Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Fotografia zilei: Ceausescu, primul presedinte cu sceptru

Sambata, 28 Martie 2015, ora 13:24
16730 citiri
Fotografia zilei: Ceausescu, primul presedinte cu sceptru
Foto: Wikipedia

La data de 28 martie 1974, Nicolae Ceausescu a devenit primul presedinte al Romaniei, ocazie cu care a primit un sceptru copiat dupa cel al regelui Ferdinand, excentricitate remarcata public chiar si de Salvador Dali.

Dupa abolirea monarhiei si proclamarea republicii, la 1 decembrie 1947, seful statului fusese, mai intai, presedintele Prezidiului Marii Adunari Nationale si apoi presedintele Consiliului de Stat, dar functia de presedinte al Republicii Socialiste Romania a aparut abia in 1974.

Ceremonia de "inscaunare" a lui Nicolae Ceausescu a avut loc in cadrul sedintei Marii Adunari Nationale din 28 martie. Cel mai batran membru al MAN, Stefan Voitec, i-a inmanat lui Ceausescu insemnele puterii: esarfa tricolora si... sceptrul (foto).

Foto: Wikipedia

Liderul de partid si de stat ceruse explicit ca sceptrul neobisnuit sa fie copiat dupa cel al regelui Ferdinand I, dar insemnele regalitatii sa fie inlocuite cu cele ale Partidului Comunist Roman.

Silviu Curticeanu, fost membru MAN, a scris in memoriile sale ca momentul "se voia festiv si solemn, dar era mai mult hazliu".

"Nu stiu daca ideea sceptrului ii apartinea lui Ceausescu sau i-a fost sugerata de cineva; stiam doar ca sceptru, indiferent de etimologia lui latina sau greaca, inseamna un baston incrustat cu metale si pietre pretioase, ce reprezinta un insemn al puterii monarhului, iar in varianta sceptre de fer desemneaza guvernarile despotice; am avut de multe ori toiagul in mana, dar nefiind acolo la data confectionarii lui, nu stiu din ce metal era facut si cat de pretioase erau pietrele ce-l incrustau; am aflat pe propria-mi piele ca din orice metal a fost croit, in mana lui Ceausescu el a devenit grotesc si tragic, un insemn al unei puteri dictatoriale absolute", a relatat Curticeanu, citat de Jurnalul Naional

Foto: Adevarul

Marele pictor Salvador Dali i-a trimis atunci o telegrama lui Nicolae Ceausescu, publicata in ziarul Scanteia la 4 aprilie 1974. "Apreciez profund actul dumneavoastra istoric de instituire a sceptrului prezidential", a scris Dali, ironie neinteleasa la Bucuresti.

Sceptrul a fost tinut de fostul dictator comunist in biroul sau din Comitetul Central, cabinetul 1, cum era numit, dar dupa intrarea revolutionarilor in cladire obiectului i s-a pierdut urma.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ceausescu sceptru, #Ceausescu primul presedinte Romania, #Voitec Ceausescu presedinte , #comunism