Amanunte inedite din viata Elenei Ceausescu

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 21:11
9693 citiri
Amanunte inedite din viata Elenei Ceausescu
Foto: Arhiva

Amanunte inedite din viata Elenei Ceausescu sunt dezvaluite de Mircea Gociman - care povesteste despre relatia acesteia cu Nichita Stanescu - dar si de catre Violeta Nastasescu, interpreta de limba engleza a Elenei Ceausescu si primul ei sfetnic in regulile de tinuta si protocol.

In 1979, bolnav, chinuit de dureri atroce la ficat, Nichita Stanescu (1933-1983) s-a intalnit cu Elena Ceausescu. Aceasta, ingrijorata de cum arata marele poet, i-a trimis cei mai buni doctori.

Mircea Gociman (77 de ani), amicul de-o viata al poetului si presedinte al Fundatiei Nichita Stanescu, descrie pe site-ul sau, relatia dintre Elena Ceausescu si Nichita.

"Nu a facut analfabeta (n.r. - Elena Ceausescu) numai lucruri reprobabile si unul din exemple este intalnirea sotilor Ceausescu cu conducerea Uniunii Scriitorilor din Romania, cand tovarasa l-a intrebat pe Nichita cum se mai simte cu sanatatea. In perioada respectiva, Nichita chiar se simtea rau, fiindca isi maltratase ficatul nu numai cu vodca, dar si cu multe altele, mai ales prin extenuare fizica, insa i-a raspuns tovarasei ca se simte bine si i-a multumit pentru grija care i-o arata, la care ea a replicat ca stie ca nu se simte bine deloc si o sa dea dispozitii sa fie tratat.

Nichita a luat-o ca pe un gest de politete si se mira ca a avut timp sa puna pe cineva sa se intereseze de starea sanatatii lui", povesteste Mircea Gociman.

Peste putin timp, poetul primind acasa vizita ministrului sanatatii din acea vreme, profesorul Eugeniu Proca. "Nichita l-a invitat pe ministru in casa, manifestandu-si bucuria pentru vizita inaltului oaspete. Dupa o discutie destul de lunga despre una, despre alta, ministrul a spus ca a venit sa-i faca un tratament pentru ficat, fiind trimis personal de tovarasa, care nu poate fi refuzata", mai scrie Gociman.

Pana la urma, Nichita a acceptat demersul surprinzator al Elenei Ceausescu. "Tratamentul s-a desfasurat la Mangalia Nord, tocmai pentru a-l rupe pe Nichita de anturajul lui, si in aceasta perioada vizitele i-au fost supravegheate cu mare strictete, pentru a nu fi deranjat. Tratamentul a costat pe vremea aceea (1979-1980) vreo doua milioane de lei, fiindu-i administrate cele mai noi medicamente existente pe plan mondial si cele mai sofisticate vitamine pentru refacerea ficatului, combinate cu o psihoterapie facuta aproape pe nesimtite, prin care a fost convins sa bea alcool mai rar si mai putin", povesteste prietenul poetului.

Nichita Stanescu a murit la 3 decembrie 1983.

Memoriile traducatoarei Elenei Ceausescu

Detalii despre viata Elenei Ceausescu sunt dezvaluite si in volumul memorialistic "Elena Ceausescu. Confesiuni fara frontiere" al Violetei Nastasescu, mai multe decenii interpreta de limba engleza a Elenei Ceausescu si primul ei sfetnic in regulile de tinuta si protocol, tiparit la finalul anului trecut de Editura Niculescu.

Pana la urma, Elena Ceausescu a fost si ea un om, a spus doamna Nastasescu intr-o discutie cu Jurnalul National prilejuita de aparitia pe piata a volumului amintit, cu bune si cu rele.

Violeta Nastasescu a cunoscut-o bine pe Elena Ceausescu, atat de bine cat poate fi "patruns" un om obisnuit sa poarte zilnic "masca puterii". Pentru mama lor, Valentin, Zoia si Nicu reprezentau centrul universului, subiect de zilnice meditatii si principalul punct pe agenda discutiilor particulare. Desi pare greu de crezut, in viata privata, spune memorialista, Elena Ceausescu era o persoana rezonabila.

"Ea, spre deosebire de el, lasa mana libera in traducere, spune Violeta Nastasescu din detaliile colaborarii cu Elena Ceausescu. De pilda, l-am auzit odata pe el intervenind atunci cand se traducea, corectand nu am spus asta. Pe la franceza, mai intelegea. Translatorul se apara - am spus, dar la sfarsit, iar el replica da, dar eu am spus la inceput, pentru ca nu avea notiunea topicii care se poate schimba intr-o alta limba. Ea niciodata nu m-a controlat", povesteste doamna Nastasescu.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Elena Ceausescu Nichita Stanescu, #Elena Ceausescu amanunte viata , #Elena Ceausescu