Romania lui Ceausescu poate fi obiectiv turistic sau nu? - Dezbatere Ziare.com

Luni, 22 August 2011, ora 00:01
7788 citiri
Romania lui Ceausescu poate fi obiectiv turistic sau nu? - Dezbatere Ziare.com
Foto: Zidul de la Targoviste (Adevarul)

Daca nu ar fi fost lansat de Elena Udrea, probabil ca proiectul "circuitelor rosii" destinate turistilor interesati de comunism ar fi avut un impact public mult mai substantial. Cei care se grabesc sa il atace pe politicianul care a venit cu propunerea risca insa sa piarda din vedere ideea principala: Romania este brazdata adanc, de-a lungul si de-a latul, de comunism si acest lucru merita reamintit si aratat lumii intregi. Cum?

Cu bun simt, decenta si respect fata de tragediile petrecute in acea perioada, dar si cu responsabilitate fata de viitor, subiectul ar putea fi tratat si din punct de vedere turistic. Personal nu cred ca este doar menirea istoricilor si a Ministerului Culturii, dovada ca in toate tarile care au cunoscut cosmarul comunist cele mai importante aspecte ale acelei perioade sunt promovate in randul turistilor prin metode mai mult sau mai putin nonconformiste care starnesc si groaza, dar si rasul.

Sigur, este nevoie de profesionisti in acest tip de "comert cu istoria". Dar nu putem respinge ideea din start, doar pentru ca este promovata de un anumit politician.

"Din punct de vedere turistic, este un lucru extraordinar sa exploatezi locurile pe unde a trait ultimul dictator, mare dictator din Europa de Est. Avem locul unde a fost impuscat. Au pastrat zidul si noi vrem sa punem si locul unde a sfarsit familia Ceausescu, locuintele unde au stat... E de mare interes, oamenii au trecut de furia asta cu dictatorul... Pentru cei din afara este nemaipomenit", a declarat saptamana trecuta ministrul Elena Udrea, adaugand ca intr-un astfel de circuit ar putea intra si balconul de unde Nicolae Ceausescu a tinut ultimul sau discurs, fata de care si-au manifestat interesul foarte multi turisti occidentali, dar nu numai.

"Depinde cine face circuitul turistic, daca il face Elena Udrea, care habar nu are, am mari indoieli ca va iesi ceva. I-as sugera mai degraba sa faca o expozitie de moda cu hainele Elenei Ceausescu", a comentat ironic istoricul Marius Oprea, pentru Newsin.

El a admis totusi ca un astfel de circuit ar putea avea succes, insa a atras atentia ca, daca nu este organizat de buni cunoscatori ai perioadei, proiectul ar fi unul superficial si jignitor pentru victimele comunismului, riscand sa duca la eroizarea fostului dicator Nicolae Ceausescu.

In schimb, seniorul liberal Dinu Zamfirescu spune ca ideea unui circuit "rosu" merita discutata si apreciaza ca un traseu al comunismului ar trebui sa le arate turistilor inclusiv penitenciarele comuniste de la Sighet, Aiud, Ramnicu Sarat, Jilava, Galati, Caransebes, Oradea, dar si vizitarea unor sedii ale fostei Securitati, precum cea a Capitalei din Calea Rahovei.

"Sigur ca proiectul e binevenit dar, din pacate, turistii straini nu prea au ce vedea, pentru ca toate sunt intr-o stare destul de nefericita. Ar trebui intr-un fel reabilitate, nu foarte mult, dar cat de cat, sa devina vizitabile", a declarat Dinu Zamfirescu pentru Newsin.

Pentru occidentali povestea familiei Ceausescu este incontestabil de un vadit interes. "Si daca stii s-o vinzi bine... si aici intervine rolul nostru, sa cream povestea. Mai departe, cum se opereaza circuitul si cum se vinde produsul e treaba agentiilor de turism", considera ministrul Elena Udrea.

Ce fac vecinii nostri in timp ce noi inca stam la discutii?

"Circuitele turistice si programele de vacanta care au drept tema comunismul devin tot mai populare in tarile Europei Centrale si de Est. La peste 20 de ani de la caderea regimului comunist multi dintre turistii autohtoni par sa isi doreasca sa se reintoarca in timp, cel putin macar pentru cateva zile, si nu numai ei", scria anul trecut revista online Tourism-review.com.

Ziare.com iti prezinta cateva dintre initiativele de acest gen din tarile vecine si te invita la dezbatere: Crezi ca Romania ar trebui sa faca "comert cu comunismul" ?

CEHIA

In Cehia, de exemplu, aceasta a devenit o afacere profitabila pentru cei care au stiut sa transforme ideea intr-un proiect atractiv pentru turistii care vor sa simta pe pielea lor macar un pic din ceea ce a insemnat comunismul, esential fiind insa simtul umorului.

