Timisoara, 20 decembrie 1989 - Ceausescu infiereaza "elementele huliganice" (Video)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 20 Decembrie 2009, ora 15:43
7442 citiri
Timisoara, 20 decembrie 1989 - Ceausescu infiereaza "elementele huliganice" (Video)

Pe 20 decembrie, panica familiei Ceausescu atinge apogeul. Elena Ceausescu, ramasa in tara in timpul vizitei lui Nicolae in Iran, se luptase cu "huliganii" si "golanii" de la Timisoara, ordonand sa se traga in plin in multime, iar cadavrele sa fie incinerate apoi si cenusa lor aruncata pe camp.

Trecusera cinci zile de la declansarea revoltelor din orasul de pe Bega si toata lumea intelesese ca, de fapt, nu aveau de a face in nici un fel cu revolta unor "huligani". Populatia intreaga a Timisoarei se revolta impotriva sistemului comunist si impotriva lui Ceausescu.

Ziua de 20 decembrie 1989 incepe la Timisoara cu o noua incercare a autoritatilor de a stopa revolta cetatenilor. Liderii comunisti viziteaza intreprinderile timisorene, discuta cu angajatii si incearca sa ii convinga sa renunte la demonstratii. Fara a mai face apel la violenta, autoritatile incearca sa calmeze spiritele.

Cum ajung insa in mijlocul oamenilor, acestia sunt primiti cu huiduieli si nimeni nu vrea sa discute cu ei. Muncitorii timisoreni nu mai pot fi tinuti in fabrici, iar angajatii de la mai multe intreprinderi se indreapta din nous pre centrul orasului. Timisoara nu mai avea rabdare cu timpul, iar timisorenii nu mai aveau liniste - gustasera cate putin din libertate si isi doreau o viata pe deplin libera.

Primii timisoreni care se indreapta spre centrul orasului sunt angajatii Uzinei Optice Timisoara, iar lor li se alatura, rand pe rand, muncitori de la toate celelalte fabrici din oras. Zeci de mii manifestanti se indreapta spre centrul orasului strigand incontinuu: "Fara violenta!" si "Armata e cu noi!".

Intr-adevar, Armata romana nu mai trage in timisoreni in acea zi. Ordinele panicate de la Bucuresti, prezenta in Timisoara a generalilor Stefan Gusa, Victor Atanasie Stanculescu, Mihai Chitac si Gheorghe Radu, balbaiala de la centru in legatura cu instituirea starii de necesitate, toate acestea au contribuit si mai mult la o stare de panica care a dus, paradoxal, la o incetare a focului. Ca Armata a fraternizat cu timisorenii in ultimul ceas sau ca o fost rezultatul unei stari generale de haos, incetarea focului din partea militarilor este perceputa de catre protestatari ca un pact cu Armata.

Timisorenii ajung in Piata Operei si in fata Comitetului Judetean de Partid, iar manifestatia incepe sa prinda din nou viata. Din grupul de protestatari din centrul orasului se aleg cativa lideri, care constituie Frontul Democrat Roman. La Timisoara, revolutionarii reusesc sa se organizeze foarte bine, insa la Bucuresti domneste panica si frica printre liderii Partidului Comunist. Familia Ceausescu insasi este surprinsa de turnura pe care o luasera evenimentele de la Timisoara, iar presedintele, intors in tara din Iran, se pregateste sa calmeze situatia si atmosfera din Romania.

La sediul Comitetului de Partid din Timisoara, se poarta discutii cu revolutionarii si se incearca o negociere, bineinteles ineficienta, cu reprezentantii puterii locale si cu ministrul Dascalescu. In aceasta zi, revolutia izbucneste si in alte orase din judetul Timis: Lugoj, Jimbolia, Sinnicolau Mare, Deta.

Incearcarea lui Ceausescu de a calma populatia

La ora 19.00, Nicolaeu Ceausescu tine o cuvantare catre popor, transmisa de televiziune, in care infiereaza "elementele huliganice" si "cercurile reactionare, imperialiste si soviniste" care actioneaza la comanda "agenturilor straine" si declara ca Armata si-a facut datoria.

Nicolae Ceausescu miza pe forta mesajului sau in primul rand si spera ca acesta sa puna capat tuturor zvonurilor si vestilor care impanzisera toata tara. Ceausescu credea, de asemenea, ca prin acest mesaj ca linisti populatia si va reusi sa minimalizeze forta si mesajul adevaratei revolte de la Timisoara.

Multi dintre protestatarii timisoreni, temandu-se de represalii, dau inapoi. Cei care dau dovada de mai mult curaj nu abandoneaza lupta si se baricadeaza in cladirea Operei, unde elaboreaza in noaptea de 20 spre 21 decembrie o proclamatie. Prima 'Proclamatie' libera a Romaniei care avea sa se nasca la sfarsitul lui 1989.

Printre altele, timisorenii cer demisia lui Nicolae Ceausescu, organizarea de alegeri libere, libertatea cuvantului si a presei, eliberarea tuturor detinutilor si a disidentilot politici si pedepsirea celor care au dat ordin sa se traga in popor. Tot in aceasta noapte, Ceausescu emite decretul pentru instituirea starii de necesitate pe teritoriul judetului Timis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Revolutia romana 20 decembrie, #revolutia Timisoara , #Elena Ceausescu