Ziare.com

Propaganda in viziunea lui Ceausescu - Documentar

Duminica, 12 August 2012, ora 17:28

   

Propaganda in viziunea lui Ceausescu - Documentar
In ultimii ani, subiectul nostalgiei Epocii de aur revine recurent pe agenda publica, din cauza avatarurilor perioadei postdecembriste. De asemenea, problematicele politizarii societatii, propagandei si manipularii politice au invadat spatiul public.

De aceea, consideram ca este mai bine sa lasam documentul istoric "sa vorbeasca", iar cititorii "sa judece" si sa traga concluziile.

Va prezentam un document de arhiva elocvent pentru viziunea lui Nicolae Ceausescu fata de specialisti, in general si fata de cei din domeniul disciplinelor umaniste, in special.

In discutia redata mai jos este vorba de participarea unei delegatii romanesti la cel de-al VIII-lea Congres international de estetica, care va avea loc in R. F. Germania, 30 august - 3 septembrie 1976).

Tov. Emil Bobu: As vrea sa intreb daca trebuie noua persoane sa participe la acest congres?

Tov. Cornel Burtica: In general, trebuie. As vrea sa informez ca in alte delegatii sunt 15-16, noi am restrans foarte mult, tocmai pentru ca am mers pe linia economiei.

Tov. Nicolae Ceausescu: Sigur, si problema asta este. Eu insa, tot o intrebare am, de calitate ca sa zic asa, a participantilor. La toate aceste actiuni se propun asa, niste oameni! Aici rolul mai activ al propagandei, al organismelor de partid, in general, este mai putin aici.

Tov. Leonte Rautu: Ca sa faca parte din delegatie?

Tov. Nicolae Ceausescu: Desigur.

Tov. Leonte Rautu: Trebuie sa mearga niste oameni mai specializati; altfel este la noi in tara.

Tov. Nicolae Ceusescu: Specializati si specialisti?! Avem si noi motiv sa ne specializam, pentru ca altfel o sa trimitem totdeauna numai asa. Ce specializare este "experienta estetica in perspectiva umanismului socialist?!" sau "preocupari romanesti actuale in estetica industriala"?. Adica, tovarasi, trebuie sa imbinam.

Noi am inceput sa indepartam unele preocupari si organele de partid tocmai de problemele teoretice si nu sunt de acord cu aceasta conceptie.

Sigur sunt specialisti, dar si aici trebuie sa incercam o imbinare si sa mearga cu activisti de partid.

In general, tovarasi, de aceea alunecam si in domeniul activitatii ideologice spre asa-zisa specializare si, de fapt, indepartam propaganda de conceptia revolutionara, si punem pe specialitati inguste, punem profesori de arta plastica.

Problemele acestea sunt probleme teoretice, nu sunt probleme de pictura si de arta plastica in sine, ci probleme de teorie, probleme ale teoriei.

Tov. Cornel Burtica: Ma surprinde aprecierea dumneavoastra, ca propaganda a fost indepartata; propaganda este asa cum a fost stabilita la congresul partidului.

Tov. Nicolae Ceausescu: Pardon! Congresul partidului n-a spus sa puneti aici niste oameni ingusti! (din pacate nu am gasit numele persoanelor propuse pentru participare la congres -n.r.)

Tov. Leonte Rautu: Putem sa punem si altii.

Tov. Cornel Burtica: Poate sa mearga altii, dar acestia, tovarase Ceausescu, sunt cei mai buni esteticieni ai nostri, si nu trebuie sa judecam dupa acesta propaganda.

Tov. Nicolae Ceausescu: Trebuie sa angajam intotdeauna o serie de oameni dintre cei mai buni propagandisti ai nostri in toate activitatile acestea generale; sigur, eu nu spun sa-i excludem pe acestia, dar sa combinam, asa cum se mai facea pe timpuri.

Tov. Leonte Rautu: Asa am facut, insa la congresele internationale este de dorit sa mearga acestia. Trebuie sa prezinte si ce carti au scris in aceste domenii. In ceea ce priveste orientarea generala, eu sunt de acord cu absolut tot ce ati spus, si asa vom face. De altfel, noi am mai facut asa.

Tov. Cornel Burtica: Atunci sa trimitem cinci dintre acestia, care sa cuprinda cele 5 sectiuni, si 4 activisti.

