De ce a fost reluat subiectul deshumarii sotilor Ceausescu?

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 09:31
5771 citiri
De ce a fost reluat subiectul deshumarii sotilor Ceausescu?
Foto: Arhiva

Cu toate ca subiectul deshumarii sotilor Ceausescu a facut mare valva, vineri, in presa centrala, se pare ca totul a fost un foc de paie. Valentin Ceausescu, singurul ramas in viata din familie, era indreptatit legal inca din 2009 sa faca acest lucru, dar el nu uzat de acest drept pana in prezent si nici nu a declarat public ca are de gand sa o faca.

Dupa ce Antena1 a anuntat joi seara ca singurul fiu aflat inca in viata al cuplului Ceausescu si-a castigat in justitie dreptul de a cere deshumarea parintilor sai, Evenimentul Zilei a descoperit ca Valentin se afla in posesia certificatului de concesiune a mormintelor din Cimitirul Ghencea, unde se presupune ca sunt ingropati dictatorul si sotia sa, inca din 2009.

Astfel, presa centrala a lansat in ultimele 24 de ore titluri pompoase cu privire la posibilitatea elucidarii unui mit care rezista de doua decenii - sunt sau nu sotii Ceausescu ingropati in Cimitirul Ghencea? -, dar unicul fiu supravietuitor al celor doi ignora de un an intreg hartia care ii da tot dreptul sa ceara deshumarea.

De fapt, au trecut cinci ani de cand Zoia Ceausescu, fiica dictatorului si sora lui Valentin, a intentat un proces Ministerului Apararii Nationale, cerand o expertiza ADN care sa dovedeasca daca cei doi soti Ceausescu sunt ingropati la Ghencea.

Dupa moartea surorii, produsa in noiembrie 2006, Valentin Ceausescu a continuat, alaturi de sotul Zoiei, Mircea Oprean, demersul juridic, obtinand in 2009 certificatul de concesiune a mormintelor.

Niciunul dintre cei doi indreptatiti n-a solicitat insa, pana in prezent, deshumarea.

"Valentin Ceausescu si Mircea Oprean detin un act care nu e nici de inchiriere, nici de vanzare-cumparare. Lor, de fapt, li s-au concesionat mormintele respective pe termen nedeterminat.

Acum, ei pot sa ceara deshumarea, inaintand o cerere Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane. Avand in vedere ca au trecut sapte ani de la moartea persoanelor, cererea nu poate fi refuzata", a confirmat si avocatul lui Valentin Ceausescu, Haralambie Voicilas, precizand foarte clar insa ca cei doi "Nu s-au hotarat".

Prin urmare, misterul planeaza inca asupra mormintelor din Cimitirul Ghencea, mai scriu jurnalistii de la Evenimentul Zilei, care se intreaba de ce a fost reluat acest subiect tocmai acum, cand de un an intreg, urmasii Ceausestilor refuza sa-si exercite drepturile pentru care s-au batut vreme de patru ani.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#deshumare Ceausescu, #Valentin Ceausescu, #Ceausescu inmormantat Ghencea , #Valentin Ceausescu