Cum schimba Sarkozy directia UE

Luni, 07 Iulie 2008, ora 20:53
1192 citiri
Cum schimba Sarkozy directia UE

Politica bancara, cea energetica, politica de aparare si securitate comuna, dar si politica externa sunt doar cateva dintre domeniile in care presedintia franceza a Uniunii Europene pare sa vrea sa schimbe directia de mers.

Gardienii monedei euro se aleg cu critici

Mai intai, ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a acordat un interviu cotidianului francez "Le Figaro" in care a ridicat semne de intrebare privind strategia Bancii Centrale Europene. BCE a majorat saptamana trecuta dobanda cheie de la 4,0 la 4,25 la suta, transmite AFP.

Desi Franta detine presedintia UE, iar acest lucru ar trebui sa determine o rezerva in declaratii, seful statului francez, Nicolas Sarkozy, a criticat deschis BCE.

"In calitate de presedinte al Frantei ma intreb daca este rezonabil sa majorezi dobanda in zona euro la 4,25 la suta in timp ce americanii au o dobanda cheie de 2,0 la suta", a declarat Sarkozy.

Noul acord cu Moscova

Desi precedentul acord UE-Moscova nu are mai mult de un an vechime si este valabil pana in 2017, la presiunile Frantei, Uniunea Europeana a inceput negocierile privind un nou acord de cooperare politica si economica.

Reprezentantii Uniunii Europene si Rusiei au participat vineri la prima sedinta oficiala de negocieri pentru un nou acord de parteneriat strategic, in cursul careia au rezolvat probleme de organizare, dar nu au abordat niciun subiect delicat.

"Politica de Aparare si Securitate Comuna"

Apararea europeana se numara printre prioritatile Frantei. Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a facut luni apel la tarile din Uniunea Europeana sa depuna eforturi in plan militar "corespunzatoare cu potentialul lor economic".

"Relansarea apararii Europei pe care noi o propunem se inscrie intr-o viziune politica bazata pe complementaritatea dintre apararea europeana si NATO si pe perspectiva unei reinnoiri puternice a relatiei noastre cu Alianta Nord-Atlantica", a afirmat Kouchner in prezenta Inaltului reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, si a secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Sarkozy urmeaza sa il primeasca pe Barack Obama, candidatul democrat la alegerile prezidentiale din Statele Unite, la 25 iulie, la Elysee.

Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
O firmă de brokeraj din Rusia care organizează o schemă de schimb de active care ar putea elibera fonduri îngheţate pentru investitorii ruşi şi străini ar considera că deblocarea unor...
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
#Rusia, #politica, #acord, #dobanda, #Nicolas Sarkozy, #presedintie UE, #directie , #stiri Nicolas Sarkozy