New York Times: Povestea casetelor video din Romania, in vremea comunismului (Video)

Marti, 18 Februarie 2014, ora 10:08
10340 citiri
New York Times: Povestea casetelor video din Romania, in vremea comunismului (Video)
Foto: Arhiva

Irina Margareta Nistor, care pe vremea comunismului era o tanara translatoare, a devenit o adevarata voce a libertatii in anii 1980, dupa ce a dublat in mod ilegal mii de filme straine, la care romanii se uitau pe celebrele casete video, atat de greu de obtinut, scriu jurnalistii straini.

Irina Calugareanu, o cineastra romanca ce traieste acum in Londra si este un prolific producator de filme documentare, si-a povestit experienta din Romania legata de filmele americane, intr-un editorial in cunoscuta publicatie New York Times.

"Am fost crescuta in Romania anilor 1980, sub un regim comunist care, printre nenumarate alte represiuni, a redus televiziunea la doua ore pe zi de propaganda, muzica populara, poezii patriotice si filme cenzurate. Intr-o zi, cand aveam sase ani, parintii mei au gasit o modalitate de a imprumuta un video.

Au invitat niste prieteni la noi acasa si toata noaptea s-au uitat la filme de la Hollywood pe casete VHS. Imi amintesc filmele, dar si mai mult imi amintesc cum m-am simtit cand am intrat in sufragerie - parca intram intr-o lume secreta, magica si libera", a marturisit Calugareanu.

Fonoteca online a comunismului romanesc

Ea a precizat ca toate dialogurile din filme erau dublate in limba romana de o voce feminina. Aceste productii i-au adus pe romani mai aproape de "Vestul interzis, unde se gaseau blugi, Coca Cola si zgarie-nori".

Filmele de la Hollywood s-au inmultit rapid pe piata neagra, vocea translatorei a devenind unul dintre cele mai recognoscibile glasuri din Romania. Insa nimeni nu stia cine este.

"Dupa Revolutia din 1989, am aflat povestea adevarata. In 1985, Irina Margareta Nistor, o tanara translatoare de la televiziunea nationala, a cunoscut un om de afaceri misterios. El fura, copia si distribuia filme pe casete VHS.

Acesta a fost inceputul unui relatii 'profesionale' care a durat mai bine de un deceniu. In total, Nistor a spus ca a dublat peste 3.000 de filme diferite. Multumita ei, Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme si Bruce Lee au devenit eroi populari in Romania", a afirmat Calugareanu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#casete video comunism, #Irina Caligareanu casete video, #Margareta Nistor casete video , #comunism