BBC, despre orasul pierdut al Romaniei: Fotografii din trecutul Bucurestiului (Galerie foto)

Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 20:38
12971 citiri
BBC, despre orasul pierdut al Romaniei: Fotografii din trecutul Bucurestiului (Galerie foto)

Fotografii din Bucurestiul dinainte de 1989, realizate de tanarul arhitect Andrei Pandele, in anii '70 si '80, au fost scoase la iveala de Tessa Dunlop, de la BBC.

Imaginile infatiseaza perioada de mari schimbari, din regimul lui Nicolae Ceausescu. Pentru unii, pozele uimitoare sunt acum o amintire dureroasa ale unei epoci marcate de distrugere si o viata pierduta, se arata in articolul BBC.

Paul, nascut in anul Revolutiei, 1989, face parte din noua generatie de tineri ai Romaniei - poligloti, bine educati si ambitiosi pentru tara lor. Totodata, este mandru de giganta Casa a Poporului, fostul palat al lui Ceausescu, care este depasit in marime doar de Pentagonul Statelor Unite.

In schimb, fotograful Andrei Pandele este de alta parere: "Palatul? Este un zid in calea poporulu. Chiar un baraj".

Reporterul BBC s-a intalnit cu fotograful roman intr-o ceainarie din vechiul cartier evreiesc din Bucuresti, unde fotografii din colectiile sale sunt pe fiecare perete - imagini exceptionale, rar capturate pe aparatul foto de catre romanul azi in varsta de 65 de ani.

Datorita viziunii sale curajoase, atacul implacabil al lui Ceausecu asupra Bucurestiului poate fi vazut, scena cu scena. "Am fost un arhitect", spune Pandele, adaugand ca, in perioada comunista, constructiile erau "total scapate de sub control".

Nu mai putin de sapte kilometri patrati din centrul orasului au fost distrusi pentru a face loc Casei Poporului, "un oras prins in propriul sau Armageddon", potrivit Tessei Dunlop, care noteaza ca Andrei Pandele a pastrat un Bucuresti care nu mai exista, oras numit candva "Micul Paris al Estului".

"Dupa doi ani de fotografiere a distrugerii arhitecturale, m-am decis ca era foarte rau, dar era si mai rau ca ei conduceau vietile a 22 de milioane de oameni. Asa ca am inceput sa fac poze vietii de zi cu zi", povesteste fostul arhitect.

Seria de fotografii care infatiseaza viata de zi cu zi din regimul Ceausescu este precum un film de groaza mut. Se vad strazi dezolante, cozi pentru mancare care nu venea niciodata, tramvaie supraincarcate cu navetisti disperati, masini ingropate in zapada si chiar si nuntasi care isi croiesc drum pe strazi. Nimeni nu zambeste, insa.

Autoarea articolului nu isi poate explica cum au scapat cenzurii comuniste asemenea fotografii care "denigrau realitatea socialista" in mod deschis, o infractiune care aducea cu sine o pedeapsa de pana la sase ani de inchisoare in Romania comunista.

Andrei era insa fotograf sportiv part-time, asa incat avea un motiv intemeiat sa poarte o camera foto cu el. El explica insa psihologia ciudata a politistilor din perioada comunista, care erau foarte agresivi cu cei care aratau ca le e frica, dar mult mai putin agresivi cu cei care nu se temeau: "Eram increzator. Nu te ascunde daca nu vrei sa fii prins".

De-abia dupa 18 ani, fotograful si-a putut expune imaginile unui public roman uimiti de cele infatisate in poze: "Am vazut femei de peste 40 de ani care au izbucnit in lacrimi in fata fotografiilor mele, deoarece au spus ca viata lor a fost distrusa, insa au realizat ca este cu 20 de ani prea tarziu".

Revenind la tanarul Paul, acesta reprezinta generatia care a scapat de iad, noteaza Tessa Dunlop. El este insa redus la tacere de Andrei - de experienta si fotografiile sale: "E pacat ca Ceausescu a trebuit sa construiasca palatul chiar in mijlocul centrului vechi".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#fotografii Bucuresti vechi, #fotografii Bucuresti perioada comunist, #Andrei Pandele fotografii Bucuresti, #fotografii Casa Poporului Bucuresti, #fotografii Bucuresti inainte 1989 , #comunism