Dezvaluiri care schimba istoria? Romania, pregatita de razboi cu Ungaria inainte de Revolutia din '89

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 18:57
42874 citiri
Dezvaluiri care schimba istoria? Romania, pregatita de razboi cu Ungaria inainte de Revolutia din '89
Foto: Frontpress.ro

Chiar si la 25 de ani de la caderea comunismului si inlaturarea lui Nicolae Ceausescu de la putere, inca mai planeaza intrebari legate de cine a dorit "detronarea" sa in timpul Revolutiei.

Jurnalistul maghiar Arpad Szoczi are noi ipoteze legate de rolul lui Laszlo Tokes si faptul ca tara noastra era pregatita de razboi cu Ungaria inainte de evenimentele din decembrie '89, relateaza Deutsche Welle, prezentand situatia in care se afla Romania sub conducerea lui Nicolae Ceausescu, atotputernic in perioada sa de glorie.

Romanii nu puteau afla informatii despre ce se intampla in tara lor sau in alte state comuniste decat ascultand posturi de radio interzise, cum ar fi Europa Libera, Vocea Americii, Deutsche Welle sau BBC.

The Guardian, despre cei 25 de ani de la Revolutie, Iohannis si Ponta

Laszlo Tokes, pastor reformat nascut la Cluj si mutat la Timisoara, a fost una dintre putinele voci care au indraznit sa critice regimul lui Nicolae Ceausescu.

Maghiarul s-a folosit de predicile sale pentru a critica un program administrativ, cunoscut sub numele de "sistematizare", in care Ceausescu planuia sa puna la pamant circa 7.000 de sate, iar in locul lor sa construiasca blocuri.

Tokes a realizat ca proiectul era amenintator pentru comunitatea maghiara, asa ca s-a opus in mod public. El si-a manifestat nemultumirea intr-un interviu difuzat de o televiziunea din Ungaria, in vara anului 1989.

Declaratiile actualului europarlamentar au provocat revolta in randul liderilor politici din Romania, iar relatiile dintre tara noastra si Ungaria au devenit din ce in ce mai tensionate.

Ceausescu a crezut ca este vorba despre o conspiratie initiata de la Budapesta si i-a interzis lui Tokes accesul in Timisoara, fiind mutat intr-un sat din apropiere.

Pe 15 decembrie, sute de oameni s-au adunat in fata casei pastorului, pentru a-l proteja pe acesta de represaliile Securitatii. Solidaritatea lor fata de Tokes s-a raspandit in randul romanilor pana in Timisoara, scrie autorul ungur, care sustine ca acest neinsemnat eveniment a dus la revolta din Timisoara, iar apoi la Revolutia din '89 care a cuprins intreaga tara.

Jurnalistul ungur-canadian Arpad Szoczi a scris o carte in care explica, din perspectiva sa, ce s-a intamplat in acea perioada si care se numeste "Timisoara - Adevarata poveste din spatele Revolutiei Romane".

Romania, pregatita de razboi cu Ungaria

Dupa ani intregi de investigatii prin arhivele securitatii romane si ungare, Szoczi a descoperit niste informatii care nu au fost facute publice niciodata: se pare ca Ceausescu ar fi ordonat fortelor armate din vestul tarii sa aiba rachete pregatite, astfel incat sa poata riposta in cazul unei interventii din partea Ungariei.

Informatia provine de la un agent secret ungur, ea fiind confirmata de catre premierul maghiar de la acea vreme, Miklos Nemeth, arata jurnalistul. Potrivit unor documete ale Securitatii, Romania a cumparat sapte rachete de origine chineza si le-a indreptat catre centrala nucleara Paks din Ungaria.

Reuters: Spiritul lui Ceausescu bantuie inca Romania post-comunista

Prim-ministrul maghiar cunostea ingrijorarile potrivit carora un atac asupra centralei ar depasi dezastrul de la Cernobil, i-a spus asta lui Szoczi, adaugand ca a luat in calcul posibilitatea de a-l inlatura pe Ceausescu alaturi de liderii Poloniei si Rusiei. Premierul a luat legatura inclusiv cu Victor Stanculescu, generalul care a jucat un rol cheie in caderea dictatorului roman.

In plus, jurnalistul, care il citeaza pe Nemeth, arata ca serviciile secrete din Ungaria au trimis numerosi agenti in Romania, unii dintre ei fiind responsabili de protectia lui Tokes.

Cartea in care aceste informatii sunt detaliate, in limba romana, va fi lansata pe 19 decembrie, in Timisoara, dupa ce volumul a aparut initial in maghiara si engleza. Se asteapta ca noile dezvaluiri sa nasca vii controverse in tara noastra.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Romania razboi Ungaria, #Romania Ungaria Revolutie, #Ceausescu Ungaria, #Ceausescu Tokes , #comunism