Tov. Nicolae Ceausescu: Sa mai revedeti si sa mai vedem oamenii.

Tov. Cornel Burtica: Noi avem aici cinci sectiuni, deci sa acoperim cele cinci sectiuni.

Tov. Nicolae Ceausescu: Sa mai revedem si sa mai completam, si sa mai imbunatatim putin. De aceea, la unii incepe sa se creeze niste conceptii ca problemele acestea sunt in afara preocuparilor partidului, sunt preocupari, chipurile, deosebite. Nu este bine acest lucru. Nu este vorba de incalcare, dar putem sa facem acestea prin masuri organizatorice. Deci sa revedem.

(A.N.R, sediul central, fond C.C. al P.C.R. - Sectia Cancelarie, nr. 16/1976. Protocolul nr. 2 al sedintei Secretariatului C.C. al P.C.R. din ziua de 8 martie 1976, f. 32-33)

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4813 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

e buna cate o aducere aminte

ca iar ne mananca activistii de partid in locul specialistilor, si tot povestesc unii cu memorie selectiva ce bine era pe vremea lui ceausescu (mai ales daca erau propagandisti ai partidului) .

 
 

Cati romani sunt in afara Romaniei?

Adauga-i si pe aia din afara, conform Bancii Mondiale, 2 800 000:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Demografia_Romaniei

Subiect de aburit romanii care traiesc ca vai de lume in ...

... capitalism !!!

Ca sa uite romanii ca in timpul lui Ceausescu aveau locuri de munca in fabrici si uzine, in scoli si spitale, pe santiere unde se construiau blocuri de apartamente tot pentru ei, nu pentru cei cu bani multi.
Acum toate astea au disparut sub buldozerele Uniunii Europene, care nu suporta concurenta din est, pentru ca o expunea la faliment economic.

Ceausescu a facut mult mai mult bine pentru Romania decit rau.
UE nu a facut nimic bun pentru tara noastra. Numai propaganda mincinoasa si jaf.

Curat propaganda. Halal!

Munca fara bani, cu magazinele goale, fara caldura, cu liftul oprit intre etaje la oprirea curentului.
Halal!

Nu am nici un regret, in afara la tot ce n-am facut cind eram tinar,

la toate blondele pe care le-am dezamagit fiindca imi placeau brunele si roscatele! In rest NIMIC! Sa il ierte Dzeu, eu l-am uitat. Viata merge inainte. Alte blonde sint aliniate deja de Monsieur Mazare, ar trebui vutate toate!

 

Sa nu uitam ca Ceausescu ne-a dat: Apartamente, locuri de munca, ...

...salarii decente pentru TOATA lumea, nu numai pentru citiva imbogatiti care au condus RO dupa 1989, invatamint gratuit si performant, de unde ieseau specialisti care fac fata si astazi, la o virsta inaintata la contracte in tarile vestice, sistem de sanatate cu servicii gratuite(astazi platim si taxe si spaga mult mai mare decit pe vremea lui Ceausescu),concedii de odihna ieftine la munte si la mare prin sindicat, alocatii de stat pentru copii decente, din care puteai sa intreti un copil, etc. etc. etc. etc. etc. Si astazi locuim majoritatea in blocurile lui Ceausescu, folosim cladirile scolilor si spitalelor construite atunci.

Toate acestea le primeam pentru ca munceam 11,5 milioane de locuitori din 23 de milioane, pentru ca faceam export in Rusia, China, SUA, tari arabe si tari vest-europene.

Ce ne-a dat UE in afara de MINCIUNI ???????????????????????? Propaganda in viziunea Merkel sau Barroso??????????

Atit timp cit aderarea la UE ne-a adus dezastrul pe care il traim astazi, n-o sa ne convinga nimeni ca este mai bine acum, decit a fost in anii '60 si '70 din perioada socialista(pentru ca noi nu am avut comunism).

64% dintre romani gindesc astazi la fel ca mine.
Romania merge intr-o directie gresita si noi nu sintem de acord.

 

Om bun...

