G20 va investi 1,1 trilioane dolari in economia globala

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 10:10
1854 citiri
G20 va investi 1,1 trilioane dolari in economia globala
Foto: Reuters

Liderii mondiali au decis, in cadrul summit-ului G20, infuzia a 1,1 trilioane de dolari in economia globala, pentru a combate cea mai grava criza de la Marea Recesiune, si au anuntat ca vor inaspri regulile financiare pentru a impiedica sa se mai intample vreodata.

In urma anuntului despre noile infuzii, bursele din intreaga lumea au cunoscut cresteri. In Europa, principalii indici se ridicasera cu 4,9 procente, in timp ce indicele Standard and Poor's de pe Wall Street crescuse cu 3,73 de procente, relateaza Reuters.

Presedintele american Barack Obama (foto) a declarat ca acesta este un "punct de intoarcere" pentru economia mondiala, desi nu a primit promisiuni din partea guvernelor ca vor cheltui mai mult pentru combaterea recesiunii.

"Am convenit sa luam o serie de masuri fara precedent pentru a stimula cresterea si pentru a preveni ca o astfel de criza sa se mai intample. De asemenea, am respins modelul protectionist, care ar adanci aceasta criza", a declarat Barack Obama.

Pe de alta parte, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sarbatorit incheierea erei unui capitalism dupa modelul anglo-saxon, putin reglementat, responsabil pentru inceperea crizei.

Liderii G20 au convenit si asupra unor noi reguli pentru bonusuri, publicand o lista neagra a paradisurilor fiscale, si au impus o mai atenta supraveghere a fondurilor de investitii si asupra agentiilor de rating a creditelor.

In plus, prim ministrul britanic Gordon Brown a spus ca guvernele tarilor membre au promis pachete de stimuli in valoare de cinci trilioane de dolari, pana la sfarsitul anului viitor.

In schimb, documentului realizat de G20 ii lipsesc detaliile despre noile reguli financiare, despre cum o sa scape bancile de activele toxice sau despre marimea pachetului de stimuli deja lansat. De altfel, cu o zi inainte, Barack Obama discuta despre doua trilioane de dolari, nu cinci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#summit G20 decizii, #Barack Obama declaratii, #Nicolas Sarkozy declaratii, #salvarea economiei mondiale , #Barack Obama