Manualul de comunism cu si fara profesori

Autor:
Luni, 08 Septembrie 2008, ora 12:05
5471 citiri
Manualul de comunism cu si fara profesori

"Cine nu-si cunoaste istoria este condamnat sa o repete", spune unul dintre cele mai frecvent citate aforisme politice. Acesta pare sa fi fost si principiul din care s-a nascut ideea de a crea manualul de istorie a comunismului, aprobat recent de Ministerul Educatiei.

Elevii din clasele a XI-a si a XII-a au astfel, sansa de a afla ceva mai amanuntit cum arata Romania dinaintea nasterii lor. Nimeni nu poate garanta, fireste, ca tabloul celor 50 de ani sinistri le va provoca vreo tresarire de compasiune pentru cei care au suportat ororile despre care adolescentii de azi afla doar dintr-o cartulie.

Este, desigur, important ca, pentru prima data in 20 de ani comunismul a ajuns materie de studiu, chiar daca optional. Conteaza, insa, la fel de mult cum va fi folosit acest manual de catre profesori, pentru ca elevii sa nu-l priveasca doar ca pe inca o materie numai buna de tocit, ci ca pe o altfel de lectie: de viata.

Manualele de istorie romanesti au fost, de-a lungul vremii atacate din doua motive principale: fie pentru mitizarea exagerata a unor momente si a unor personaje (domnitori precum Mihai Viteazu sau Stefan cel Mare avand in interpretarea unor autori si profesori statut mai degraba de semizei decat de conducatori politici ), fie din cauza superficialitatii cu care au fost abordate anumite subiecte (celebrul scandal declansat o data cu aparitia Andreei Esca in galeria de personalitati ale istoriei contemporane).

Acest nou manual are, insa, un alt fel de vulnerabilitate. Istoria recenta reprezinta un subiect delicat, pentru ca e greu sa judeci cu raceala didactica evenimente care ti-au marcat viata direct.

O parte dintre profesorii care le vor vorbi adolescentilor despre Ceausescu, Cenaclul Flacara sau disidenta fac parte dintre romanii care ascultau Europa Libera cu perna peste aparatul de radio si le era frica si sa-si sopteasca in gand revolta fata de lipsa de umanitate a regimului pe care viata i-a obligat sa-l suporte.

Sau, cine altcineva poate sti decat CNSAS-ul, este posibil ca aceiasi dascali sa fi acceptat chiar ei targul cu Securitatea, si atunci la fel de greu le va fi sa vorbeasca cu detasare in fata clasei. Este omeneste de inteles ca profesorii pot confunda lectiile despre comunism cu istoria traumelor personale.

Numai ca aceasta confuzie, care merita compasiune la randul ei, poate avea efect de bulgare: elevilor le va fi si mai greu sa faca diferenta intre comunismul ca perioada istorica si comunismul biografic.

Cu toate aceste riscuri, aparitia manualului de comunism reprezinta ea insasi un moment istoric in sine. Daca paginile acestei carti fie si un elev va intelege cat de norocos este ca el poate sa citeasca despre ororile pe care parintii sai au fost nevoit sa le traiasca, tot este un pariu castigat.

Oana Dobre

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#manuale, #comunism, #elevi, #cristian adomnitei, #profesori, #educatie, #Nicolae Ceausescu , #comunism