Guvernul francez amana reforma in educatie de teama revoltelor

Marti, 16 Decembrie 2008, ora 12:04
744 citiri
Guvernul francez amana reforma in educatie de teama revoltelor

Guvernul francez a anuntat luni ca amana cu un an reforma pentru licee, marcand astfel o schimbare neobisnuita de cand Nicolas Sarkozy a preluat puterea, in contextul riscului unei explozii pe plan social.

Ministrul educatiei, Xavier Darcos, a anuntat ca a "decis sa lase mai mult timp" pentru implementarea reformei in sistemul secundar, primul an de liceu, in "acord" cu presedintele Sarkozy, relateaza AFP.

Masura urma, initial, sa intre in vigoare la inceputul anului scolar 2009. Potrivit Ministerului, reforma va intra in vigoare in anul scolar 2010, fiind prima etapa a unei reformari a sistemului liceal in perspectiva bacalaureatului.

Guvernul se confrunta de doua saptamani cu o nemultumire tot mai mare din partea liceenilor, care a dus la numeroase manifestatii in intreaga Franta, printre care unele marcate de violente. Luni, mii de liceeni au manifestat la Lille, Nantes si Brest.

Cele doua organizatii ale liceenilor, UNL si Fidl, au cerut continuarea protestelor marti si joi, "pentru o noua reforma a sistemului liceal si impotriva reducerii posturilor din educatie".

Opozitia socialista, prin vocea fostului ministru al educatiei Jack Lang, a estimat ca acest recul este "intelept", insa nu suficient, cerand sa restabileasca "cele 25.000 de functii eliminate" din educatie.

"Educatia nationala a pierdut in acest an scolar 11.500 de profesori, iar 13.500 de posturi, dintre care 6.000 in sistemul primar, urmeaza sa fie eliminate in 2009, procesul urmand sa continue pana in 2012". Exista riscul unor "consecinte serioase asupra calitatatii invatamantului", a declarat Miscarea tinerilor socialisti.

Reforma sistemului secundar prevedea o noua organizare de anul viitor si o noua impartire a cursurilor obligatorii si optionale.

De circa 20 de ani, guvernele de dreapta au fost nevoite sa revina asupra unor proiecte de reforma a sistemului de invatamant, in contextul opozitiei liceenilor si studentilor.

Guvernul a negat ca ar fi dat inapoi in contextul crizei economice si sociale. Toate sindicatele franceze au cerut luni organizarea unor greve si manifestatii, pentru ca "refuza sa plateasca pentru aceasta criza". Darcos a recunoscunt ca exista "un climat de tensiune", care impiedica "discutiile linistite" cu privire la reforma bacalaureatului.

"Nu este o chestiune de frica" in fata unei posibile extinderi a revoltei liceenilor, a spus un purtator de cuvant al UMP (dreapta, la putere), Frederic Lefebvre, vorbind despre spectrul unei extinderi a revoltelor din Grecia in Franta.

Insa, potrivit politologului Dominique Reynie, puterea se teme, pentru prima data din 2007, nu de o "greva organizata", ci de o "reactie spontana, violenta si mai radicala" decat revoltele din suburbiile franceze din 2005.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#guvern francez, #reforma educatie Franta, #violente studenti liceeni , #stiri Nicolas Sarkozy