Nu ne-a dat nmic pe gratis! Si nu ni le-a dat el! Le-au muncit parintii si bunicii nostri! Si noi! Mi-aduc aminte de cartela de paine, zahar, ulei, de invatatul la lumina lumanarii, cu plapuma in spinare... De privirea haituita a colegilor, si probabil si a mea, cand vorbeam cu colegii straini... De umilinta pe care o simteam cand cucoana de la aprozar imi arunca niste morcovi impu.titi in tas-ul cu fundul plin de pamant al cantarului, si nu puteam zice nimic... Pe-astea le-ai uitat?

Sa inteleg ca daca astazi ai piine, lapte, zahar..

...carne, poti sa stai sub cerul liber, pe soare, ploaie,ninsoare si nu esti interesat sa poti ocupa un loc de munca cu salariu decent fara mita, spaga, pile etc.

Sa inteleg ca nu te deranjeaza sa dai mita, coplata, plata consultatiilor la medic cind esti bolnav sau cind ai nevoie de concediu medical si nu se uita doctorul la tine daca nu scoti banul.

Sa inteleg ca nu te deranjeaza sa ti se pretinda mita in toate institutiile statului de unde ai cite o hirtie de obtinut.

Sa inteleg ca nu te deranjeaza sa fi furat de furnizorii de utilitati(apa, caldura, gunoi) inhaitati cu administratorii de blocuri.

In timpul lui Ceausescu nu am avut alimente pentru ca am platit datoria externa pina in 1989(12 miliarde de dolari).

Vrei sa spui ca acum este mai bine pentru ca avem o datorie externa de 92 miliarde de euro si nu avem de unde sa o platim pentru ca nu mai producem mai nimic?

Cine vrei sa te creada?
Cei care or sa crape de foame in citiva ani pentru plata datoriei externe facute de politicieni fara vreun folos pentru popor?
Crezi ca vom fi scutiti de foametea prin care am trecut in anii '80 cu o datorie externa de 92 de miliarde de euro?

klaus te rog sa nu l iei in seama ..

pe curat -murdar,el sigur nu si facea cumparaturile la aceeasi alimentara jegoasa unde mergeam noi oamenii de rand.E normal ca un nenorocit de comunist ca el sa planga dupa asemenea vremuri

@ klaus -o afirmatie corecta. Felicitari !

Acele lucruri din perioada comunista au fost realizate de parintii si bunicii nostri. Si chiar de noi ! Este adevarat ! Si atunci, noi cei de astazi, de ce nu putem sa avem grija de ce ne-au lasat parintii nostri ? De ce le distrugem sau le vindem pe nimic ? De ce s-au inchis majoritatea spitalelor , ca batranii care au creat acele lucruri, sa nu mai aiba unde sa-si trateze bolile si sa moara cat mai repede ? Au fost oameni care au facut sacrificii pentru noi toti, si noi cum ii ajutam ? Si daca mai adaugam si milioanele de romani care lucreaza in strainatate, pentru ca in toate guvernele Romaniei au fost infiltrati indivizi si individe care aveau cu totul alte interese, nu realizarea unei industrii care sa produca locuri de munca ? Oare, cind dupa 1989, s-a distrus in mod planificat totul in aceasta tara , nu ne face sa ne gandim la un genocid direct impotriva poporului roman ? Impotriva bunicilor si parintilor nostri de care vorbeai mai sus ? Totul este vizibil, publicat , sintetizat si finalizat intr-un procent foarte mare ! Ce putem noi face : sa vedem adevarul, pentru ca adevarul este unul singur si sa ne detasam de o patima politica oarba ! Si bineinteles , sa votam pe cine credem noi cu adevarat, ca o sa aiba grija de aceasta tara, de parintii nostri, de noi si de copii nostri!

aoleo ! zi asa , matale aveai salariu decent !

pai eu aveam salariu baban si tot nu imi ajungea .

Dumneata sigur ai lucrat in armata . sau militie .

Prin ce miracol reuseai sa-ti cheltuiesti banii?

Aveai pile la aprozar, macelarie si librarie? Ca eu muream de foame cu banii in buzunar.

Ce se da?

"Buna ziua, ce se da? Nu stiu, sa stam la coada poate or avea niste telemea. Buna si asta. Uite oi fi stat la coada de pe la trei noaptea si n-am prins carne" Asa pentru nostalgie. Sa va aduceti aminte cum era. Apropo, painea era proaspata si franzela in painea neagra. Calda ca betonul.

Fabricile de paine lasau intentionat painea la invechit

Asta pentru a-ti taia pofta sa mananci prea multa.

