De ce cred adolescentii ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu (Opinii)

Joi, 20 Septembrie 2012, ora 22:41
20354 citiri
De ce cred adolescentii ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu (Opinii)

Studiul "Implicarea civica si politica a tinerilor", realizat de Fundatia Soros Romania, releva faptul ca mai mult de jumatate dintre adolescenti cred ca era mai bine pe vremea lui Ceausescu, in ciuda faptului ca acestia nu au avut experiente directe cu regimul comunist.

Nimic surprinzator. Daca studiul ar fi mers mai departe, s-ar fi aflat si de ce au ajuns adolescentii la o asa concluzie. Se stie ca astazi, cel mai greu, pentru un tanar, mai ales, e sa-si gaseasca un loc de munca si sa aiba propria lui locuinta.

Ori, adolescentul afla de acasa, de la scoala sau de la televizor ca atunci, pe vremea lui Ceausescu, primeai automat loc de munca la terminarea studiilor si un apartament, indata ce-ti intemeiai o familie.

Aici, in casa si locul de munca, vad adolescentii binele epocii in care nu au trait, dar pe care o regreta. Nimeni insa, nu le vorbeste acestor tineri cat de scump au platit romanii aceste facilitati.

Se poate ca parintii sau bunicii sa fi uitat de cozile interminabile la alimente, de painea data pe cartela si frigul din apartamente, de la serviciu sau de la scoala, din timpul iernii. La fel cum nu pomenesc nici de curentul, gazele si apa date cu portia.

Iar daca nu au uitat, inseamna ca, pentru vremea aceea, aceste neajunsuri care amarau viata si zilele romanilor li se pareau normale si nici nu le mai iau in calcul, acum cand vorbesc despre binefacerile epocii de aur.

Daca acestor tineri le spui ca in acele vremuri aveai bani, dar nu aveai pe ce sa-i cheltuiesti, pentru ca magazinele erau goale, deoarece tot ce se producea in tara lua drumul exportului, mintea lor respinge asa realitate, de neconceput pentru ei, dar traita de oamenii timpului.

Adolescentii, care s-au trezit la viata cu telecomanda intr-o mana si mouse-ul in cealalta, nu stiu ce inseamna lipsa de informatie, la care ei au acces nelimitat, neputinta de a vorbi, de a exprima exact ceea ce gandesti, de a afla ce se intampla si dincolo de hotarele intre care traiesti.

In '89, au murit romani pe strada strigand libertate, adica libertate de expresie, de miscare, de informare, ceea ce le-a lipsit cel mai mult in perioada ceausista, dar nimeni nu se incumeta sa le spuna adevarul acestor copii care despre comunism, stiu doar cat sa le infierbante mintile si sa intrebe acuzator de ce a fost omorat Ceausescu, daca era asa de bun.

Tinerii de azi cred ca atunci, inainte de '89, exista un mai mare respect fata de lege. Mai precis, exista frica de lege, frica de orice, chiar si de colegul de serviciu sau de vecinul de alaturi. Frica era o permanenta in viata fiecarui roman traitor in acea perioada. Si, din frica de a nu-si pierde libertatea, a tacut si a suferit umilinta atatia zeci de ani.

Numai adevarul curat, sincer despre acea perioada ii va ajuta pe adolescentii de astazi sa-i inteleaga ororile, oprelistile, fara a-i diminua insa si partile bune, care nu pot fi negate.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#sondaj tineri Ceausescu, #regrete Ceausescu, #Ceausescu epoca aur , #comunism