Nicu Ceausescu: As fi preferat sa fiu baiatul unui inginer oarecare

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 10:55
7212 citiri
Nicu Ceausescu: As fi preferat sa fiu baiatul unui inginer oarecare

Nicu Ceausescu, fiul fostului dictator comunist, a regretat ca a fost copilul lui Nicolae Ceausescu si ar fi preferat sa fie fiul unui simplu cetatean, ca sa nu mai suporte problemele pe care i le-a adus numele pe care l-a purtat, sustine avocata Paula Iacob, care l-a aparat in instanta intr-un moment in care nimeni nu voia sa o faca.

"Daca ma intreba cineva si m-ar fi pus sa aleg, as fi preferat sa fiu baiatul unui inginer oarecare, decat fiul lui Ceausescu", a povestit Paula Iacob, pentru Adevarul, amintindu-si una dintre discutiile cu clientul sau chiar in ziua in care se implinesc 15 ani de la moartea lui Nicu Ceausescu.

De altfel, intre cei doi era o relatie foarte speciala, "printisorul" spunandu-i adeseori: "nu putea sa-mi dea si mie Dumnezeu o mama ca dumneavoastra?".

Mai mult decat atat, Nicu Ceausescu se considera o victima a familiei, intrucat era constient ca platea pentru greselile altora.

"Ceea ce s-a facut atunci, la procesul lui, a fost o reluare perfecta a modului in care actiona Securitatea inainte de 1990. Eu am crezut in corectitudinea procesului, dar el a fost convins ca va fi condamnat. I-am spus sa aiba incredere, dar el mi-a zis sa nu fiu naiva, ca nu scapa fara 20 de ani.

Cand s-a dat sentinta, s-a uitat la mine, mi-a facut semn ca 'vedeti doamna, am avut dreptate'. Cand ne-am intalnit prima data, la Directia de Cercetari, in Calea Rahovei, el nu stia ca se desfiintase pedeapsa cu moartea. Se astepta in fiecare zi sa fie executat!", a mai povestit Paula Iacob.

Desi, potrivit avocatei, dupa Revolutie, Nicu Ceausescu si-a dorit sa se puna la dispozitia noii puteri, el a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare. In 1992, pedeapsa i-a fost redusa la numai cinci ani, fiind pus in libertate pe motive medicale.

"Dupa ce a fost condamnat, am vrut sa cer o audienta la Iliescu, dar Nicu a zis: 'Nu doamna, nu mergeti sa cersiti. Daca o sa mor in inchisoare, o sa mor, dar nu mor caii cand vor cainii'. (...) Se astepta sa vina altcineva la putere si el sa duca o viata normala. I-ar fi placut sa fie profesor de fizica, fiindca el avea facultatea", continua Paula Iacob.

In ceea ce priveste moartea lui Nicu Ceausescu, cunoscuta avocata sustine ca ar exista cateva elemente suspecte, avand in vedere ca, inainte de a muri, a sunat-o sa-i spuna ca a doua zi urma sa i se dea drumul din spital.

"Era fericit si optimist ca totul merge spre bine. Apoi a venit cumplita veste. Sunt niste semne de intrebare", afirma Paula Iacob.

Tismaneanu: Acasa la Nicu Ceausescu se vorbea deschis pe teme din istoria PCR

Despre faptul ca Nicu Ceausescu era diferit de membrii familiei sale vorbeste si politologul Vladimir Tismaneanu, pe blogul sau.

"De-a lungul anilor de scoala, am vorbit cu Nicu despre multe lucruri, inclusiv despre relatiile cu URSS, despre epoca Dej, despre istoria PCR. Il intersau chestiunile istorice, citea buletinele Agerpres si carti traduse in romaneste 'numai pentru uz intern'. Stiu precis ca acasa la el se vorbea deschis pe teme din istoria PCR, se comenta copios despre unii si altii, despre unele si altele (in special despre Alexandru Draghici si sotia sa Marta, nascuta Cziko)", sustine Tismaneanu.

De altfel, Nicu Ceausescu vorbea deschis inclusiv despre relatiile pe care Romania le avea cu sovieticii.

"In septembrie 1965, chiar de ziua sa, mi-a spus ca urma sa plece o delegatie condusa de Ceausescu in URSS, ca 'se cam sarise calul' in conflictul cu sovieticii. Nu s-a produs niciun fel de rapprochement, dar au incetat sedintele inchise de partid din perioada Dej in care 'activul' era informat despre polemicile din miscarea comunista si despre abuzurile sovieticilor", mai spune Tismaneanu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Nicu Ceausescu moarte, #Nicu Ceausescu regret fiu Ceausescu, #Nicu Ceausescu Paula Iacob , #comunism