Cum se deruleaza un astfel de program? Turistii cazati la un hotel intrat in acest circuit comunist sunt treziti in fiecare dimineata la 7.00 de cantece de propaganda difuzate la boxe. In afara cladirii ei sunt asteptati de un antrenor gata sa ii invioreze cu exercitii fizice tipice pentru acea perioada.

Pe parcursul zilei oaspetii sunt invitati sa se plimbe cu Trabantul si sa viziteze diverse obiective de interes, iar seara le sunt puse la dispozitie fie proiectii de filme realizate in perioada comunista, fie diverse alte activitati specifice pentru acea perioada in care programele tv erau destinate aproape exclusiv propagandei, cum ar fi popularele tombole.

Pasionatii de muzica pot participa la concursuri de cantece din perioada de glorie a comunismului. Mult mai elaborate sunt paradele de 1 Mai la care sunt invitati sa participe turistii, dupa o scurta instruire prealabila in ceea ce priveste manuirea drapelelor, dar si mentinerea cadentei in timpul marsului. Iar pentru cei care intra intr-un astfel de circuit in lunile de toamna, surpriza majora este o partida de vanatoare de mistreti, una dintre cele mai iubite distractii ale fostilor membri ai nomenclaturii comuniste.

Tur-operatorii spun ca astfel de circuite se vand bine si destul de repede dupa scoaterea biletelor la vanzare. Sigur ca toate activitatile de mai sus sunt impletite armonios si cu momente de divertisment specifice zilelor noastre, altfel organizatorii ar risca sa isi piarda oaspetii dupa 2-3 zile...

De o cu totul alta factura este organizat un astfel de circuit in Praga sub numele de Real Tour. In acest caz, pasionatii de istorie au sansa sa discute direct atat cu simpli cetateni care au trait in perioada comunista, dar si cu nomenclaturisti sau disidenti ai acelei perioade.

In circuit sunt introduse cladirile din care a guvernat fostul aparat de stat comunist, dar si locul unde studentul Jan Palach si-a dat foc in semn de protest, unde se afla in prezent o impresionanta placa comemorativa.

In apropiere poate fi vazut sediul de astazi al Partidului Comunist din Cehia. Aceasta tara este singura dintre fostele tari comuniste in care mai exista un asemenea partid, care are si cativa votanti proveniti din randul nostalgicilor, acestia imputinandu-se insa de la an la an, in mod natural.

Circuitul continua pe strada Narodni, unde studentii au foat batuti cu brutalitate pe 17 noiembrie 1989, moment care a declansat Revolutia de Catifea, marcata simbolic acum de un monument. Nu lipseste din acest tur nici piata de unde primul lider comunist ceh, Clement Gottwald, a citit in februarie 1948 proclamatia prin care tara a intrat sub mantia neagra a comunismului.

Organizatorii acestui circuit "rosu" doresc ca el sa aiba rolul unei lectii de istorie la fel de dure precum perioada respectiva. Turistii afla multe informatii despre viata de zi cu zi din perioada comunista, despre lipsa mijloacelor de informare sau a alimentelor. Cei care nu au trait in tari din spatele Cortinei de Fier aud, poate pentru prima oara, cum disidentii isi pierdeau viata in minele de uraniu sau erau impuscati de catre comunisti in anii '50, dar si despre Charta 77 si Primavara de la Praga.

Tot in Praga exista si Muzeul Comunistmului, o initiativa privata care aduna mii de vizitatori sub tema "Comunismul - Visul, Realitatea si Cosmarul". Colectiile de documente, artefacte si imagini isi propun sa marcheze cu cat mai multa acuratete aceasta perioada istorica in ochii vizitatorilor. Militia, serviciile secrete, arta socialista, propaganda desantata sau cenzura, procesele de tip stalinist, au fiecare coltisorul lor, special dedicat.

Muzeul detine obiecte de arhiva extrem de rare, provenite atat din colectii de stat cat si private. Proprietarii sutin ca el a fost creat doar cu scopul de a prezenta realitatea acelor decenii si nu isi propun sa influenteze viata politica actuala a Cehiei.

UNGARIA

Si in capitala Ungariei, Budapesta, exista un circuit gratuit dedicat turistilor interesati de perioada comunista, dar si circuite private, cu teme specifice, informeaza Top Budapest.

Conform Tourism-review.com , la Budapesta a fost pus in practica de autoritati in 2008 singurul circuit comunist de pe continent care prezinta cronologic evenimentele cheie, faptele istorice si figurile importante din perioada comunista. El acopera atat aspectele cotidiene binecunoscute, cat si o parte din cele considerate secrete de stat, cum ar fi, de exemplu, iesirea de urgenta din bunkerul secret nuclear.

