Romania prin ochii tinerilor nascuti dupa caderea comunismului

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 22:17
4516 citiri
Romania prin ochii tinerilor nascuti dupa caderea comunismului
Foto: Osservatorio Balcani

Doi jurnalisti italieni, Francesco Martino si Davide Sighele, au venit in Romania pentru a vedea personal cum percep tinerii regimul comunist de care au scapat acum 20 de ani prin sacrificiu uman.

Cei doi au sosit mai intai la Gara de Nord din Bucuresti, unde au fost suprinsi la prima vedere de gradinile din jur, de zumzetul copiilor care se jucau si de trecatorii care mergeau grabiti cu sacosele de cumparaturi pe strada. In scurta lor calatorie au descoperit si galeria de arta "Andreiana Mihail".

Ei au venit sa descopere cum traieste generatia care s-a nascut dupa regimul comunist, care sunt scopurile ei si daca tinerii romani au reusit sa se adapteze noului sistem.

"Mihai se instaleaza pe o treapta cu miscari lejere si incete. Are o barba de cateva zile si soarbe o gura de cappuccino. Dupa ce a studiat arta si-a gasit de munca in aceasta mica galerie de arta unde isi expun lucrarile artisti romani contemporani. Acum sunt expuse fotografii care ilustreaza momente din epoca regimului lui Nicolae Ceausescu", noteaza jurnalistii italieni intr-un articol publicat pe Osservatorio Balcani.

Mihai povesteste ca avea patru ani la Revolutia din 1989 si spune ca acum il sperie ideea ca intarzierea daramarii comunismului l-ar fi facut si pe el sa intre in randul copiilor pioneri.

Din nou, cine-a tras in noi?

In Romania, dupa douazeci de ani, evenimentele din 1989 continua sa vorbeasca, sa-si puna inca amprenta asupra societatii si generatiilor de dupa si cele de atunci.

Schimbarea de regim de la Bucuresti a fost cea mai sangeroasa din intreaga Europa de Est. A inceput cu proteste de strada la Timisoara, in Cuba de vest, pe 16 decembrie 1989.

"Nu a fost cu siguranta, o bucurie pe scara larga si vizibila. Apoi, desigur, a venit confuzia in legatura cu aspectul misteriosilor 'teroristi', cu fotografiile cu morti, cu micul razboi 'razboi civil' de pe strazile din oras, toate astea sunt inca inconjurate de o aura de mister. Cine a provocat moartea a peste 1.000 de persoane? Cine au fost teroristii? De ce nici unul dintre ei nu a fost identificat vreodata? Nu exista nicio concluzie oficiala despre ceea ce s-a intamplat atunci", spune Mircea Vasilescu, unul dintre cei mai respectati intelectuali si analisti politici din Romania, editor la revista "Dilema Veche".

Revolutia, din vorba-n vorba

Un studiu realizat in 2006 de Mirela Murgescu printre elevii de liceu, a evidentiat doua date importante: tinerii au cunostinte vagi despre Revolutia din 1989 si principala sursa de informatii nu este la scoala, si nici mass-media, ci povestirile auzite in familie.

Pe de alta parte, Adrian, student la facultatea de Arhitectura de la Universitatea din Bucuresti, se bucura ca Ceausescu nu a reusit sa isi duca la indeplinire planul de a darama unele cladiri care acum sunt un patrimoniu arhitectural.

De trecutul comunist par a fi interesati in principal cei care au trait o parte a vietii lor in cadrul regimului, care pastreaza amintiri directe, desi este vorba de o experienta traita cand erau copii.

'89, un an ca oricare altul?

Pentru "generatia '89", adica pentru tinerii in varsta de 15 - 24 de ani, care reprezinta acum 17 la suta din populatia Romaniei, comunismul pare departe, un trecut indepartat cu care nu se identifica si nu au multe de spus.

Elena s-a nascut pe 14 decembrie 1989, cu doua zile inainte de inceperea luptelor din Timisoara, care au dat startul Revolutiei. Atat ea si mama ei erau inca in spital, atunci cand pe strazile din capitala au inceput sa se traga. Elena astazi este in ultimul an de liceu.

"Daca sunt mandra ca m-am nascut in timpul Revolutiei? Nu cred, pentru mine este un an ca oricare altul. Cine a fost Ceausescu? Un lider politic, nimic mai mult. La urma urmei, au fost altii care au decis pentru el", spune Elena.

Generatia de dupa '89 se concentreaza asupra viitorului

Tanara generatie romaneasca de dupa '89 s-a concentrat asupra viitorului.

In urma unei cercetari realizata de un grup de asociatii care se ocupa cu problemele tinerilor din Romania s-a constatat ca, in pofida lipsei unor politici specifice destinate tinerilor, perceptia lor in legatura cu viitorul ramane pozitiva.

Dupa decembrie 1989 Romania a fost in mod constant intr-o perioada de tranzitie si pentru tineri este foarte dificil sa se acomodeze intr-un asemenea context, pentru ca totul se schimba extrem de rapid. Cu toate acestea ei sunt optimisti.

Ilie este un alt tanar nascut dupa regimul Ceasusescu, dar el sustine ca inca exista comunism.

Spre un viitor cu constiinta impacata

"Vrei sa stii daca comunismul este inca in viata? Desigur ca este in viata in administratie, in mentalitatea birocratiei. Astazi este cu siguranta mai bine decat in cadrul regimului, suntem liberi, dar daca tu ai intreba in jurul tau pe altii ce inseamna libertate reala nu stiu in ce masura vor fi capabili sa va dea un raspuns", a declarat Ilie.

Jurnalistii italieni constata ca tinerii nu sunt foarte interesati de perioada comunista, singurii care inca mai regreta acele vremuri sunt poate parintii lor.

"Eu nu cred ca au murit in zadar. Ei au incercat sa schimbe lucrurile, chiar daca schimbarea s-a petrecut doar in unele aspecte, dar nu este vina lor. Nu stiu ce e in inimile rudelor victimelor care au cazut in Revolutia din 1989. In ultimii ani, au fost multe intrebari fara raspunsuri. Insa trebuie sa continuam sa intrebam", a mai declarat o alta tanara romanca, Claudia.

Chiar daca generatia tanara nu a fost in mijlocul evenimentelor sangeroase de atunci, ea trebuie sa continuie sa intrebe si sa faca tot posibilul pentru a afla ce s-a intamplat atunci. Un lucru necesar pentru a putea merge spre viitor cu constiinta impacata.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Nicolae Ceausescu, #cadere comunism, #reportaj jurnalisti italieni , #comunism