Neculai Constantin Munteanu: Romanii n-au scapat de comunistii in blana de oaie

Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 17:48
5433 citiri
Neculai Constantin Munteanu: Romanii n-au scapat de comunistii in blana de oaie
Foto: Digi 24

Neculai Constantin Munteanu, jurnalistul care era identificat, in anii '80, cu vocea de la Radio Europa Libera, considera, la cateva zeci de ani de atunci, ca romanii inca nu au scapat de tarele comunismului.

Intrebat, vineri, in editia speciala a "Jurnalului de seara" de la Digi 24 despre viata in vremea comunismului, cum primea vestile din Romania pe care le difuza apoi la radio, celebrul jurnalist a explicat ca erau mai multe modalitati prin care romanii le transmiteau disidentilor noutatile.

"Vara erau turistii straini care veneau in Romania, relativ multi, si erau oameni curajosi care indrazneau sa comunice aceste scrisori. Tinerii erau cei mai curajosi, pentru ca colegii nostri de la emisiunile muzicale primeau vara cele mai multe scrisori", a explicat jurnalistul.

In plus, exista o categorie de calatori romani sau straini care veneau in Romania, uneori si jurnalisti, iar unele "misive", cele prin care jurnalistii de la Radio Europa Libera erau injurati, veneau chiar prin posta, "cu binecuvantarea Securitatii".

"Securitatea facea eforturi cu totul speciale pentru a-i depista pe autorii acelor scrisori, cand nu cumva ei isi asumau, isi semnau aceste scrisori, mai ales cei care se adresau emisiunilor despre drepturile omului sau voiau sa emigreze si gaseau in Europa Libera un sprijin relativ la acea vreme", a explicat Neculai Constantin Munteanu.

Potrivit jurnalistului, declinul bunului renume a lui Nicolae Ceausescu a inceput sa se erodeze cu repeziciune in momentul fugii generalului Pacepa in Statele Unite ale Americii. Intrebat daca, in opinia sa, romanii au scapat de tarele comunismului, raspunsul sau a fost negativ.

"Nu, nu cred au scapat de tarele comunismului si nici de comunistii in blana de oaie, cum sunt cazurile politicienilor, unii dintre ei aflati in Parlament, care au legaturi adanci cu fosta Securitate si fostul regim", a conchis jurnalistul.

Neculai Constantin Munteanu, jurnalist si disident anticomunist din Romania, a parasit Romania in 1977, ca urmare a opozitiei manifestata fata de regimul comunist, iar din 1980 a devenit principala voce a postului Radio Europa Libera din Munchen. Prin emisiunile sale transmise de la acest post de radio, devine cunoscut pentru condamnarea regimului lui Nicolae Ceausescu in anii 1980.

Citeste mai multe despre Neculai Constantin Munteanu: Nu cred ca romanii au scapat de tarele comunismului si nici de comunistii in blana de oaie , pe Digi 24.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Neculai Munteanu comunism, #Radio Europa Libera comunism, #comunism Romania , #comunism