Fete ale comunismului romanesc: Teohari Georgescu

Miercuri, 18 August 2010, ora 14:13
14665 citiri
Fete ale comunismului romanesc: Teohari Georgescu

Teohari Georgescu a facut parte din principalul grup de romani care dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial a avut rolul crearii unui regim comunist in tara. Fiind ministru de Interne, din 1945 pana in 1952, a supervizat toate metodele de represiune si de inabusire a rezistentei populatiei.

S-a nascut la Bucuresti in anul 1908, parintii lui fiind Constantin si Aneta Georgescu. Face patru clase primare si dupa aceea lucreaza la pravalia tatalui sau, care era bacan. In 1923, incepe sa lucreze ca ucenic la tipografia "Cartea romaneasca".

In 1926, intra in sindicatul tipografilor "Gutenberg" si intra in contact cu miscarea comunista. Devine un comunist convins, se inscrie in partid si face parte din secretariatul si comitetul central al acestuia, contribuie prin impartirea de manifeste, participa la organizarea de greve.

Siguranta il aresteaza in 1933 pentru activitatile sale, dar reuseste sa scape doar cu doua luni de inchisoare. Dupa aceea lucreaza ca tipograf la "Adevarul" si Imprimeriile Nationale.

In 1940, merge la Moscova unde este instruit de agentii NKVD sub coordonarea lui Georgi Dimitrov, secretarul general al Internationalei Comuniste, in tactici de codificare si a transmiterii mesajelor secrete. Se intoarce in tara si in aprilie 1941 este arestat din nou. De data aceasta este condamnat la zece ani de inchisoare.

Dupa 23 august este eliberat si la sugestia Anei Pauker este pus in functia de subsecretar de stat al Ministerului de Interne. Georgescu primea ordine de la seful consilierilor sovietici aflati in Romania, Gheorghievici Fedicikin, pentru a infiltra si comuniza Jandarmeria, Siguranta si Serviciul Special de Informatii.

Ministrul rosu

In 1945 primeste functia de ministru al Internelor. Din cei 6.300 de angajati, 2.851 au fost trecuti in rezerva si 195 au fost concediati, iar in locul acestora au fost adusi oameni favorabili elementelor comuniste. Sub oblanduirea liderului comunist ceea ce va deveni Securitatea avea la inceput doar 3.000 de oameni, dar in 1952 deja depasea 15.000.

Georgescu, fiind la conducerea Internelor, a inceput sa duca represalii impotriva populatiei ce nu accepta conducerea comunista, impotriva taranilor ce se opuneau colectivizarii si a ordonat construirea de lagare unde opozantii regimului erau inchisi. Chiar acesta sustine ca in cei sapte ani la minister au fost arestati si condamnati peste 100.000 de persoane.

Pavel Stefan, ministru al Internelor intre 1952 si 1953 impreuna cu Ilie Badica, colonel de securitate din Directia Penitenciarelor, il invinovatesc pe Teohari Georgescu, alaturi de restul conducerii comuniste ca fiind responsabili de crimele impotriva umanitatii din Romania, referindu-se si la evenimentele din inchisoarea Pitesti.

Una din prioritatile ministrului Georgescu era distrugerea rezistentei armate anticomuniste. In 1948, agentii sai colectasera detalii foarte amanuntite despre grupurile de partizani, membrii acestora si aria de actiune. In ciuda acestor informatii, Teohari Georgescu era el insusi victima unui atac din partea gruparii Domasneanu si era sa sfarseasca sub rafalele acestora.

Afacerea Tamadau

A avut un rol important in organizarea inscenarii de la Tamadau. Oamenii lui Teohari Georgescu au descoperit planul fruntasilor Partidului National Taranesc de a parasi tara si de a informa statele occidentale de abuzurile facute de comunisti.

Ion Mihalache, vicepresedinte PNT, Nicolae Penescu, secretar general PNT, Nicolae Carandino, directorul ziarului "Dreptatea", publicatia oficiala a partidului, Ilie Lazar, doctorul Constantin Gafenco, inginerul Gheorghe Popescu, Dumitru si Eugen Borcea vroiau sa plece cu doua avioane IAR 39 din Romania. Cand urmau sa se urce in avione, agentii comunisti au intervenit si i-au arestat.

Dupa aceste evenimente, Georgescu a creat un raport in care sustinea dizolvarea PNT, lucru care s-a si intamplat pe 30 iulie 1947. Momentul Tamadau a fost folosit pentru a anihila intreaga opozitie politica democratica din Romania, fiind arestat si Iuliu Maniu, presedintele PNT, care nu a participat, desi avea cunostinta de acest plan.

Inlaturarea din partid

Dupa sapte ani in fruntea Ministerului de Interne, pe data de 18 februarie 1952 este arestat pentru "deviere de dreapta". Georgescu nu si-a petrecut anii razboiului in Moscova, dar faptul ca Internationala Comunista a sugerat ca el sa fie Secretar General in 1940 si sustinerea oferita mereu Anei Pauker si lui Vasile Luca l-au determinat pe Gheorghe Gheorghiu-Dej sa il inlature si pe el. Acesta a fost eliberat in 1956 nefiind condamnat, dar a pierdut orice functie de conducere in partid.

Incepe sa lucreze din nou la "Cartea Romaneasca" acum redenumita in "Intreprinderea 13 Decembrie". Dupa venirea lui Nicolae Ceausescu este reabilitat si este numit membru candidat al Comitetului Central, titulatura pe care o va detine pana in 1974.

Doi ani mai tarziu moare si este incinerat, iar cenusa ii este depusa la "Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului si a patriei, pentru socialism" cunoscut astazi ca Mausoleul din Parcul Carol. Dupa 1990 ramasitele sale au fost exhumate si mutate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#Teohari Georgescu comunism, #fetele comunismului Romania , #comunism
Comentarii