Cinteza: Reluarea reclamelor pentru promovarea creditelor, un semn bun

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 08:25
1400 citiri
Cinteza: Reluarea reclamelor pentru promovarea creditelor, un semn bun

Dupa ce aproape un an de zile reclamele pentru promovarea creditelor au disparut, reaparitia lor este vazuta ca un semn bun de Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, care spune ca aceasta schimbare il determina sa fie "optimist".

"Timp de un an de zile nu a fost nicio reclama la credite. Acum a reaparut reclama, insa cererea nu se manifesta. Exigentele bancilor au crescut, dar si lumea are retineri sa mai ia credite", spune Cinteza, citat de Ziarul Financiar.

Desi majoritatea bancilor au operat scaderi de dobanzi in primul trimestru, dupa semnalele transmise de BNR, iar unii jucatori, precum BRD, UniCredit, Bancpost sau Banca Transilvania, au derulat campanii de promovare, inclusiv pe TV, romanii nu se inghesuie sa ia credite.

Pe de alta parte, Cinteza subliniaza ca nicio banca din Romania nu are probleme semnificative. Daca in februarie seful Supravegherii era preocupat de ritmul de crestere a creditelor neperformante, problemele mutandu-se pe rand, in ultimul an, de la populatie la micile companii, iar apoi chiar si la cele cu afaceri mai mari, acum, Cinteza spune ca nicio banca dintre cele 42 din sistem nu se confrunta cu probleme semnificative.

"Nu sunt banci care sa aiba solvabilitate sub 11%. Media pe sistem este 14% si ma astept sa treaca de 15% dupa depunerea bilanturilor", spune directorul BNR.

Indicatorul de solvabilitate, care masoara adecvarea fondurilor proprii detinute de banci in functie de riscurile asumate, este principalul barometru urmarit de autoritatea de supraveghere.

Anul trecut, castigul net cumulat al celor 42 de banci a fost de 772 de milioane de lei (183 de milioane de euro), in scadere de sase ori fata de varful istoric atins in 2008 din cauza cheltuielilor mari cu provizioanele, facute pentru a acoperi eventuale pierderi din nerambursarea creditelor acordate. Totusi, doar 22 dintre banci au incheiat anul pe plus, in timp ce restul de 20 (in general jucatorii de talie mica) s-au confruntat cu pierderi nete.

Seful Supravegherii spune ca deteriorarea portofoliilor de credite continua, insa ritmul a incetinit considerabil in ultimele luni.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#credite, #reclame credite, #Nicolae Cinteza BNR, #banci credite , #stiri Nicolae Cinteza