Nu am fost membru PCR!

Nu era nevoie sa fii membru PCR ca sa ocupi o functie conform studiilor si sa te bucuri de un salariu decent.

Astazi cine nu este membru de partid si nu duce tucalul sefut,ilor din partid nu poate avea un trai decent.
Cine le duce tucalul si se ploconeste in fata lor, poate sa fie semianalfabet ca Leana lui Ceausescu ca poate ocupa functii de conducere in institutii ale statului, parlament etc.

 

curat murdar..."ne-a dat" ? Comunistii sunt niste hoti!

Poate vrei sa spui, VA DAT voua activistilor, propagandistilor si nomenclaturii in special. Cine nu a facut compromisul de a fi duplicitar, calitate fara de care nu puteai fi comunist, nu a primit NIMIC. A muncit si a fost nevoit sa-si cumpere pe munca de o viata un apartament amarat, ca sa aiba un acoperis deasupra capului.

Mai terminati odata cu mizeria minciunii "a dat". A redistribuit munca tuturor oamenilor, in mod preferential catre nomenclaturisti si servitorii propagandei comuniste. Ceea ce a fost foarte grav, a fost ca a redistribuit toata averea statului "rotunjita" samavolnic, prin nationalizarea intregii proprietati private, obtinuta prin munca a generatii de romani inteligenti, harnici si capabili pe care i-a trimis in temnitele comuniste sau la canal, catre puturosii comunisti, nascuti peste noapte mari comunisti! In '47 in Romania erau cateva sute de derbedei comunisti.

Cat despre locurile de munca distruse dupa '89, tot nomenclaturistii tai, adica burghezia rosie de astazi, a "privatizat" ilegal prin frauda, pe spagi, comisioane si mita, intreaga economie romaneasca, transformata in fier vechi in doar cativa ani.

Si-au dat lor, si inainte de '89 si dupa, ceea ce nu le apartinea. Asa fac comunistii. Sunt niste hoti. Singura diferenta este ca in '47 ceea ce au nationalizat, nu au distrus ci au lasat sa produca, reimpartind preferential spre ei, beneficiile si in parte dezvoltand fortat. In timp ce dupa '89 si-au insusit distrugand tot ceea ce era tot munca altora.

P.S.
Minti cu mare nerusinare. Daca lucrai in cercetare de exemplu nu aveai dreptul sa-ti faci inscrierea la doctorat, fara a avea mai intai "calitatea" de membru PCR. Daca nu erai membru PCR, nici vorba de functii de conducere sau apartamente "moca".

Bai Tata,

Voi astia asa tari in gura ati avea puterea sa cantati "Money Money Money" de v-ar pune la zid? Nu-i mai sugeti la putza pe comunisti ca aveti mai bine de 20 de ani de saracie abjecta si dupa Ceasca. Vina nu a fost a lor ci a noastra cum este si acum!

ghergheataelis

inainte 1944 burghezia care a facut avere a facut-o exploatand taranii.Dupa revolutie nimeni nu ar fi trebuit sa-si revindece asa zisele averi.

Comunistii lui Basescu sint toti niste hoti!

Ceausescu a fost un comunist patriot care nu a lasat strainii sa distruga Romania.

De ce nu intelegeti ca pestele de la cap se impute si incepe a se curata de la coada?
Avem nevoie de lideri patrioti, care sa doresca sa faca ceva bun pentru Romania. Tocmai pentru ca nu i-am avut dupa 1990 am ajuns in halul asta.

De ce nu intelegeti ca oricit de harnici si de priceputi ar fi romanii, nu pot sa munceasca si sa dezvolte Romania pentru ca au niste lepre de conducatori cum au fost comunistii de dupa 1989, Iliescu, Vacaroiu, Petre Roman,Constantinescu, Basescu, Nastase si toti ceilalti care au impiedicat prin toate pirghiile economice posibile sa se mai munceasca cinstit la noi.
Nu vedeti cum se chinuie sa supravietuiasca imm-urile in RO? Nu vedeti ca toate companiile de stat ramase sint in faliment pentru ca se fura printr-un sistem de jaf institutionalizat din toate?

