Ceausescu, descris de un jurnalist american - fotografie rara cu dictatorul

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 16:28
34197 citiri
Ceausescu, descris de un jurnalist american - fotografie rara cu dictatorul
Foto: Facebook/Peter Turnley

Amintirea lui Nicolae Ceausescu pare sa nu moara niciodata, in fiecare luna decembrie fiind dezvaluite noi detalii despre viata dictatorului roman.

Un fotojurnalist american, Peter Turnley, a postat pe Facebook una dintre ultimele fotografii in care apare dictatorul. Turnley a insotit doi colegi jurnalisti de la revista Newsweek in Romania, pentru a-l fotografia pe Nicolae Ceausescu in timpul unui interviu, acordat publicatiei americane in august 1989, cu patru luni inainte sa fie executat, in timpul Revolutiei.

Alaturi de imagine, fotograful revistei Newsweek a publicat o descriere, din perspectiva sa, a presedintelui comunist, cu care jurnalistii au stat de vorba la vila sa din Snagov.

Postarea se numeste "Nicolae Ceausescu - Portretul unui dictator care urma sa fie executat, 1989".

Romanii, inca nostalgici dupa Ceausescu: Explicatiile unui istoric

"In august 1989, am mers in Romania cu alti doi jurnalisti de la Newsweek, care au facut un interviu in exclusivitate cu Nicolae Ceausescu, dictatorul care a condus Romania cu un pumn de fier timp de mai multe decenii.

Dupa interviu, l-am intrebat pe Ceausescu daca ii pot face o fotografie pentru coperta revistei Newsweek. Ceausescu nu vorbea limba engleza, dar intelegea franceza, cu toate ca nici pe aceasta nu o stapanea bine. I-am spus ca vreau sa il fotografiez in curtea vilei de la Snagov, intr-o zona rurala a Romaniei. Am mers catre un dig de langa un iaz, iar el a luat o pozitie care i-a dezvaluit personalitatea", a scris pe Facebook Peter Turnley.

Cel mai bun presedinte de dupa Revolutie si cati ar vota azi cu Ceausescu - sondaj INSCOP

Fotojurnalistul a marturisit ca urmatoarea poza pe care i-a facut-o dictatorului a fost dupa executia acestuia, spunand ca momentul a fost unul dintre cele mai ciudate din viata sa.

"Patru luni mai tarziu, in timpul Revolutiei romane, m-am intors in Romania si m-am trezit in mijlocul protestatarilor, in biroul privat al lui Ceausescu, aflat in cladirea prezidentiala din Bucuresti.

I-am fotografiat din nou chipul, insa de aceasta data era o poza facuta la televizorul sau, cand el era mort, cu fata in sus, culcat la pamant, dupa ce a fost impuscat de un pluton de executie, in timp ce revolutionarii care ii invadasera biroul se uitau. A fost unul dintre cele mai bizare momente din cariera si viata mea", a recunoscut fotojurnalistul.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Nicolae Ceausescu fotografie, #Nicolae Ceausescu jurnalist american, #Nicolae Ceausescu , #comunism