Casa Terorii din Budapesta este unul dintre cele mai vizitate muzee din Ungaria. Expozitiile deschise aici incearca sa redea, in paralel, teroarea traita de unguri in nazism si in comunism. Muzeul este deschis chiar in sediul fostelor politii secrete din perioada fascista si comunista, dorindu-se un "monument in memoria celor care au fost inchisi, torturati si ucisi aici". Vizitatorii pot vedea in premiera echipamente de interceptare din acele perioade, dar si camere de tortura.

Daca edilii Budapestei au facut acest prim pas, operatorii privati l-au facut si pe al doilea.

"Secera si Ciocanul" este un circuit zilnic de circa trei ore si jumatate care ii invita pe "tovarasi" sa se intoarca in timp, la vremurile in care "conduceam Trabantul, dadeam cate o dusca la serviciu, stateam la coada si nu aveam program la televizor lunea".

Turistii dornici sa achizitioneze obiecte specifice acelei perioade sunt asteptati in una dintre cele mai populare piete din centrul Budapestei, de unde pot cumpara de la medalii si sepci specifice, pana la tricouri cu sloganuri comuniste.

POLONIA

De departe cei mai nonconformisti sunt cativa tineri polonezi care au transformat Nowa Huta, un cartier industrial de la marginea Cracoviei ridicat sub obladuirea lui Stalin, intr-unul dintre cele mai trasnite circuite turistice care au drept tema comunismul.

"Ghizii trasniti" deschid o fereastra in timp, facand haz de necaz si purtandu-i pe turisti intr-un mod cu totul original prin locuri puternic marcate de simbolurile comuniste.

Din prezentarile ghizilor nu lipsesc bancurile, dar si barfe antologice despre fostii nomenclaturisti. "In loc de date plictisitoare, noi va oferim o adevarata aventura", sustin organizatorii, invitandu-i si ei pe "tovarasi" sa urce pentru prima oara intr-un tanc al fostei armate poloneze, sa se plimbe cu Trabantul sau cu autobuze cu care erau dusi muncitorii la lucru, sa viziteze un apartament amenajat dupa tiparele acelor zile, dar si o locuinta de lux ocupata pe vremuri de potentati. Iar clientii sunt cat se poate de incantati, dupa cum arata fotografiile postate pe site.

Evident nu lipsesc din "inventar" rasnitele de cafea, televizoarele alb-negru, telefoanele cu disc sau aparatele de radio la care se asculta in soapta Europa Libera. Mai mult, turistii sunt invitati sa participe la sedinte de trageri cu faimoasele Kalasnikov (AK47), cele mai populare pusti in fostele armate sovietice.

BULGARIA

Nici Bulgaria nu s-a lasat mai prejos. Unul dintre cele mai ambitioase proiecte a fost pus la punct de cinci tineri din Sofia pasionati de turism si, mai ales, interesati sa isi promoveze tara prin metode cat mai orginale.

Una dintre acestea este un circuit cu tematica socialist-comunista de 8 zile. Turistii sunt asteptati la aeroportul din Sofia, unde primesc fiecare cate o cravata de pionier.

Apoi sunt preluati de un automobil retro de tip sovietic, din 1984, in care nu se asculta decat muzica bulgareasca din vremurile socialiste si cantece rusesti.

Oaspetii sunt cazati intr-un hotel care a fost cazarma militara. Dupa cateva prelegeri pe aceasta tema, turistii viziteaza principalele monumente si locuri care au marcat acea perioada. De mancat se manca la cantina, ca pe vremuri.

Turul continua prin tara, mai intai in localitatea natala a liderului comunist bulgar Todor Jivkov, cel care a condus tara in perioada 1954 - 1989. Turistilor le este prezentata Vratsa, localitate unde se afla un faimos combinat chimic, dar si monumentul revolutionarului Hristo Botev. Turistii sunt "bombardati" cu cele mai populare sloganuri comuniste, viziteaza case de cultura specifice acelei perioade si afla atat cat se poate afla despre Centrala Nucleara de la Kozlodui construita in anii '70 in colaborare cu Uniunea Sovietica.

Nu sunt uitate muzeul "Epopeea 1877" din Plevna, unul dintre cele mai majestuoase monumente dedicate prieteniei dintre armatele Bulgariei si Rusiei, ridicat in 1977, Muzeul Vinului din Lyaskovets, ridicat in cinstea uneia dintre cele mai de succes productii din acea perioada, sau cartierele din Radomir, unele dintre cele mai sarace din Bulgaria, unde nu s-a schimbat aproape nimic in deceniile de la caderea comunismului.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Ce parere ai despre initiativa ministrului turismului? Ai merge intr-un astfel de circuit "rosu"? Esti curios sa vezi zidul unde a fost impuscat Ceausescu sau sa urci in balconul din care a tinut ultimul discurs inainte de a fugi cu elicopterul? Crezi ca s-ar incumeta turistii straini sa traiasca macar de forma si doar cateva zile experienta traita de romani timp de decenii?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#turism comunist, #circuite turistice comunism, #circuit turistic Ceausescu, #Udrea turism comunism , #comunism