De ce plangem dupa Ceausescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 16 Octombrie 2011, ora 20:56
8261 citiri
De ce plangem dupa Ceausescu (Opinii)
Foto: evz.ro

Povara libertatii il poate face pe om sa isi piarda capul si sa uite toate atrocitatile si torturile la care a fost supus candva in trecut. Foamea si disperarea si nesiguranta pentru ziua de maine, traite in libertate, sunt insutit mai dureroase decat daca ele sunt experimentate intr-un regim autoritar.

Exemplul cel mai bun si la indemana pe care il avem - nostalgia perversa pe care romanii o manifesta tot mai apasat pentru epoca Ceausescu.

F.M. Dostoievski scria in urma cu aproape 150 de ani, inainte de aparitia marilor dictaturi in Europa, ca nimic nu este mai greu de suportat pentru om decat libertatea. Si pentru a scapa de aceasta povara, el, omul, este gata oricand sa se puna in slujba celui care-i va da paine si-i va impaca definitiv constiinta:

"Adevar zic tie ca sufletul omenesc nu cunoaste alta grija mai chinuitoare

decat aceea de a gasi cui sa-i incredinteze mai degraba harul libertatii cu

care aceasta nefericita faptura se naste pe lume. Numai aceluia insa care va

izbuti sa-i impace constiinta ii va fi dat sa puna stapanire si pe libertatea lui". (Discursul Marelui Inchizitor, Fratii Karamazov)

Ce se intampla in Romania in ultimul timp reflecta perfect randurile de mai sus. Dorul care i-a cuprins pe romani in masa pentru epoca lui Nicolae Ceausescu si nostalgia generala pentru vremurile in care totul era asigurat de stat, desi tot ce primeai in baza acestui contract era un mare nimic, frig, foame, umilinta si minciuna, reflecta doar gradul de degradare si epuizare a unui popor care si-a pierdut toate sperantele, si-a ingropat visurile si s-a trezit cu o viata la fel de mizerabila in libertate....

Daca nu ar fi fost libertatea, i-ar fi venit mult mai usor sa isi explice intreaga mizerie. Asa, sub chinul si blestemul libertatii, nimeni nu mai poate da vina decat pe el insusi pentru mizeria in care a ajuns sa traiasca. Am sperat pana in ultima clipa ca se mai poate schimba ceva. Am crezut ca macar vor incerca. Cand colo, tot ce am vazut e ca se schimba unii cu altii. Ca se protejeaza intre ei, ca isi schimba fotoliile, dar isi pastreaza privilegiile, banii si imunitatea.

PSD, PNL, PDL - se vor supara fiecare in parte de moarte daca pui semnul egal intre ele, insa, oricat de onest vei incerca sa privesti istoria ultimilor 21 de ani, nu vei avea cum sa eviti o judecata de maxim bun simt si minima rautate - toti si-au urmarit si implinit doar interesele lor si au privit, fara exceptie, statul ca pe o vaca de muls. Ca exista undeva intre ei ascuns cate o persoana, o exceptie atipica... desigur, exista, insa ea ori se stinge rapid, ori se schimba, ori dispare, alungata si strivita de sistem.

Criza doar ce ne-a ajutat sa atingem mai devreme limitele suportabilitatii. Ii vedem cum fura, ii vedem plimbati pe altii cu catuse, pentru ca in final sa ne intalnim cu totii liberi in piata - ei paziti de SPP, noi alergand sa ne achitam datoriile. Ultima prostie ar fi sa acuzam presa ca i-a dezgropat pe Ceausesti. Ei au fost adusi la viata de catre cei care le-au luat locul, de fostii lor colaboratori care nu au stiut sa se opreasca si sa isi puna piedica in 21 de ani de desfrau in libertate.

Ei au distrus si ultima bucatica din ceea ce reusisem sa construim inainte de '89, asa bun sau prost cum era, si au uitat sa mai puna ceva in loc. A ramas in urma doar haos, disparitia unei minime autoritati a institutiilor statului si o gasca de incompetenti cu apucaturi de bisnitari. Luati cea mai calda mostra - Silviu Bian, retinut in urma unui flagrant, in timp ce primea spaga 80.000 de lei de la angajatii sai. Si este cel mai amarat dintre exemplare care domina scena!

Si, acum, ce facem? Cine-i de vina, cine va raspunde pentru ca poporul a ajuns sa isi planga tortionarul si calaul? In tara unde nimic nu se termina niciodata, unde singurii vinovati sunt cei mai saraci, guvernantii par sa fi invatat perfect lectia istoriei. Isi conduc poporul perfect sub jugul circului mai departe in saracie.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Nicolae Ceausescu deshumare, #comunismul in Romania, #partidele politice, #Revolutia decembrie 1989 , #deshumare