Vacaroiu este noul presedinte al Curtii de Conturi

Marti, 14 Octombrie 2008, ora 10:08
3943 citiri
Vacaroiu este noul presedinte al Curtii de Conturi

Comisiile parlamentare reunite de buget-finante au validat marti dimineata nominalizarea lui Nicolae Vacaroiu pentru functia de presedinte al Curtii de Conturi.

Acesta a fost votat in unanimitate, singurele divergente intre membrii comisiei aparand la stabilirea procedurii de vot, cand membrii PD-L s-au opus, fara succes insa, ca Nicolae Vacaroiu sa fie votat direct pe aceasta functie.

Pentru functia de vicepresedinte al Curtii de Conturi a fost votata tot in unanimitate Doina Dascalu, secretar de stat in Ministerul Finantelor si fina a deputatului liberal Dan Radu Rusanu, ale carei venituri extrasalariale impresionante, obtinute prin participarea la sase consilii de administratie sau comisii de privatizare, au tinut prima pagina a presei in ultimele zile.

Urmeaza sa fie aprobati si ceilalti 16 membri ai Curtii, care sunt simpli consilieri insa, pe lista aflandu-se nume sonore precum parlamentarul PRM Verginia Vedinas sau sotia lui Gheorghe Funar, Sabina Funar.

Conform procedurilor parlamentare, dupa validarea in comisii membrii Curtii de Conturi trebuie sa fie votati si de plenul camerelor, aceasta fiind o simpla formalitate, dupa negocierile purtate luni seara intre grupurile parlamentare.

Nicolae Vacaroiu a declarat ca se desparte "cu mare greutate" de Senat, insa Curtea de Conturi reprezinta o "atractie" pentru el pe final de cariera profesionala.

"Nu ma duc intamplator, nu accept usor o functie, dar ma duc cu gandul de a consolida Curtea de Conturi, de a iesi cu o performanta care sa insemne preocupare permanenta pentru ca ordonatorii principali, secundari si tertiari de credite, inclusiv toti cei care folosesc sau beneficiaza intr-un fel sau altul de banul public, pe diferite formule, inclusiv pe subventii, sa fie bine supravegheati, in primul rand, si, in al doilea rand, controlati atat asupra formei de gestionare a fondurilor pe care le-au obtinut, dar si pentru a le folosi cu maxima eficienta", a mai spus Vacaroiu.

Mandatul fostei conduceri a Curtii Constitutionale a expirat inca din luna februarie. El a fost prelungit de 3 ori, ultimul termen fiind 30 septembrie. Parlamentarii au asteptat insa adoptarea in camerele reunite a noii legi si, odata cu ea, validarea noii conduceri a Curtii de Conturi.

Senatorii si deputatii s-au aflat in situatia de a valida o noua conducere dupa legea aflata inca o vigoare, lege insa contestata la Curtea Constitutionala de catre PD-L si de catre presedintele Traian Basescu. Prin urmare noua conducere a fost validata, cu mentiunea ca mandatul acesteia va incepe in momentul intrarii in vigoare a noii legi, informeaza Radio Romania Actualitati.

Principalele functii, conform algoritmului politic, au fost impartite intre PSD si PNL. Nicolae Vacaroiu urmeaza sa devina presedinte al CC dupa demisia de la sefia Senatului, care va avea loc miercuri, iar Doina Dascalu (PNL) urmand sa preia functia de vicepresedinte.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#Nicolae Vacaroiu, #presedinte, #Curtea, #Conturi, #validat , #Curtea de Conturi