Cum era sa moara Ceausescu intr-un accident aviatic, langa Moscova

Vineri, 29 Octombrie 2010, ora 13:00
8318 citiri
Cum era sa moara Ceausescu intr-un accident aviatic, langa Moscova
Foto: ceausescunicolae.wordpress.com

In anul 1957, avionul in care se afla viitorul dictator comunist Nicolae Ceausescu s-a prabusit langa aerodromul Vnukovo din Moscova. Aparatul de zbor in care se aflau mai multi demnitari romani s-a rupt in doua, iar Grigore Preoteasa a murit in explozia produsa in cabina pilotilor.

Dezvaluirile au fost facute in cotidianul Romania Libera, de unul dintre redactori, care a aflat amanunte de culise chiar de la Florea Ceausescu, fratele lui Nicolae Ceausescu, la scurta vreme de la producerea acelui incident.

"Au plecat cu un avion Iliusin18 condus de piloti militari romani, pe o vizibilitate zero. Intreaga zona fiind intunecata de o ceata foarte deasa, ceea ce a facut zborul extrem de dificil. Asa stand lucrurile, la Kiev, pilotii romani au refuzat sa mai conduca acest avion, cu toate ca minstrul de atunci al Armatei, Salajan, ii amenintase cu curtea martiala. (...) Atunci, comandantul sovietic al aeroportului le-a spus ca tocmai s-au intors dintr-o misiune cativa piloti militari, eroi ai Uniunii Sovietice, care s-au angajat sa-i transporte pe demnitarii romani la Moscova", a povestit Florea Ceausescu, pe atunci secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman cu cadrele, Militia, Securitatea si activul de partid.

Din cauza vizibilitatii extrem de reduse, pilotii rusi erau orientati prin radio si radar. La un moment dat, cu putin timp inainte de aterizare, demnitarul comunist Grigore Preoteasa s-a dus in cabina pilotilor, "sa le daruiasca un 'cartus' de tigari Kent pentru eroismul cu care i-au adus la Moscova".

"Dar n-a intrat bine acolo ca avionul si-a prins coada intr-un copac solid si a fost rupt exact pe la rama cabinei pilotilor, care a fost aruncata, apoi, cativa zeci de metri mai incolo, astfel ca ajunsa la sol, cei din interior bateau si strigau cu disperare sa fie ajutati sa iasa. Numai ca, in acel moment un militar din echipa guvernamentala a strigat 'la pamant', iar cabina a explodat cuprinsa de flacari. Asa a murit Grigore Preoteasa", a mai povestit Florea Ceausescu.

Conform declaratiilor sale, cealalta parte a avionului, cu coada prinsa de un arbore, s-a intors in jos, iar pasagerii au cazut, unul cate unul, la radacina copacului. Printre acestia se afla si Nicolae Ceausescu. Cu totii s-au ranit, dar nu prea grav. Singurul demnitar comunist de frunte care nu a fost implicat in accident a fost Gheorghe Gheorghiu-Dej, care a motivat o raceala si a plecat la Moscova cu trenul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nicolae Ceausescu accident, #Ceausescu accident aviatic , #dictator