Copiii Epocii de Aur - dragoste si recunostinta fata de Ceausescu - Documentar

Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 13:51
7484 citiri
Copiii Epocii de Aur - dragoste si recunostinta fata de Ceausescu - Documentar

"Cele mai tinere generatii ale Romaniei socialiste, pionierii, scolarii si soimii patriei, traiesc sentimentul profund al mandriei de a creste si de a se forma in anii cei mai gloriosi din multimilenara existenta a patriei" este fraza de debut a primului articol din Almanahul Cutezatorii, anul 1987.

Din articol mai aflam ca tineretul, in special, beneficia in acea perioada de "minunate conditii de viata", in situatia in care, incepand cu anii 1986-1987, se instituie rationalizarea produselor de baza. Astfel: benzina, painea, uleiul, zaharul, faina si orezul au inceput sa fie distribuite pe bonuri sau cartele. Autoturismele circulau la doua zile, in functie de numarul par sau impar de inmatriculare.

Lauda bolnava pentru Ceausescu

Propaganda comunista se facea insa pe toate caile. Nici revistele pentru copii nu erau scutite de mesaje laudative la adresa celui mai iubit fiu al patriei care are grija de copiii tarii. Era o discrepanta uriasa intre propaganda PCR si adevarul din casele romanilor din acea vreme.

Iata ce puteau citi copiii Romaniei in almanahul Cutezatorii din 1987, sub titlul: "Copiii Epocii de Aur. Dragoste si recunostinta celui mai apropiat parinte si indrumator al tinerei generatii, tovarasul Nicolae Ceausescu":

"In anii varstei lor tinere, copiii pot vedea cum, crescand odata cu ei, se inalta luminoasele ctitorii ale oranduirii noastre noi, inscriind cu litere de aur, in istoria acestor ani luminosi, faptele de munca eroice ale poporului nostru, ale comunistilor".

Intaiul fiu al patriei, Nicolae Ceausescu, este prezentat hiperbolizat, ca un adevarat Demiurg. "Insasi patria noastra, Romania socialista, este o mareata ctitorie moderna, intemeiata, din dragoste de tara si popor, de fiul cel mai iubit al natiunii noastre, tovarasul Nicolae Ceausescu, conducatorul intelept al partidului si statului, marele Erou al neamului, patriotul si vizionarul revolutionar, strategul tuturor victoriilor obtinute de poporul nostru sub conducerea partidului, luptatorul neobosit pentru pace si intelegere intre popoare". (Art. citat, pagina 4)

Copilaria fericita si lipsurile

Potrivit articolului mentionat, pionierii, scolarii si soimii patriei Romaniei socialiste au parte de o copilarie de basm, indestulata si sigura, "pe care n-au avut-o alte generatii de copii ale Romaniei, fiind inconjurati permanent, cu aleasa dragoste parinteasca, de catre patrie, partid si popor, de catre intreaga noastra natiune socialista".

In timp ce presa de propaganda - unica, de altfel, din Romania lui 1987 - prezenta idilic si ideatic o tara si un popor, romanii o duceau din ce in ce mai rau. Incepuse rationalizarea produselor de baza si reducerea consumului energetic. Mii de copii isi faceau temele la lumina lumanarii, in timp ce ei aflau din almanahul Cutezatorii, cu stupoare, ca "nu este satisfactie mai mare pentru purtatorii cravatei rosii cu tricolor decat aceea de a raspunde prin fapte minunatelor conditii de viata, munca si invatatura ce le-au fost create, grijii parintesti cu care li se asigura viitorul".

Aceste asa-zise conditii insemnau ca temperatura in case ajunge, iarna, intre 5 si 12 grade Celsius, pentru romanii care stau la bloc. Raportul Tismaneanu, pagina 423, face referire la "obligarea populatiei de a trai in conditii insuportabile, la temperaturi sub 10 grade C".

Apa calda era livrata cam doua ore pe zi, iar, uneori, la etajele superioare nu ajungea deloc. Lumina incepe sa fie intrerupta cel putin o ora, seara, mai ales in mediul rural. In perioada 1981-1989 in magazine nu se gaseau, in mod curent, carne si produse din carne, oua, lapte, fructe de import, cafea, ciocolata, orez, faina, cele mai multe produse fiind cartelizate sau "pe liste".

Articolul se incheie in aceeasi nota: "... purtatorii cravatei rosii cu tricolor participa cu entuziasm, alaturi de intregul nostru popor, la infaptuirea hotararilor celui de-al XIII-lea Congres al partidului pentru ridicarea patriei noastre pe cele mai inalte culmi ale progresului si civilizatiei, spre comunism".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#pionieri Nicolae Ceausescu, #pionieri Epoca de Aur, #soimii patriei, #amintiri Epoca de Aur , #comunism