Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ministerul Apararii, obligat sa demonstreze unde sunt ingropati Ceausestii

Marti, 05 Februarie 2008, ora 16:09
3619 citiri
Ministerul Apararii, obligat sa demonstreze unde sunt ingropati Ceausestii

Tribunalul Bucuresti a obligat Ministerul Apararii sa prezinte, lui Valentin Ceausescu si Mircea Oprean, dovezi certe care sa ateste daca sotii Elena si Nicolae Ceausescu au fost sau nu ingropati in cele doua locuri din Cimitirul Ghencea, informeaza Gandul.

Sentinta instantei poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile.

Tribunalul Bucuresti a judecat contestatia lui Valentin Ceausescu si a lui Mircea Oprean la decizia Judecatoriei Sectorului 5 Bucuresti prin care era respinsa, anul trecut, cererea de deshumare a Elenei si a lui Nicolae Ceausescu.

Pe toata perioada derularii procesului, reprezentantii Ministerului Apararii (MAp) si cei ai Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU) au sustinut, in fata instantei, ca nu detin niciun document care sa ateste ca sotii Ceausescu sunt ingropati la Cimitirul Ghencea.

La termenul precedent, Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu si intervenient in aceasta cauza, cerea, inca o data, sa se faca dovada ca Elena si Nicolae Ceausescu sunt ingropati in acel loc. Oprean adauga ca, in cazul unei decizii de deshumare, ar vrea sa fie facuta expertiza ADN a corpurilor ingropate la Ghencea.

Judecatoria a respins, in 11 aprilie 2007, ca neintemeiata, cererea de deshumare a sotilor Nicolae si Elena Ceausescu si de stabilire a identitatii celor inhumati in cimitirul Ghencea Civil din Capitala, formulata in 2005 de Zoe Ceausescu, care ulterior a decedat.

Avocatul mostenitorilor a cerut ca Ministerului Apararii sa faca dovada, printr-o expertiza medico-legala, ca cele doua cadavre inhumate la Ghencea si indicate printr-o schita marcata, de Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, sunt ale cuplului Ceausescu.

In fata instantei inferioare, reprezentantul Ministerului Apararii a spus ca nu intelege de ce aceasta institutie trebuie sa faca dovada identitatii celor doi, deoarece rolul ministerului, in evenimentele din decembrie 1989, a fost de executant si ca simpla prezenta a unor personaje apartinand MAp in locurile unde au avut loc evenimente istorice nu atrage responsabilitatea institutiei din care faceau parte.

Administratia Cimitirelor a comunicat instantei Judecatoriei sectorului 5 documentele solicitate in acest proces, respectiv schita amplasamentului locurilor de veci din Cimitirul Ghencea in care se presupune ca au fost inhumati Elena si Nicolae Ceausescu, cu specificatia ca nu are documente care sa ateste ca cei doi au fost inmormantati in acel loc.

Potrivit unui comunicat al municipalitatii, remis presei dupa termenul de la sfarsitul lunii ianuarie 2007, "La data de 25 decembrie 1989 nu a fost inscris in registrul de inhumari nimic care sa ateste inhumarea sotilor Ceausescu. Nu a fost depus niciun document la Administratia Cimitirelor".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Nicolae Ceausescu, #mormant , #Valentin Ceausescu