BBC: Romanii care fac bani din comunism

Joi, 12 Februarie 2015, ora 10:52
6413 citiri
BBC: Romanii care fac bani din comunism
Foto: BBC

La mai bine de 25 de ani de la caderea comunismului in Romania, cativa antreprenori din Bucuresti le prezinta strainilor care ne viziteaza tara cum era viata in acea perioada, noteaza BBC.

Desi aveau doar cativa ani in 1989, cand sotii Ceausescu au fost executati, acesti tineri au organizat in ultimii doi ani mai multe "trasee ale comunismului" pentru vizitatorii din Europa, Statele Unite, Japonia, China si Israel.

Turistii straini sunt plimbati prin Capitala pentru a afla informatii despre cladirile si locurile care au avut legatura, intr-o forma sau alta, cu acea perioada, scrie BBC.

AFP: Romanii din Zimnicea regreta comunismul. Soarta lor e in mainile lui Ioan Niculae

Lipsa mancarii

Stefan Munteanu, in varsta de 31 de ani, organizeaza astfel de trasee turistice inca din 2013, dupa ce a investit 2.000 de euro pentru a-si infiinta afacerea, numita Open Doors. In prezent, el organizeaza 10 trasee pe saptamana, cu grupuri de 15 participanti, pretul fiind de 13 euro de persoana.

El spune ca turistii ii descopera compania prin trei surse principale: site-ul propriu, Tripadvisor si recomandarile date de angajatii din hotelurile din Bucuresti.

"Aveam doar sase ani in 1989, cand a cazut regimul comunist, insa imi amintesc foarte bine lipsa mancarii, cozile la magazinele de alimente si taierile de curent", marturiseste acesta. "Acum am depasit acea perioada, insa trebuie sa acceptam comunismul ca parte a istoriei noastre recente si sa vedem cum putem profita de acest lucru", a adaugat romanul.

Munteanu sustine ca turistii straini sunt foarte impresionati de Palatul Parlamentului, grandioasa cladire cu 1.100 de camere ridicata de Ceausescu.

Initial, aceasta s-a numit Casa Poporului si a fost destinata sa fie atat locuinta personala a dictatorului, cat si sediul mai multor institutii. Pentru a face loc constructiei, care are o lungime de 270 de metri si o latime de 240 de metri, Ceausescu a ordonat ca o cincime din centrul istoric al Bucurestiului sa fie daramat.

Lucrarile la proiectul in valoare de 3 miliarde de euro au inceput in 1984 si nu erau gata cand liderul comunist a fost executat, in decembrie 1989. Cladirea a fost finalizata abia in 1997, iar in prezent este sediul celor doua Camere ale Parlamentului.

Un subiect tabu

Ghidul turistic Marius Zaharia, de 33 de ani, are multe obiecte legate de comunism pe care le arata strainilor interesati de acea perioada. El detine poze si pagini din ziar din acea vreme, dar si pachete de tigari vechi de mai bine de 25 de ani.

Zaharia isi incheie turul la fostul sediu al Partidului Comunist Roman (PCR), de unde sotii Ceausescu au fugit cu elicopterul in 1989.

El mentioneaza ca romanii nu sunt interesati de un astfel de traseu turistic, insa spera ca acest lucru se va schimba. "Multi conationali nu au amintiri placute, inca este un subiect tabu, despre care nu prea se vorbeste", a povestit acesta.

Zaharia este increzator ca, asa cum multi turisti viziteaza Berlinul pentru a afla mai multe despre nazisti, romanii se vor da pe brazda si vor putea accepta comunismul ca parte din trecutul lor.

Ministerul Turismului de la Bucuresti spera sa obtina bani din trecutul comunist al poporului roman si are in plan sa infiinteze un muzeu dedicat acestei perioade.

In timp ce multi antreprenori romani vand obiecte legate de epoca Ceausescu, cum ar fi pusculite cu chipul dictatorului, traseele turistice reprezinta "inima" industriei care rememoreaza istoria Republicii Socialiste Romania.

Dorin Marian Carlan, care are peste 50 de ani, a facut parte din plutonul care a executat cuplul Ceausescu. El marturiseste ca inca este tulburat de aceasta intamplare. "Sper ca istoria nu se va repeta", a incheiat acesta, care isi castiga existenta tot din trasee turistice legate de comunism.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#romani turism comunism, #Romania turism comunism, #romani fac bani comunism , #comunism