de atunci si numarul de biserici si alte case de cult a crescut de la 12.000 la 20.000.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#comunism televizoare masini, #biserici comunism Ceausescu , #comunism