Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Zidul unde a fost impuscat Ceausescu, tencuit. Ce solutii cauta organizatorii muzeului (Video)

Joi, 22 August 2013, ora 12:53
7674 citiri
Zidul unde a fost impuscat Ceausescu, tencuit. Ce solutii cauta organizatorii muzeului (Video)
Foto: Arhiva

Zidul unde au fost impuscati in 1989 sotii Ceausescu, la unitatea militara din Targoviste, a fost tencuit in primii ani dupa Revolutie, astfel ca nu se mai regasesc urmele de gloante, iar acum reprezentantii Complexului Muzeal Curtea Domneasca din Targoviste cauta o metoda de restaurare.

La fosta unitate militara de la Gara Targoviste, unde a avut loc executia sotilor Ceausescu, autoritatile locale au hotarat sa amenajeze un punct muzeal, pentru ca sunt multe solicitari pentru a fi vizitat acest loc.

Pana recent putine persoane stiau ca acest zid a fost tencuit. Asta pentru ca dupa Revolutie unitatea militara a mai functionat cativa ani, apoi cladirile si curtea unitatii au stat parasite, insa erau in aceeasi curte cu o unitate de jandarmi, zona era pazita, iar accesul interzis.

"Intr-adevar zidul, unde s-a pus in practica sentinta completului de judecata in 25 decembrie 1989, a suferit niste modificari in timp, in sensul ca, la un moment dat, nu stiu exact perioada sau cine, s-a tencuit acel zid si de asemenea imediat dupa anul 1990, 1991 daca nu ma insel, la Targoviste s-a filmat o parte din pelicula 'Revolutia, punctul zero' avandu-l ca regizor pe Sergiu Nicolaescu si atunci, in momentul filmarilor, intervenindu-se asupra zidului, in anumite zone fiind introduse capse care au explodat pentru a se da veridicitate momentului executiei", a declarat directorul Complexului Muzeal Curtea Domneasca Targoviste, Ovidiu Carstina.

Acesta a precizat ca, la momentul cand s-a filmat pelicula regizata de Sergiu Nicolaescu, zidul era deja tencuit.

"In momentul de fata nu am luat o decizie foarte clara, sa vedem cum reusim sa dam acea tencuiala jos. Cel mai probabil se vor ocupa de acest lucru restauratorii din cadrul muzeului, pentru a indeparta acel strat de tencuiala astfel incat sa ajungem la suprafata din 1989", a mai spus directorul Complexului Muzeal Curtea Domneasca Targoviste, Ovidiu Carstina.

Intrebat despre o posibila varianta ca sa se traga o rafala in zid, cu arme de acelasi tip cu care s-a tras in 1989, Carstina spune ca este putin probabil sa se intample asa.

"Nu am avut astfel de discutii. Au venit colegi de-ai mei cu astfel de idei, dar nu stiu daca se poate pune in practica asa ceva", a precizat Carstina.

Autoritatile judetene au anuntat ca punctul muzeal, amenajat la fosta unitate militara de la Gara Targoviste, va fi deschis pentru vizitatori, cel mai probabil, in luna septembrie.

Acum se efectueaza amenajari, dupa ce cladirea a stat nefolosita timp de aproximativ 15 ani.

Romania lui Ceausescu poate fi obiectiv turistic sau nu? - Dezbatere Ziare.com

Au fost revopsite interioarele cladirii, cu aceleasi culori care erau in 1989, va fi adus mobilierul din acea perioada, deja exista paturile unde au dormit sotii Ceausescu inainte de executie.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Dambovita, Ioan Marinescu, a spus ca se fac demersuri la Ministerul Apararii pentru a fi adus si expus TAB-ul cu care au fost adusi sotii Ceausescu la unitatea militara de la Targoviste. In cazul in care nu se va putea aduce chiar acel TAB, va fi adus unul de acelasi tip.

Autoritatile judetene spun ca au solicitari din strainatate ale unor grupuri de turisti care vor sa viziteze locul unde au fost impuscati sotii Ceausescu. Pretul biletului pentru vizitarea acestui punct muzeal va fi de sapte lei.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#zid tencuit Ceausescu impuscat, #muzeu Ceausescu Targoviste , #executie