Associated Press: De ce il regreta romanii pe Ceausescu

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 09:26
7036 citiri
Associated Press: De ce il regreta romanii pe Ceausescu
Foto: Adevarul

Persoanele care aduc ofrande fostului dictator Nicolae Ceausescu sunt putine in Romania, scrie presa internationala, insa, pe fondul crizei economice, un numar semnificativ de romani tanjeste dupa stabilitatea pe care o asigura fostul regim.

Totusi, cei mai multi romani il asociaza pe fostul dictator cu foamea, paranoia, focarele de infectii din orfelinate, SIDA si penele de curent, scrie Associated Press .

Jurnalistii isi incep materialul cu tabloul unei femei de 72 de ani, care plange la mormantul lui Nicolae Ceausescu. "Ne-ai dat case, gaze pentru incalzire, si acum traim in mizerie, ca niste caini", spune batrana, in timp ce aprinde o lumanare "langa crizantema lasata probabil de alt admirator". Associated Press subliniaza ca femeia traieste cu echivalentul a mai putin de 70 de dolari pe luna.

Jurnalistii precizeaza ca Romania, care este nou intrata in Uniunea Europeana, are o "situatie economica dezastruoasa" si exista decalaje majore intre cei saraci si bogatii tarii. Totusi, situatia actuala nu este similara cu cea din ultimii ani ai dictaturii, cat mai degraba cu cea din perioada mai timpurie, cand statul le asigura cetatenilor toate nevoile de baza in schimbul obedientei.

Un sondaj realizat in septembrie de institutul CSOP mentiona ca jumatate dintre romani crede ca situatia era mai buna in timpul regimului comunist. Pe de alta parte, insa, un alt studiu, realizat de Institutul roman pentru marketing si sondaje in anul 2005, in vremurile optimiste dinaintea aderarii la UE, indica faptul ca 64% dintre romani sunt de parere ca tara lor merge in directia cea buna.

Si vecinii bulgari empatizeaza cu nostalgicii romani ai comunismului, iar Bulgaria se confrunta, la randul sau, cu grave probleme economice. Conform unui studiu al Pew Research Center cu privire la 2009 si 2010, doar 52% dintre bulgari sunt de acord cu trecerea la un sistem democratic, comparativ cu 76% in 1991, la scurt timp dupa caderea comunismului.

Frustrarile romanilor legate de democratie au atins apogeul luna trecuta, scriu jurnalistii, cand un barbat s-a aruncat, de la sapte metri, de la unul din balcoanele Parlamentului.

Gestul sau a fost un act de protest fata de reducerea alocatiilor pentru copilul sau autist, dar a gasit rezonanta in randul numerosilor romani care au vazut in el un simbol al nedreptatilor societatii postcomuniste. "Doare faptul ca am ajuns sa fim simple numere", a declarat Sobaru intr-un interviu, dupa ce a fost externat din spital.

Nostalgia comunismului este greu de observat in zonele mai bogate din centrul Bucurestiului, unde eforturile din ultimele doua decenii de a ajunge din urma Occidentul au facut ca acest oras sa nu se diferentieze prea mult de orasele prospere din Vest.

Daca in ultimii ani ai lui Ceausescu Bucurestiul era cea mai sumbra capitala din blocul sovietic, unde oamenii inghetau iarna la cozi interminabile pentru ratiile de alimente si se temeau sa se planga ca nu cumva vecinul sa fie vreun informator, astazi magazine cu firme stralucitoare ofera publicului produse de marca, vacante de lux, resedinte exclusiviste si alte rasfaturi, restaurantele se intrec in meniuri internationale si limuzinele germane trec ca si neobservate de multimea iesita la cumparaturi, puncteaza Associated Press.

Totusi, si in cele mai prospere cartiere, pot fi vazute case ori proprietati abandonate, iar mica insula de prosperitate este inconjurata de zone ale orasului cu trei milioane de locuitori care nu s-au schimbat prea mult din vremurile sordide ale lui Ceausescu.

Pe de alta parte, protestele din ultimele luni, la care au participat zeci de mii de oameni, au reflectat fustrarea si nemultumirea provocate de criza economica din Romania, care a impins tara in pragul falimentului.

Datorita acordului cu FMI, Guvernul a fost insa capabil sa plateasca salariile si pensiile, explica jurnalisti. Totusi, conditiile rigide ale imprumutului au impus masuri de austeritate lipsite de popularitate.

Astfel, salariile din sectorul public au fost taiate, TVA a crescut la 24%, una din cele mai ridicate din valori din Uniune, subventiile pentru incalzire au fost reduse.

Totusi, economia este tot in recesiune, dupa scaderea de 7,1% din 2009, desi ritmul contractiei este mai lent. Intr-o tara unde venitul mediu lunar este de 325 euro, cei mai multi oameni nu pot decat sa faca ochii mari in fata vitrinelor Prada si Louis Vuitton, de pe Calea Victoriei.

"Asta nu e capitalism, in tarile capitaliste exista o clasa mijlocie. La noi, societatea este impartita intre putini bogati si o clasa de jos saracita", spune proprietarul unui magazin pentru AP.

O alta idee comuna in Romania, o tara plina de persoane care cred in teoria conspiratiei, este aceea potrivit careia Revolutia din 1989 a fost "furata, iar comunistii si sescuristii se afla, in continuare, la Putere".

Fiul fostului dictator, Valentin Ceausescu, apreciaza ca nu este interesat de politica, desi admiratorii il incurajeaza in acest sens, incheie jurnalistii de la AP.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Associated Press comunism romania, #nostalgie comunism ceausescu , #comunism
Comentarii
Poza conti
conti
rank 5
Associated Press: De ce il regreta romanii pe Ceausescu
Poza koko51955
koko51955
rank 5