Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Romanii tanjesc dupa Ceausescu - Washington Times

Vineri, 31 August 2012, ora 09:56
4521 citiri
Romanii tanjesc dupa Ceausescu - Washington Times
Foto: Arhiva

Evenimentele de pe scena politica romaneasca si consecintele pe care le au evolutiile politice asupra romanilor sunt comentate, din nou, de presa de peste Ocean, care apreciaza ca tara noastra devine nostalgica dupa vremurile comuniste.

Lupta in defasurare dintre premierul de stanga Victor Ponta si presedintele Traian Basescu, in timp ce economia are de suferit, ii determina pe romani sa tanjeasca dupa perioada comunista, noteaza Washington Times.

Romanii considera ca reformele democratice si de liberalizare a pietei din ultimele doua decenii au esuat, completeaza Vlad Odobescu, autorul materialului, citand un studiu al Institutului Roman de Studii Sociale, potrivit caruia 53% din romani s-ar intoarce in epoca lui Nicoale Ceausescu.

Ion Ivascu, un specialist IT de 59 de ani din Bucuresti, este unul dintre nostalgicii dupa comunism.

"Acum, tinerii nu au nicio idee despre ce se va intampla cu ei dupa terminarea scolii. Noi nu am avut niciodata astfel de probleme. Am avut o perspectiva de viitor. Am stiut din primul an ce vom face", a declarat bucuresteanul.

Washington Times adauga ca, dupa indepartarea de la putere a comunismului, economia de piata a oferit posibilitati de imbogatire, dar a si incetatenit o cultura a coruptiei capitaliste.

Conform analistilor, in fostul bloc sovietic s-a impus coruptia unei noi ordini. Nu mai este micul schimb de cadouri sau spagi pentru a avea acces la bunuri si servicii care nu erau accesibile la liber in regimul comunist.

Noua spaga a inceput cu proaspetele partide care ofereau contracte publice in schimbul fondurilor de campanie. "Oamenii simt ca de cresterea economica si transformare beneficiaza doar cativa - cei care sunt apropiati de cercul celor care iau decizii", a explicat Miklos Marschall, director adjunct al Transparency International.

"Elitele, cu mici exceptii, sunt prea limitate, ocupate cu luptele de putere si unele reforme cheie nu au fost introduse. Unele privatizari ale companiilor de stat au fost efectuate in maniera corupta si nu deschis si pe baza competitiei", a adaugat Miklos Marschall.

Autorul materialului precizeaza ca, in tara noastra, coruptia a contribuit la o mare diviune intre bogati si saraci, iar aceasta impartire este vizibila in special pe drumurile tarii, unde masini luxoase se intalnesc cu carute trase de cai, iar noile cladiri de sticla se inalta langa case pe jumatate daramate.

In Bucuresti, Capitala Romaniei, se afla zeci de magazine de designeri de lux, desi produsul intern brut este de 12.600 de dolari pe an cap de locuitor.

Washington Times aminteste de entuziasmul din 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana. Criticile pe care le-a primit insa Romania de la oficialii europeni, dupa suspendarea lui Traian Basescu, au creat nemultumiri, iar protestatarii au afisat mesaje prin care avertizeaza UE: "Amintiti-va, aceasta nu este tara voastra".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#romani nostalgici comunism, #Washington Times comunism Romania, #romani tanjesc comunism , #comunism