Ceausescu este un brand, este o eticheta a unei Romanii in care s-a putut trai in conditii bune in anii '60 si '70.
Asta ii deranjeaza pe cei din UE foarte tare si vor sa uitam ceea ce am realizat in acele timpuri.
Vor sa ne faca sa credem ca a trai de azi pe miine, a fi someri cu milioanele, a plati un sistem de sanatate fara sa beneficiezi de servicii medicale din cadrul lui sint lucruri normale, desi noi stim bine ca in Europa vestica asemenea lucruri nu sint normale.

Vor sa credem ca conspiratia impotriva poporului roman si a economiei Romaniei era un lucru normal, care trebuia sa se intimple, dar in realitate sintem o colonie de sclavi care platesc taxe si impozite pentru tarile bogate din UE, preturi mari ca si in Germania, Franta etc. la salarii de 10 ori mai mici, adica pentru plata datoriei externe, pe care tot ei ne-au bagat-o pe git.

Nu, desigur...

Absolventii de facultate care nu erau membri de partid erau repartizati in Bucuresti. Membrii de partid cu pile erau repartizati la tara. Nu este asa? Da ce crezi ca chiar ne-am sclerozat cu totii? Pe ce lista erai la alimentara pentru ca sa-ti iei ratia de ulei si zahar. Tovarasul ne dadea un kilogram de zahar pe luna ca sa nu facem diabet! Hai ca mai am multe povesti. Tu traiai in raiul comunist.

curat murdar, tu de CORUPTIE ai auzit?

Coruptia consta in tranzactionarea constiintelor in Parlamentul Romaniei; astfel, spre exemplu, in toamna anului 1992 unui senator i se cumpara locul pe lista cu o sumĒŽ indecenta, de catre un om de afaceri "binevoitor", care in acest mod realizeaza o uriasa investitie; tot la fel va fi "asigurat" postul unui ministru care se va ocupa de privatizari.

Urmand acest tipar, fenomenul a crescut, s-a dezvoltat, s-a diversificat, pana cand a cuprins toate parghiile puterii; coruptia s-a generalizat si s-a institutionalizat.

Tot datorita tranzactionarii constiintelor in Parlamentul Romaniei, pe bani grei, s-a format actuala "majoritate" parlamentara, care de cateva luni ne initiaza in ceea ce inseamna cosmarul dictaturii CORUPTIEI.

acuma primesti zahar

si toti mor de diabet :), interesanta rasturnare de situatie, nu? :)

Absolventii cu medii mici erau repartizati la tara

Cei cu medii mari primeau posturi in orase.
Erau categorii profesionale care nu puteau lucra decit in orase.
La tara mergeau profesorii si medicii invariabil, pentru ca media nu prea conta la ei.
Trebuia acoperit si mediul rural cu profesori si medici, nu-i asa?

Si nu numai ei...

Cred ca nostalgici sunt si cei care mergeau pe principiul " timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim!".
Sau altii, gen vanzatori la Alimentara, aprozaristi, pana si librari, de bunavointa carora depindea " bunastarea" camarii sau bibliotecii noastre.
Asistente sau infirmiere, pana si liftiere, care erau in stare sa te "ajute" sa intri la marele doctor X. Si, evident, doctorul X insusi. Dar doctorul X, mare pe vremuri, a devenit si mai mare, asa ca asta nu cred ca e nostalgic.
Si multi altii inca...

 
 

 

@ from Geneva - Doar amenintari si injurataturi ??

Doar atit poti ? Pune mana pe o carte , fa un cornet, ceva , mai incearca !

baiete Claus

ai fost cu cartela din cauza ca acel om sia dat seama ca daca nu plateste datoria la FMI copiii tai vor fi robi. Sia platito pana in 89, asa ca au venit lupii, lau omorat si teau facut, acum, atat pe tine cat si pe generatiile urmatoare, sclavi. Sunt sigur ca multi, daca ar putea merge inapoi in timp, in anul 1989, s-ar alatura gardei de corp al lui Ceausescu si ar mitralia toti acei nenorociti de "revolutionari" platiti de stapani. Desigur, o parte din ei sunt inocenti, habar nu aveau ce fac, dar, prostia se plateste.

 

@ from Geneva -

Rectificari : a se citi injuraturi (viteza !)

Nu-mi place poza cu Ceausescu pe care ati pus-o

Poza mea favorita e asta:
http://www.godsplan-today.com/0_Images/Ceausescu.jpg

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor