Presedintele sirian face o vizita istorica la Paris

Sambata, 12 Iulie 2008, ora 09:52
783 citiri
Presedintele sirian face o vizita istorica la Paris

Presedintele sirian Bashar al-Assad este asteptat sambata la Paris pentru o vizita istorica in cursul careia se va intalni cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, inainte de summitul de lansare a Uniunii pentru Mediterana.

Vizita ofera de asemenea ocazia unei prime intalniri, gazduita de Sarkozy, intre Assad si omologul sau libanez Michel Sleimane, dupa alegerea in functie a celui din urma, in luna mai, transmite AFP.

Bashar al-Assad, care nu mai fusese primit in Franta din iunie 2001, isi face astfel relansarea pe scena diplomatica, dupa ce fusese supus unui boicot al comunitatii internationale din cauza ingerintei Damascului in politica libaneza.

Alegerea generalului Sleimane, cu sprijinul aliatilor Siriei in Liban, i-a permis lui Sarkozy sa puna capat unei suspendari a relatiilor cu Damascul decisa in 2005 de predecesorul sau Jacques Chirac dupa asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri, in care a fost acuzat de implicare guvernul sirian.

Opozantii regimului sirian, considerat unul dintre cele mai represive din lumea araba, au inceput inca de vineri sa isi manifeste la Paris nemultumirea pentru primirea acordata lui Assad. Franta le-a raspuns dinainte ca "nu se poate lucra numai cu democrati", daca se doreste avansarea procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Presedintele sirian va fi primit la Palatul Elysee la ora 17.00 (18.00, ora Romaniei), unde va fi precedat de Sleimane. Cei doi lideri din Orientul Mijlociu se vor intalni apoi in prezenta lui Sarkozy si a emirului din Qatar, reuniune ce le va permite sa discute despre stabilirea de relatii diplomatice intre tarile lor.

In aceeasi zi, presedintele francez va lua pranzul cu omologul sau egiptean Hosni Mubarak, care va coprezida alaturi de el summitul Uniunii pentru Mediterana, duminica dupa-amiaza. Atentia va fi din nou concentrata pe Assad, dar si pe premierul israelian Ehud Olmert, pentru ca cei doi se vor intalni pentru prima oara la aceeasi masa, chiar daca vor fi asezati la o distanta destul de mare.

Summitul va reuni 43 de sefi de stat si de guvern, liderul libian Muammar Gaddafi fiind singurul absent de marca.

Dincolo de o declaratie de principiu si in pofida anumitor disensiuni persistente, Uniunea pentru Mediterana are ambitia de a asocia tarile UE si de la sud de Mediterana pentru a lansa proiecte concrete de cooperare, precum reducerea poluarii si valorificarea energiei solare.

Amenințările teroriste de la Paris: ”Nu poți să te oprești să respiri”
Amenințările teroriste de la Paris: ”Nu poți să te oprești să respiri”
Guillaume Ancel, fost ofiţer în armata franceză şi scriitor, a vorbit, vineri, la RMC, despre necesitatea de a nu intra în panică în faţa riscului terorist înaintea Jocurilor Olimpice de...
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
#presedinte, #Siria, #Paris , #stiri Nicolas Sarkozy