Tururi macabre, oferta turistica a Romaniei: Copiii isi fac selfie in locul in care sotii Ceausescu au murit

Duminica, 03 Mai 2015, ora 18:18
6608 citiri
Tururi macabre, oferta turistica a Romaniei: Copiii isi fac selfie in locul in care sotii Ceausescu au murit

Bucurestiul, primavara, e un loc in care te poti plimba pe alei, poti admira cladiri vechi si... blocuri gri comuniste, remarca un jurnalist strain, care a facut turul de onoare al Capitalei. A bifat toate atractiile Bucurestiului - Palatul Parlamentului, Memorialul Renasterii din Piata Revolutiei -, dar si cateva din afara orasului, cum ar fi locul in care au fost ucisi, in 1989, sotii Ceausescu.

Despre blocurile gri, comuniste, autoarea articolului publicat de Global Post sustine ca sunt ca o cicatrice intr-un oras descris candva ca "Parisul estului".

Lorraine Mallinder afirma ca Romania, "de multa vreme cel mai corupt stat din UE", a mostenit o structura putreda dupa caderea regimului Ceausescu. Masurile anti-coruptie luate in prezent nu au iertat pe nimeni: de la oameni de afaceru, judecatori, primari, pana la fostul premier Adrian Nastase. "Nimeni nu e imun", remarca autoarea.

In conversatia avuta cu un ghid al Capitalei, Doru Raduta, i s-a spus ca aceasta ar putea fi "adevarata revolutie", cea mai mare si cea mai tacuta pe care a avut-o Romania. Doru Raduta este unul dintre ghizii care ofera tururi ale Capitalei avand ca tema comunismul. "Un semn al recuperarii psihologice a Romaniei?", se intreaba autoarea articolului.

Despre Memorialul Renasterii, din Piata Revolutiei, aceasta spune ca e "mai degraba steril", observand ca cineva a improscat monumentul cu vopsea rosie, probabil un "artist graffiti furios".

Ilie Nastase dezvaluie ce i-a spus lui Ceausescu dupa un pahar de sampanie: "Premierul Maurer a inghetat"

Ceausescu este omniprezent in oras, remarca autoarea, referindu-se in special la Casa Poporului, un nume "bolnav", tinand cont ca dictatorul si-a facut oamenii sa flamanzeasca pentru a o construi. Se aminteste despre zecile de mii de oameni dati afara din casele elegante din secolul XIX - rase de pe fata pamantului - pentru a se construi aceasta cladire care, aparent, poate fi vazuta din spatiu, scrie autoarea.

"Totul e gigantic", scrie aceasta, amintind ca s-au folosit, pritre altele, 3,5 tone de cristal. Rezultatul seamana cu o baie gigantica, una cu candelabre, mai afirma aceasta.

Incredibil i se pare acesteia faptul ca aceasta cladire gazduieste in prezent Parlamentul. Nu e ceva sanatos pentru psihicul colectiv, mai spune ea, si nici pentru bugetul de stat - "numai becurile costa o avere".

Pentru moment, nicio alta cladire nu poate eclipsa palatul, dar nu pentru ca nu se incearca, afirma autoarea, care scrie ca la o aruncatura de bat se construieste cea mai mare catedrala ortodoxa din estul Europei, cu bani de la stat.

Dupa ani in care religia a fost asuprita, sub regimul lui Ceausescu, aceasta se bucura de mare popularitate in Romania; 10 biserici sunt terminate in fiecare luna. Si asta intr-o tara care are nevoie disperata de scoli si spitale.

La multi ani distanta de la imaginile terifiante cu orfanii institutionalizati, in canalele de sub Gara de Nord locuiesc in continuare 2.000 de orfani, mai scrie Global Post. Pentru ca ghidul roman primeste tot timpul intrebari pe acest subiect, acesta l-a cooptat pentru tururi pe Sergiu Bogdan, un fost locuitor al canalelor, pentru a-si spune povestea.

Acesta a ajuns in Bucuresti la 16 ani. A ajuns sa locuiasca in canale, insa nu putea sta in subteran mai mult de trei zile, fara a iesi, pentru ca era sufocant, povesteste el. A fost dependent de aurolac, insa a trecut peste aceasta etapa. Prietenii din viata de adult i-au intors spatele cand i-au aflat trecutul. "OK, am avut o viata rea inainte. Dar e ca si cum ai avea o eticheta neagra. Societatea nu-ti da o sansa", explica aceata.

Jurnalista a ajuns apoi la lacul Vacaresti, "unde natura vindeca ranile trecutului". Lacul artificial, alt mare proiect al lui Ceausescu, nu a fost niciodata terminat. Lasat vantului si pasarilor, craterul s-a transformat intr-un rai mlastinos, bogat in flora si fauna. Interesul pentru loc a crescut dupa ce National Geographic s-a oprit asupra sa, in urma cu cativa ani.

Nu in ultimul rand, este amintita o atractie macabra a Romaniei: baracile militare de la Targoviste, unde au fost ucisi Ceausescu si sotia sa, in 25 decembrie 1989. Acestea au fost transformate in muzeu: se pot vedea farfuriile din care au mancat cei doi, paturile si mica incapere in care a avut loc procesul.

In curte, un grup de elevi pozeaza chiar langa locul in care sotii Ceausescu au fost impuscati. Razand, acestia isi scot telefoanele si isi fac selfie-uri. "E supranatural", remarca autoarea articolului.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#tur turistic Bucuresti Ceausescu, #atractii Bucuresti comunism, #tur turistic comunism Romania Bucuresti , #stiri Nicolae Ceausescu