Procesul lui Ceausescu, rejudecat?

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 11:10
6060 citiri
Procesul lui Ceausescu, rejudecat?

Ginerele sotilor Ceausescu, Mircea Oprean, va cere oficial rejudecarea procesului de la Targoviste din decembrie 1989, in urma caruia cuplul dictator a fost condamnat la moarte si executat.

Fostul sot al Zoei Ceausescu se judeca deja cu statul roman pentru recuperarea tuturor bunurilor personale care i-au fost confiscate la Revolutie lui si fostei neveste, dar nu se va multumi cu atat, ci va solicita si aceasta rejudecare a faimosului proces.

"Intentionam sa cerem rejudecarea procesului sotilor Ceausescu si, in acest context, sa solicitam toate lucrurile. Pana la urma, trebuie sa raspunda si criminalii care i-au omorat pe socrii mei si alti tineri nevinovati, dar si Parchetul pentru faptele procurorilor respectivi", a declarat Mircea Oprean Realitatea TV.

Ginerele Ceausestilor nu este singurul care doreste o rejudecare, desi persoajele pricipale ale acestui proces de rasunet sunt moarte demult.

Fostul procuror militar Mihai Popov sustine ca, in 1995, cand fusese cooptat in comisia senatoriala pentru cercetarea evenimentelor din decembrie 1989, a cerut si el acelasi lucru.

"Procesul de la Targoviste a fost o rusine, s-au incalcat o multime de proceduri si le-au fost aduse acuzatii absurde sotilor Ceausescu. Ei trebuiau trimisi in judecata pentru infractiunea de instigare la omor deosebit de grav, care putea atrage inclusiv pedeapsa cu moartea. De altfel, aceasta sentinta ar fi fost fireasca tinand cont de ceea ce s-a intamplat la Timisoara inainte de 22 decembrie.

Chiar daca sentinta fusese executata, eu am cerut rejudecarea lor pentru instigare la omor deosebit de grav, nu pentru genocid si celelalte aberatii. Dar condamnarea pentru instigare la omor deosebit de grav nu atrage dupa sine si nu da dreptul la confiscarea totala a averii, spre deosebire de condamnarea pentru genocid. Probabil ca asta a fost si motivul pentru care propunerea mea a fost respinsa", a precizat fostul procuror.

Procesul in urma caruia Nicolae si Elena Ceausescu au fost condamnati la moarte si executati pe 25 decembrie 1989 a fost catalogat de istorici si juristi drept un proces stalinist, in care s-au incalcat aproape toate procedurile juridice.

La Bucuresti, in fiecare an de Craciun, zeci de nostalgici se aduna la mormantul lui Nicolae Ceausescu, din cimitirul Ghencea, unde aprind lumanari, sustin discursuri patriotice si isi amintesc vremurile in care spun ca o duceau mai bine.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#proces Ceausescu Targoviste rejudecat, #Mircea Oprean proces Ceausescu, #ginere Ceausescu proces avere , #Elena Ceausescu