De la cititori: "Aviatorul" Nicusor Ceausescu

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 22:48
5225 citiri
De la cititori: "Aviatorul" Nicusor Ceausescu
Foto: Adevarul

Prin toamna anului 1988, fiind salariat la o companie aeriana, in Miami, Florida, am intalnit un fost maior de aviatie roman, George, care era capitan de aeronava de pasageri pe rutele din Asia si despre care am aflat ca i-a dat lectii de pilotaj pe MIG lui Nicu Ceausescu.

In discutiile pe care le-am avut cu el, am aflat despre felul cum erau pregatiti aviatorii militari romani, despre animozitatea dintre ofiterii de cariera, cu studii superioare, si ofiterii de Securitate, "de la par".

Ofiterii de aviatie erau mereu supravegheati. Era evident ca Partidul Comunist, in general, si Securitatea, in special, se temeau de ei. In vara anului 1975, un grup de aviatori militari din Craiova a fost arestat, torturat, anchetat si fortat la marturisiri care nu erau adevarate. Cineva i-a "turnat" ca au discutat cum se poate lovi, din aer, o coloana de limuzine. Din moment ce numai "marele conducator" se deplasa cu coloane de limuzine, concluzia securistilor a fost ca acestia complotau asasinarea lui Ceausescu. Foarte putini din acei aviatori s-au intors din inchisoare.

Intre altele, George mi-a relatat cum, intr-o zi din primavera lui 1975, in timp ce era ofiter de serviciu, la o unitate de aviatie, la nord de Bucuresti, un tanar intre 23 si 25 de ani a fost escortat in biroul sau.

"Ma numesc Nicu Ceausescu si doresc sa-mi dati lectii de pilotaj, sa invat sa conduc un MIG". Inima lui George s-a facut cat un purice. Nicu Ceausescu avea o reputatie extrem de salbatica, si, in plus, mai parea si baut.

"Absolut de acord! E o idee admirabila din partea dumneavoastra, tovarase Nicu".

"Lasa formalitatile, ma, maiorule. Spune-mi Nicusor".

"Mai intai va fi nevoie de o anumita pregatire teoretica si practica, zboruri pe avioane mai simple, dupa care se face tranzitia la avioane cu reactie".

"Lasa prostiile George. Tatal meu e un geniu si eu am mostenit ceva din inteligenta lui. Nu ma lua pe mine cu abecedarul aviatiei. Lasa-ma sa vorbesc cu seful tau".

Generalul care comanda unitatea a consimtit imediat sa satisfaca cererea lui Nicusor.

Asa se face, ca maiorul George, volens-nolens, a devenit instructorul de zbor al lui Nicusor Ceausescu (n. 1951 - 1996).

In aceeasi zi, imbracati in combinezoane de zbor, s-au urcat intr-un MIG-15 nou-nout, abia sosit din Polonia, unde fusese fabricat. Era un avion de antrenament, cu doua locuri tandem (unul in spatele celuilat) cu scaunul instructorului in spate.

Nicusor s-a dovedit a fi extrem nelinistit. N-a vrut sa auda nimic despre mansa si parghiile de comanda, despre instrumentele de board sau despre elementele obligatorii de siguranta, pe care George cauta in zadar sa i le explice. In timpul primului zbor, Nicusor a fost extrem de brutal cu comenzile avionului, aruncandu-l dintr-o parte in alta, in sus si in jos, cu motorul la putere maxima.

Dupa vreo 15 minute, timp in care au spart o multime de geamuri, cu "boomul" sonic creat de la vreo 2.000 m, Nicusor a tras mansa spre el, urcand abrupt avionul la vreo 10.000 m. Probabil din cauza alcoolului baut sau a oxigenului respirat prin masca, fie ca a adormit, fie ca a lesinat, ceea ce i-a dat lui George ocazia sa se intoarca la aeroport. Cand trenul de aterizare a atins solul si avionul a inceput sa se "scuture" un pic, Nicusor si-a revenit.

"Inapoi? Asa de Repede?"

"Da. Ni se termina combustibilul."

Lectiile de pilotaj au continuat, cu o frecventa de doua sau trei ori pe saptamana, timp in care Nicusor a invatat, cat de cat, sa tina avionul in linie dreapta, orizontal.

Ii placea sa zboare jos, peste localitati mici, creand o furie de chemari telefonice la Ministerul Apararii de la primarii si secretarii de partid din micile localitati peste care zburau.

George isi amintea distinct, cum, odata, peste Dragasani, Nicusor a vrut sa survoleze la o altitudine mica, cu viteza maxima. George i-a explicat ca gazele de esapament de la sol si fumul de la cosurile uzinelor ar putea crea o pana de motor.

"Un motor cu reactie are nevoie de oxigen mult. Altfel nu poate functiona."

"Sa fiu al dracului, pe asta n-am stiut-o!"

Intr-una din zile, George i-a sugerat lui Nicusor o vizita la Salonul International de Aviatie de la Paris, care avea loc in fiecare an fara sot, in iunie.

Spre surprinderea lui, Nicusor i-a prezentat doua pasapoarte, unul pentru el si unul pentru sotia lui, cu bilete de avion si rezervatii de hotel. Totul gratis.

Lectiile de zbor au continuat, Nicusor coplesindu-l cu fel de fel de cadouri, dolari etc., pana cand, pe la sfarsitul lui mai, Elena Ceausescu a venit furioasa la unitate, acuzandu-l pe George ca ar intentiona sa-i ucida fiul cu avionul:

"L-ai ademenit cu lectii de zbor ca sa-si franga gatul!"

George a fost demis din aviatia militara. In aceeasi seara, a luat o cursa Lufthansa spre Frankfurt si Paris, de unde, mai tarziu, a ajuns SUA.

El mi-a sugerat sa scriu acest articol. Ecce rem, George!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Nicu Ceausescu MIG, #dezvaluiri Nicu Ceausescu , #stiri Nicolae Ceausescu