Romanii, inca nostalgici dupa Ceausescu: Explicatiile unui istoric

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 08:20
10971 citiri
Romanii, inca nostalgici dupa Ceausescu: Explicatiile unui istoric
Foto: Colaps.ro

Romanii sunt nostalgici dupa vremurile comuniste, indica sondajele din ultimele zile si nu numai, iar acest fenomen are la baza mai multe aspecte, care se leaga fie de memoria sau atitudinea fiecaruia dintre noi, fie de guvernarea post-decembrista.

Ziare.com a stat de vorba cu istoricul si scriitorul Ovidiu Pecican, despre cum se explica procentele din cercetarile care ii pun pe romani sa raspunda la o intrebarea: "Ti-e mai bine acum sau iti era mai bine pe vremea comunismului?".

La 25 de ani de la inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu si caderea dictaturii, 40,5% dintre romanii chestionati au spus ca viata este mai rea acum decat pe vremea comunismului, in timp ce aproape 33% au sustinut contrariul - ca este mai bine acum decat atunci - iar restul considera ca viata e la fel sau nu au raspuns la intrebare, potrivit unui sondaj Inscop realizat la comanda ziarului Adevarul.

O ducem mai rau ca in comunism?- sondaj INSCOP

"Ma si mir ca doar atatia (spun ca era mai bine in comunism - n. red.), fara a fi de acord cu ei, bineinteles. De ce? Pentru motivul ca memoria este selectiva - lumea a uitat cum o ducea in 1985, '86, '87 sau vorbesc multi care nu se nascusera inca pe vremea aceea sau oameni care isi divinizeaza tineretea. Eu aveam 30 de ani in anul '89. Imi amintesc cu toata luciditatea cum era", ne-a spus istoricul.

Ovidiu Pecican a vorbit si despre siguranta locului de munca in perioada comunista, siguranta care acum nu mai exista, iar stresul si angoasa sociala sunt in crestere, intr-o Romanie in care industriile dispar, in rimp ce instabilitatea persista.

"Lumea este facuta nu doar din insi pusi pe performanta si competitie, ci si din oameni tematori de orice schimbare. Atunci, ei stateau intr-o mizerie mai generalizata, dar, in acelasi timp, exista si o asigurare sociala mai mare. Adica tu stiai ca poti dormi la locul tau de munca, dar, daca esti disciplinat sau obedient, ramai acolo pana la sfarsitul anilor de munca si pe urma capeti pensie si totul e ok.

Acum poti fi pus pe liber, dispar economii intregi, dispar industrii, dispar posturi, esti pus mereu sa alegi, sigur ca e mai stresant. Din punctul acesta de vedere este mai dificil, dar depinde aici si de firea romanului, care s-a adaptat intotdeauna la viata. Deci, pana la urma, procentul este explicabil, fara a fi un procent foarte mic al - sa zicem - nostalgicilor, este totusi un procent marcant, din cauza angoasei sociale", a detaliat istoricul.

AP: Atunci si acum: Ce s-a schimbat in Romania in 25 de la caderea comunismului

Acesta a vorbit si despre guvernele post-decembriste, care nu au oferit prea multe solutii Romaniei, ci au incercat mai degraba sa astupe gaurile trecutului.

"Societatea are motive reale. Intr-adevar, guvernele s-au dovedit incapabile sa relanseze economia, guvernele noastre post-revolutionare nu au o viziune de perspectiva, nu construiesc nimic, incearca sa astupe gaurile din carena corabiei", a precizat Pecican.

Daca Nicolae Ceausescu ar candida la prezidentiale

De asemenea, daca vorbim despre o candidatura ipotetica a lui Nicolae Ceausescu la alegerile prezidentiale din prezent, cu toate ca peste 70% dintre respondenti au spus ca nu l-ar vota, exista un procent de 17% care ar pune stampila pe dictator, in timp ce restul celor chestionati sunt nehotarati sau nu au raspuns.

Cel mai bun presedinte de dupa Revolutie si cati ar vota azi cu Ceausescu - sondaj INSCOP

"Sigur ca da. Daca i-ar fi intrebat cineva daca l-ar vota pe Napoleon, pe Hitler sau pe Alexandru cel Mare, s-ar fi gasit procent si pentru asta. Nu uitati ca suntem poporul in cadrul caruia unul s-a proclamat regele cumanilor, o etnie care a disparut inca din Evul Mediu, altii se dau daci, altii se dau traci, desi acelea erau triburi, nici macar nu erau o natiune.

Lumea e plina de fantezie pe aici, deci sa nu ne miram. Toti sunt ai nostri si mare-i gradina Domnului. Asta e comentariul meu malitios, dar, in acelasi timp, fara a-i respinge, si ei sunt oameni din poporul asta si au dreptul la opinie", a incheiat istoricul.

Potrivit acelorasi sondaje, romanii considera ca multe domenii merg mai rau decat inainte de Revolutie. Printre acestea se numara sanatatea, educatia, siguranta, agricultura si industria.

Totusi, din domeniile despre care romanii cred ca merg mai bine acum decat inainte de 1989 fac parte transportul public, turismul, apararea tarii, politica externa, justitia si administratia publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce este comunismul atractiv pentru noua generație, născută după 1989. ”Cei care cred în egalitate nu sunt neapărat cei mai săraci” STUDIU
De ce este comunismul atractiv pentru noua generație, născută după 1989. ”Cei care cred în egalitate nu sunt neapărat cei mai săraci” STUDIU
Idealismul și ideologia sunt mult mai puternice decât nostalgia atunci când oamenii consideră că era mai bine în comunism, arată un studiu dezvoltat de platforma de cercetare de piață...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#nostalgie comunism, #nostalgie Ceausescu, #comunism Romania, #revolutie Romania , #comunism