Nicolas Sarkozy nu scapa de procesul pentru finantarea ilegala a campaniei electorale

Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 08:03
2067 citiri
Nicolas Sarkozy nu scapa de procesul pentru finantarea ilegala a campaniei electorale
Foto: Facebook/ Nicolas Sarkozy

Cea mai inalta instanta juridica din Franta a confirmat marti trimiterea in instanta a dosarului impotriva presedintelui Nicolas Sarkozy pentru cheltuieli excesive in timpul campaniei sale prezidentiale esuate din 2012, obiectul unei lungi batalii procedurale.

Curtea de Casatie a respins ultimul recurs al lui Sarkozy menit sa-l faca sa scape de un proces "pentru finantare ilegala a campaniei electorale", delict pasibil de un an de inchisoare si de o amenda de 3.750 de euro, decise in februarie 2017 de un judecator care instrumenta cazul.

Fostul presedinte (2007-2012) este urmarit in justitie pentru depasirea pragului de cheltuieli electorale cu peste 20 de milioane de euro, in pofida avertizarilor din partea unor experti-contabili ai campaniei sale, in martie si aprilie 2012, informeaza AFP.

Trimiterea in instanta a dosarului impotriva lui Sarkozy si a altor 13 persoane a fost ordonata in februarie 2017 de judecatorul Serge Tournaire, insa a fost suspendata doi ani si jumatate printr-o serie de recursuri.

O decizie din mai a Consiliului Constitutional a facut aproape de neevitat procesul impotriva lui Sarkozy in acest dosar supranumit "Bygmalion".

Fostul sef al statului francez estima ca a fost deja pedepsit pentru faptele care ii sunt reprosate, de Consiliul Constitutional, in 2013. La acea data instanta a confirmat blocarea conturilor sale din cauza acestei depasiri, pe care a trebuit sa o restituie.

Insa acea sanctiune se referea la o depasire de numai 363.615 de euro, constatata inainte de dezvaluirea, in primavara lui 2014, a unui vast sistem de facturi false menite sa mascheze depasirea masiva a cheltuielilor pentru mitingurile sale electorale, organizate de agentia de comunicare Bygmalion.

Un singur sef de stat al celei de-a V-a Republici Franceze, in vigoare din 1958, a mai fost in trecut judecat intr-un dosar politico-financiar: Jacques Chirac, decedat joia trecuta, care a fost presedinte intre 1995 si 2007. Chirac a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare in 2011 intr-un dosar privind locuri de munca fictive la Primaria Parisului, pe care a condus-o inainte de a accede la presedintie. Cu toate acestea, Chirac nu a comparut la proces, din motive medicale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nicolas Sarkozy dosar , #Franta