Pretul alimentelor, principala grija a lui Nicolas Sarkozy, ca presedinte al G20

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 22:54
1226 citiri
Pretul alimentelor, principala grija a lui Nicolas Sarkozy, ca presedinte al G20
Foto: Daylife

Economiile de varf la nivel mondial trebuie sa ia noi masuri pentru a limita volatilitatea preturilor mafurilor si riscul de revolte din cauza cresterii preturilor alimentelor, a declarat Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, care tocmai a preluat conducerea G20 si G8.

"Daca nu facem nimic, riscam sa avem revolte legate de pretul alimentelor in tarile sarace, lucru care ar avea un efect nefavorabil asupra cresterii economiei mondiale. In ziua in care vor exista astfel de revolte, ce tara din G20 va putea spune ca nu este treaba ei? Niciuna", a comentat Sarkozy, citat de Reuters.

Cele trei mari directii de dezvoltare pe care presedintele francez intentioneaza sa le urmeze cat timp detine presedintia G20 sunt reducerea volatilitatii preturilor marfurilor, analizarea schimbarilor in cadrul sistemului monetar international si reformarea guvernarii economice mondiale.

In ultimele saptamani, Sarkozy s-a intalnit cu omologul sau american, Barack Obama, si cel chinez, Hu Jintao, incercand sa obtina sprijin din partea acestora in vederea indeplinirii obiectivelor sale.

Cu toate acestea, nu a reusit sa capete prea multi fani cu propunerea stabilirii unui nou sistem Bretton Woods, sistemul monetar infiintat dupa al Doilea Razboi Mondial, care se bazeaza mult pe dolarul american.

"Franta nu doreste sa puna la indoiala rolul dolarului", a precizat Sarkozy, sugerand ca a intampinat rezistenta puternica din partea Washington-ului.

Presedintele francez nu a avut prea mult succes nici cu propunerea infiintarii unei noi institutii a G20, paralela cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

Astfel, principala tema a devenit pretul marfurilor. In 2010, pretul graului s-a dublat in Europa, in timp ce, in ultimele patru luni din an, pretul petrolului s-a majorat cu 30 la suta fata de perioada similara din 2009.

Franta, cel mai mare producator de grau al Uniunii Europene, a dat vina pentru cresterea pretului pe speculatii.

Oficialii din G20 sunt ingrijorati de faptul ca majorarea preturilor alimentelor ar putea provoca inflatie ridicata, protectionism si probleme sociale similare celor din Tunisia sau Algeria.

De asemenea, preturile mari la alimente ar avea un impact negativ si asupra consumului din tarile emergente, care sunt motorul redresarii economice in acest moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Nicolas Sarkozy pret alimente, #preturi alimente G20, #sistem monetar international , #presedinte Franta