Nicolas Sarkozy, retinut pentru trafic de influenta

Marti, 01 Iulie 2014, ora 09:38
20755 citiri
Nicolas Sarkozy, retinut pentru trafic de influenta
Foto: meltybuzz.com

Nicolas Sarkozy, fostul presedinte al Frantei, a fost retinut (garde a vue, in legislatia franceza), dupe ce fusese chemat la audieri intr-un dosar mai vechi privind finantarea ilegala a campaniei electorale a partidului sau, UMP.

Garde a vue este, in dreptul francez, o masura privativa de libertate luata de catre un ofiter de politie pentru a mentine la dispozitia anchetatorilor o persoana suspectata de un delict. Aceasta masura poate fi luata pentru o perioada de 24 de ore, apoi putand fi prelungita doar cu aprobare de la un procuror sau instanta.

Procurorii francezi detin inregistrari audio care il incrimineaza pe fostul presedinte al Frantei si pe avocatul sau, scrie Le Point.

Luni, anchetatorii i-au retinut pe avocatul lui Sarkozy, Thierry Herzog, si pe doi judecatori. Anchetatorii incearca sa stabileasca daca fostul presedinte francez a incercat sa obtina, cu sprijinul avocatului sau, informatii de la un magistrat in legatura cu o ancheta care il viza, oferind in schimb promisiunea unei functii mai bune.

In cadrul unei anchete deschisa la 26 februarie de catre Parchetul francez, procurorii vor sa mai afle si daca Sarkozy a fost informat in mod ilegal ca a fost pus sub ascultare.

Convorbirile secrete ale lui Nicolas Sarkozy, dezvaluite de presa

Masura de ascultare a fostului sef de stat a fost decisa in luna septembrie 2013, intr-o ancheta cu privire la acuzatii de finantare de catre Muammar Gadafi a campaniei din 2007 in urma careia Sarkozy a obtinut victoria in alegerile prezidentiale.

Exista suspiciuni privind o contributie ilegala de 50 de milioane de euro primita de la dictatorul libian pentru campanie.

O alta ancheta a fost derulata de procurorii francezi in legatura cu sacose de bani cash primite de la cea mai bogata femeie de afaceri din Franta, mostenitoarea imperiului L'Oreal, Liliane Bettencourt, tot pentru finantarea campaniei electorale din 2007. Aceasta ancheta a fost insa anulata in octombrie 2013.

Sarkozy a scapat de ancheta privind campania pentru prezidentiale din 2007

Pana acum, Sarkozy a catalogat acuzatiile drept ridicole, insa noua evolutie a anchetei si retinerea sa vor fi o piedica fatala in calea revenirii sale politice pentru urmatoarea campanie prezidentiala, in 2017.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#Nicolas Sarkozy retinut, #Sarkozy audiere retinere trafic, #Sarkozy scandal trafic influenta , #presedinte Franta
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Ah, ce ma enerveaza francezii, astia! Ne-au luat-o iar inainte.
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5