Sarkozy nu vrea Romania in noua armata UE

Marti, 04 Martie 2008, ora 08:19
2373 citiri
Sarkozy nu vrea Romania in noua armata UE

Obiectivele pe care si le-a propus Nicolas Sarkozy pentru presedintia franceza a UE, care incepe la 1 iulie, indica noi incercari de creare a unui nucleu dur al UE, restului statelor revenindu-i un rol periferic, anunta Gardianul de marti.

La Bucuresti, Sarkozy a declarat ca va "asocia" Romania la presedintia franceza. Franta intentioneaza insa sa consolideze apararea europeana prin crearea unei forte comune cu alte cinci state mari din Uniunea Europeana, Romania nefiind pe lista. Este vorba de grupul G6 - Franta, Germania, Marea Britanie, Spania, Italia si Polonia, cele mai mari state din punctul de vedere al populatiei.

"Dupa ceea ce se aude la Bruxelles, sediul Uniunii Europene si NATO, presedintele francez ar vrea ca grupul G6 sa formeze un nucleu al apararii europene", scrie publicatia germana Der Spiegel. Romania este chiar la poarta G6, fiind a saptea tara dupa marimea populatiei. Fiecare tara ar contribui cu circa 10.000 de militari pentru o forta de interventie comuna.

Totodata, Der Spiegel noteaza ca ideea nu a fost bine primita de cancelarul german Angela Merkel. Disputa dintre cei doi lideri s-a accentuat in ultimele zile, mergand pana la anularea intalnirii care trebuia sa aiba loc saptamana aceasta. In aceasta situatie, Sarkozy s-a reorientat spre Marea Britanie, urmand sa discute pe tema apararii cu premierul Gordon Brown la finele acestei luni.

Berlinul este iritat de faptul ca energicul lider de la Elysee vrea sa transforme Franta in liderul Europei. "Daca nu ia Franta conducerea, atunci cine?", a declarat Sarkozy la summitul ONU. Initiativa de creare a Uniunii Mediteraneene, care sa includa fostele colonii franceze, nu este privita cu ochi buni de Germania.

Ambitiile lui Sarkozy in plan militar vor fi probabil reafirmate la summitul NATO de la Bucuresti. In timpul vizitei de luna trecuta de la Bucuresti, acesta a spus deja ca una din cele cinci prioritati ale presedintiei franceze este asigurarea independentei UE in privinta capacitatii de aparare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Gianina van Groningen, speranță pentru România la Jocurile Olimpice: ”Nu poți să te desparți de prima dragoste”
Gianina van Groningen, speranță pentru România la Jocurile Olimpice: ”Nu poți să te desparți de prima dragoste”
Gianina van Groningen (Beleagă), canotoare care a revenit după o pauză de aproximativ un an şi jumătate, a declarat, luni, că ea şi colega sa de la dublu vâsle, categorie uşoară, Ionela...
#Sarkozy, #Romania, #UE , #stiri Nicolas Sarkozy