Succesorul lui Vacaroiu la sefia Senatului va fi stabilit luni

Miercuri, 15 Octombrie 2008, ora 15:02
1053 citiri
Succesorul lui Vacaroiu la sefia Senatului va fi stabilit luni

Problema succesorului lui Nicolae Vacaroiu la sefia Senatului va fi discutata luni, la Biroul Permanent al partidului, care va face o recomandare catre grupul senatorial, cel avand cele mai multe sanse fiind Ilie Sarbu, sustin surse social-democrate.

Initial, problema presedintiei Senatului ar fi trebuit discutata de grupul PSD din Senat in cursul acestei zile, insa Mircea Geoana a reusit sa amane dezbaterea acestui subiect pana luni, la sedinta partidului.

Sursele citate spun ca doi dintre cei trei doritori ai acestui post, Doru Ioan Taracila si Serban Nicolae, ar fi vrut ca subiectul inlocuitorului lui Vacaroiu sa fie transat cat mai repede si in Senat, nu in BPN (Biroul Permanent National), unde Ilie Sarbu are mai multi sustinatori printre vicepresedinti decat cei doi.

Ion Iliescu a incercat sa se tina deoparte de aceasta disputa si a anuntat de marti ca nu va veni la Senat miercuri pentru a nu da impresia ca se implica in batalia pe functii.

Iliescu a fost insa sunat marti seara de Mircea Geoana si a acceptat ca problema viitorului presedinte al Senatului sa nu fie rezolvata in graba, de senatori, si ca liderii partidului sa fie consultati luni la BPN, informeaza NewsIn.

La aceasta sedinta, este probabil sa se dea o recomandare senatorilor sa-l sustina pe Sarbu, insa recomandarea nu va exclude posibilitatea depunerii si a altor candidaturi. Ilie Sarbu ar fi chiar avantajat sa se incrie inca doi in cursa pentru ca lupta s-ar muta intre sustinatorii lui Vacaroiu, care il vor pe Taracila, si ai lui Iliescu, care il vor pe Nicolae.

Sursele citate mai spun insa, ca pe diverse canale, inclusiv prin intermediul lui Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoana le-ar fi sugerat senatorilor sa respecte linia BPN si sa-l aleaga pe Sarbu, si ca, in caz contrar, ar putea raspunde pentru indisciplina cu locuri mai putin eligibile in colegii.

Vacaroiu si Iliescu, carora unii senatori li s-ar fi plans de aceste "atentionari" pregatesc o strategie de raspuns, adica sa impuna ca votul din grup sa fie secret.

In ultimele doua zile, mai multi lideri ai PSD si-au exprimat sustinerea pentru Ilie Sarbu. Miron Mitrea, seful de campanie al PSD, a declarat, miercuri, la Targu Mures, ca cel mai potrivit inlocuitor al lui Nicolae Vacaroiu la presedintia Senatului ar fi Ilie Sarbu, transmite corespondentul NewsIn.

Si liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat, marti, la Iasi, corespondentului NewsIn, ca Ilie Sarbu ar intruni sprijinul majoritar al social-democratilor din conducerea formatiunii pentru a ocupa functia de presedinte al Senatului.

Nicolae Vacaroiu si-a depus, miercuri, demisia din functia de presedinte al Senatului urmand sa o anunte luni in plen, au declarat pentru NewsIn surse din conducerea Senatului.

Nicolae Vacaroiu a anuntat marti ca va demisiona din functia de presedinte al Senatului imediat ce hotararea Parlamentului pentru numirea sa la sefia Curtii de Conturi va fi publicata in Monitorul Oficial.

"Demisia din functia de presedinte al Senatului va aparea imediat ce aceasta hotarare va fi publicata in Monitorul Oficial, asa cum prevede legea", a anuntat Vacaroiu. Cat priveste calitatea sa de senator, el a precizat ca, mai mult ca sigur, va renunta la ea pana la 1 noiembrie.

Nicolae Vacaroiu a fost numit marti de Parlamentul Romaniei in functia de presedinte al Curtii de Conturi, pentru un mandat de noua ani, alaturi de alti 17 viitori consilieri PSD, PD-L, PNL, PRM, PC si UDMR, alesi conform algoritmului politic.

Nicolae Vacaroiu va detine un mandat de 9 ani de presedinte al Curtii de Conturi, dupa ce a fost validat de plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului cu 305 voturi pentru si 2 impotriva.

Potrivit Statutului PSD, articolul 89. alin. 3, grupurile parlamentare isi aleg conduceri proprii si, dupa caz, propun candidati pentru Birourile Permanente si pentru Birourile Comisiilor Permanente.

Pe de alta parte, la art. 69 alin. 10, se spune ca BPN al PSD confirma reprezentantii in Birourile Permanente ale celor doua camere, conducerile grupurilor parlamentare din Senat, Camera Deputatilor si Parlamentul European precum si a comisiilor permanente ale acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#Vacaroiu, #politica, #BPN, #PSD, #Senat , #Senat