Calaul lui Ceausescu povesteste ultimele clipe ale dictatorului

Autor: Ana Ilie
Luni, 22 Decembrie 2014, ora 09:13
26286 citiri
Calaul lui Ceausescu povesteste ultimele clipe ale dictatorului
Foto: The Telegraph

Parasutisul Ionel Boeru isi aminteste cu claritate ziua in care a murit fostul dictator roman Nicolae Ceausescu. Mai mult, sustine ca ploaia de gloante scoasa de AK-47 pe care il tinea in maini este cea care a ucis cuplul Ceausescu.

Pe atunci capitan de armata, Boeru a rememorat, pentru Daily Mirror, ultimele clipe ale lui Ceausescu. Acesta era imbracat elegant si mirosea a aftershave. Sotia sa, Elena, mirosea insa a transpiratie.

"Ultimele cuvinte ale lui Ceausescu au fost: Traiasca Republica Socialista Romania - independenta si libera", in vreme ce sotia sa "a tipat la un soldat: Nenorocitule".

Boeru, acum in varsta de 56 de ani, vorbeste rar despre ce s-a intamplat in ziua de Craciun a anului 1989 si se teme ca fiica sa, Andreea, de noua ani, ar putea afla ca el este cel care l-a ucis pe Ceausescu.

"Nu am regrete deloc. Da, sunt sigur ca gloantele mele i-au ucis pe amandoi. Nu e o chestie cu care sa ma mandresc, dar asa s-a intamplat", a povestit acesta pentru sursa citata.

Barbatul isi aminteste ca era unul din cei 15 oameni din tribunalul improvizat la baza militara 01417 din Targoviste, cand Ceausestii au fost judecati in secret.

"Ma aflam in sala de judecata si aveam ordine sa ii execut daca exista vreo incercare de a-i salva. Tineam arma la piept - ii urmaream tot timpul. Trageam cu urechea cand judecatorii decideau verdictul si in timpul deliberarilor", spune el.

"Ceausescu i-a spus sotiei ca el crede ca vor fi achitati. Vorbeau foarte incet. Ii atingea des piciorul ca sa o linisteasca", insa "judecatorii s-au intors si au spus ca sunt vinovati. Au dat sentinta - pedeapsa capitala - si au plecat".

"Mai ramasesem trei in incapere. Ceausescu a spus ca l-au tradat generalii - unul dintre ei se afla in sala de judecata si facea avioane de hartie. Imi amintesc ca l-au intrebat unde are conturile bancare, unde isi tine banii. El a spus ca nu are", continua fostul ofiter.

Sentinta urma sa fie aplicata imediat, insa, in mod bizar, un colonel a adus fiole de insulina pentru Ceausescu, care era diabetic. "Ce-o sa faca cu ele acum?", a replicat ironic sotia sa.

"Mi s-a ordonat sa ii scot afara separat si sa ii impusc. Dar m-au rugat sa moara impreuna si cererea lor a fost acceptata", spune Boeru, care continua aratand ca cei doi au fost scosi afara, langa un zid, cu mainile legate la spate cu sfoara.

"Eu si un alt soldat l-am luat pe Ceausescu si alti doi pe sotia lui. Am iesit afara, mai intai cu Ceausescu, apoi am facut stanga sa mergem spre locul executiei. Ne aflam la jumatate cand el s-a oprit si a inceput sa murmure si sa cante primul vers din Internationala. Apoi a strigat Traiasca Republica Socialista Romania - independenta si libera".

Boeru a auzit apoi ceva in spatele lui. "Un soldat poreclit Masinuta striga la sotia lui Ceausescu si ea i-a zis Nenorocitule".

"L-am dus la zid, ne-am intors, am facut sase pasi si ne-am intors spre ei - si am vazut ca un soldat ramasese lanca Ceausesti. Nu parea sa realizeze ce se intampla. Apoi a fugit repede de acolo!", continua Boeru.

Apoi povesteste de ce crede ca el este cel care i-a ucis pe Ceausesti. "Am vrut sa ma asigur ca am gloante, asa ca am verificat. Stiam ca mai am 29 de gloante. Le-am amintit baietilor sa puna pustile pe automat si, cand am dat ordinul, au tras. Eu am tras primele gloante - trei rafale din AK-47. In timpul primei rafale l-am vazut pe Ceausescu cum a cazut in genunchi si inspre spate. Primele gloante i-au patruns in picioare si arma s-a ridicat si au intrat in trunchi".

"Am tras urmatoarea rafala inspre ea. A cazut pe stanga. Unul dintre colegii mei a uitat sa treaca pe automat si a tras glont cu glont. Si celalalt nu a tras decat mai tarziu, cand erau deja la pamant. Cred ca era traumatizat. Asa ca sunt sigur ca gloantele mele i-au ucis pe amandoi", mai spune barbatul.

Cei doi zaceau morti, insa soldatii din apropiere au inceput sa traga in ei.

"M-am temut ca voi fi impuscat. Mi-am ridicat arma in aer si am strigat: Asta este pentru colegii mei de la Bucuresti si Timisoara. Am zis-o de soc si teama".

Dupa ce i-au pus pe cei doi in saci si apoi in elicopterul ce a dus cadavrele la Bucuresti, soldatii s-au intors in baza unde, desi executia trebuia sa fie secreta, "toata lumea stia".

Boeru a iesit din armata in 2002 si traieste intr-o localitate aproape de Bucuresti.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Ceausescu executie Targoviste, #calau Ceausescu executie , #Elena Ceausescu