Valentin Ceausescu a mostenit 15 tablouri de patrimoniu

Duminica, 22 Februarie 2009, ora 16:07
4285 citiri
Valentin Ceausescu a mostenit 15 tablouri de patrimoniu
Foto: stelisti.ro

Dupa 10 ani de procese cu statul roman, Valentin Ceausescu a devenit proprietarul a 15 lucrari de arta din patrimoniul national.

Tablourile se aflau in casa sotilor Ceausescu inainte de Revolutie. In decembrie 2008, Curtea de Apel a dat sentinta in favoarea lui Valentin Ceausescu, informeaza postul Realitatea TV.

Curtea de Apel a motivat decizia prin existenta unui proces verbal in care scria ca obiectele respective s-au gasit in resedinta lui Ceausescu de la Snagov. In sentinta scrie insa si ca oricine poate face dovada mostenirii obiectelor poate sa le revendice.

Prin urmare, in lipsa unui act care sa-i dovedeasca posesia acestor obiecte de arta, Valentin Ceausescu a adevenit detinatorul lor. Decizia Curtii nu raspunde insa tuturor cerintelor lui Valentin.

El revendicase 42 de tablouri, dar nu a primit decat 15. In prezent, acestea sunt depozitate la Muzeul National De Arta al Romaniei. Din decembrie si pana acum, posesorul nu a venit sa le ridice.

Printre obiectele de arta dobandite de Valentin Ceausescu sunt doua gravuri de Goya, tablouri de Toniza, Patrascu sau Palady, dar si piese de portelan sau argint. Nimeni nu are voie sa le vada fara acordul expres al lui Valentin Ceausescu.

Tablourile din patrimoniu mostenite de Valentin Ceausescu sunt: Gheorghe Petrascu - "Natura statica: Flori", "Interior cu

femeie", "Natura statica: Urcior cu pere" si "Peisaj: Casa taraneasca";

Theodor Pallady - "Natura statica: Fructiera cu lamaie si portocale", "Femeie in rochie oranj, citind", "Catedrala Notre Dame din Paris" si "Peisaj: Port in Franta"; Nicolae Tonitza - "Portret: Cap de copil cu boneta (Nelu)" si "Peisaj de iarna"; Nicolae Darascu - "Natura statica: Mere, vas de arama oriental; Max Arnold - "Peisaj portuar"; Dumitru Ghiata - "Peisaj"; Alexandru Ciucurencu - "Peisaj"; Ion Popescu-Negreni - "Peisaj".

Lovitură de imagine pentru serialul românesc de spionaj inspirat din perioada lui Nicolae Ceaușescu
Lovitură de imagine pentru serialul românesc de spionaj inspirat din perioada lui Nicolae Ceaușescu
”Spy/Master”, serialul de spionaj inspirat din viaţa lui Mihai Ion Pacepa, fost general al Securităţii în perioada lui Nicolae Ceauşescu, a fost achiziţionat de BBC, conform...
Moțiunea „Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească” a fost respinsă. Florin Barbu: „Laptele iese din vacă, nu din cutie”
Moțiunea „Odele pentru Ceauşescu nu salvează agricultura românească” a fost respinsă. Florin Barbu: „Laptele iese din vacă, nu din cutie”
Camera Deputaţilor a respins, marţi, 26 martie, moţiunea simplă a USR şi partidului Forţa Dreptei împotriva ministrului Agriculturii Florin Barbu intitulată „Odele pentru Ceauşescu nu...
#Valntin Ceausescu, #tablouri restituite, #Muzeul National, #MNAR, #Nicolae Ceausescu , #Valentin Ceausescu